Arbeidsløsheten dominerte på svensk politikeruke

De to store partiene i svensk politikk krangler om hvem som er best til å få flere mennesker i arbeid. Denne uka barket partilederne sammen på svenskenes årlige politikertreff.

Fredrik Reinfeldt

– Det er vi som representerer arbeidslinjen, hevdet Fredrik Reinfeldt fra talerstolen i Almedalen.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / NTB scanpix

Kjell Pihlstrøm i Sverige
Foto: NRK

– Det er vi som representerer arbeidslinjen. Det er vi som ikke kompromisser for å holde orden i økonomien. Det er vi som tar ansvaret for arbeid og velferd. På den måten skal vi som et moderne arbeiderparti bygge Sverige sterkt for fremtiden!

Slik avsluttet statsminister Fredrik Reinfeldt sin tale i Almedalen på Gotland under poltikeruka, dette gigantarrangementet som talte mer enn 800 ulike arrangementeter.

Alle de svenske riksdagspartiene hadde hver sin dag til å presentere seg på.

Over åtte prosent ledighet

Statsminister Fredrik Reinfeldt er hardt presset på grunn av den skyhøye arbeidsløsheten på over åtte prosent.

Derfor tar han nå enda et skritt for å framstille seg som lederen av et parti som tar kampen mot arbeidsløsheten på alvor.

Ved valgene i 2006 og 2010 vant han med parolen «de nye Moderatene». Nå kaller han sitt parti «det moderne arbeiderpartiet».

Reinfeldt taler i Almedalen

Politikeruka i Almedalen på Gotland samler mer enn 800 ulike arrangementer.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / NTB scanpix

I den motvinden Fredrik Reinfeldts borgerlige regjering befinner seg, er dette et dristig politisk trekk.

Reinfeldt selv innrømmer at hans regjering ikke har lykkes med å bekjempe arbeidsløsheten. Den er to prosent høyere enn den var i 2006, da han hevdet at Sverige hadde massearbeidsløshet. Ungdomsarbeidsløsheten er på over 20 prosent, og må nærmest betegnes som katastrofal.

Strid om forslag fra Norge

Under politikeruka lanserte derfor statsministeren en ny jobbpakke for å få ungdom i arbeid. I samarbeid med partene på arbeidsmarkedet vil han tilby ungdom arbeid i kombinasjon med utdanning, en modell der mye av inspirasjonen er hentet fra Norge.

Men ikke før hadde Reinfeldt lansert dette forslaget, så ble det stemplet som altfor svakt i tillegg til at det kommer altfor sent.

Den nye lederen for de svenske sosialdemokratene, Stefan Löfven, påstår nemlig at han lanserte nøyaktig det samme forslaget for to år siden da han var leder for det svenske metallarbeiderforbundet. Men da sa regjeringen nei.

– Hadde Reinfeldt gjort som jeg foreslo den gang, ville vi ha sett virkningene nå. I stedet kan det gå ytterligere to år før det skjer noe med ungdomsarbeidsløsheten, sier Löfven.

Kan ta tre på rad

Det er mer enn to år til neste valg i Sverige, men skal man dømme ut fra intensiteten i den politiske debatten under politikeruka på Gotland, skulle man tro at valgkampen allerede er i gang.

Både i 2006 og 2010 vant Moderatene og de borgerlige valget fordi de framsto som best til å få folk i arbeid. Nå drømmer Reinfeldt og hans borgerlige samarbeidspartier om å bli historiske ved å vinne det tredje valget på rad.

Den drømmen kan det bli vanskelig å gjøre til virkelighet hvis regjeringen ikke raskt får bukt med arbeidsløsheten som har blitt en vedvarende verkebyll for Reinfeldt og det han kaller «det moderne arbeiderpartiet».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt