Hopp til innhold

Krigen fortsetter med full styrke i Syria

KAIRO (NRK): Ingenting tyder på en snarlig løsning på krisen i Syria. Minst 37 mennesker ble drept i en Assad-lojal by denne helgen.

Ødeleggelser i Kobani

KRISE: Store deler av Syria er ødelagt etter flere år med krig. Her fra byen Kobani.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

Voldsom uro preget i helgen byen Suweida sør i Syria. To bilbomber, demonstrasjoner og trefninger mellom væpnede menn fra byen og president Bashar Al-Assads regjeringsstyrker.

I alt ble minst 37 mennesker drept.

Byen har vært preget av demonstrasjoner den siste tiden mot myndighetene. Demonstrantene har krevd bedre tjenester, mer strøm og brød. Byen er et hovedsete for Syrias minoritet av drusere. De har tradisjonelt støttet myndighetene i Damaskus.

Lokal regimekritiker drept

Men i helgen eksploderte det etter at den lokale lederen Sjeik Walid Al-Balous ble drept i en bilbombe. Deretter eksploderte bombe nummer to. Ifølge organisasjonen Syrian Observatory for Human Rights skjedde det nær sykehuset hvor de sårede ble fraktet til.

Demonstrasjonene som fulgte ble voldelige. Lokale menn tok opp våpen og ifølge organisasjonen ble seks medlemmer av Syrias sikkerhetsstyrker drept.

Uklart hvem som står bak

Den drepte lederen var en motstander både av Assad-regimet og de islamistiske gruppene som kontrollerer deler av Suweidas omland. Han har blant annet motsatt seg verneplikt i den syriske regjeringshæren. Hvem som drepte ham er uklart. Drusernes leder i nabolandet Libanon, den frittalende Walid Joumblatt, var raskt ute på Twitter med å beskylde regimet for å stå bak.

Bashar Al-Assad

PRESSET: President Bashar al-Assad og hans støttespillere er presset nord i landet.

Foto: - / Afp

På syrisk statsfjernsyn skyldte de på terrorister og meldte ifølge nyhetsbyrået Ap at en militant syrer tilhørende Al Qaida-tilknyttede Jabhat an-Nusra er arrestert.

Assad-regimet var allerede presset hardt nord i landet. Uroen i Suweida, uansett hvem som stod bak bilbomben, peker også mot større problemer sør i landet hvor de allerede slåss mot en blanding av islamistiske væpnede grupper og mer moderate opprørsgrupper.

Men Assads viktigste internasjonale støttespillere, Iran og Russland, fortsetter sin støtte til regimet.

Russland styrker sin støtte

I går ville den syriske regjeringen ikke bekrefte påstandene om at Russland har sendt militære styrker til landet. Påstandene dukket opp i amerikansk media fredag. Det skal blant annet ha dreid seg om ferdiglagede brakker som kan huse opptil 1000 rådgivere. Det skal også dreie seg om et bevegelig kontrolltårn for å styre flytrafikk.

Amerikansk bekymring

USAs utenriksminister John Kerry uttrykte bekymring i en telefonsamtale med sin russiske motpart Sergei Lavrov. Kerry advarte om at dette vil øke konflikten, dersom rapportene i media stemmer om en russisk opptrapping.

Dette går på tvers av den diplomatiske aktiviteten som har pågått i det siste i nok et forsøk på å få til en løsning på den over fire år lange konflikten. Russland har blant annet holdt samtaler med Saudi-Arabia som støtter opposisjonen i Syria. Det har også vært uttrykt håp om avtalen om Irans atomprogram kunne bidra til å få til en løsning.

SISTE NYTT

Siste nytt