Normal

Kina vil forhandle om fred i Afghanistan

Kina melder seg inn i fredsmeklerklubben. Kinas utenriksminister sier at landet vil prøve å få afghanske Taliban til forhandlingsbordet.

Afghanistans president Ghani besøkte Kinas president Xi i oktober 2014

Kinas president Xi Jinping og Afghanistans president Ashraf Ghani lufter fredsforsøk med Taliban. De to møttes i Beijing i oktober ifjor.

Foto: POOL / Reuters

Flere forsøk på å føre partene sammen, og få til en avtale mellom militante Taliban og afghanske myndigheter, har strandet.

– Vi vil stille opp for afghanske regjeringen for å realisere forsoning med forskjellige politiske grupper, inkludert Taliban, sier utenriksminister Wang Yi under et besøk i Pakistan.

LES OGSÅ: Talibanmøter i Norge

Kinas utenriksminister Wang Yi

Kinas utenriksminister tilbyr å være tilrettelegger for fredssamtaler med Taliban.

Foto: AP

Mer aktiv i regionen

Uttalelsen understreker Kinas ønske om å utvide sin rolle og innflytelse hos de to krigstrøtte naboene Pakistan og Afghanistan.

Den kinesiske utenriksministeren mener Afghanistans langsiktige stabilitet avhenger av en «bred og inkluderende nasjonal forsoning», som trenger internasjonal støtte.

– Kina vil spille en konstruktiv rolle og tilrettelegge når som helst, hvis partene i Afghanistan ønsker det, ifølge Wang Yi, som snakker til internasjonal presse gjennom en tolk.

Selvmordsbomber sprengte seg i lufta i Kunduz

En selvmordsbomber sprenger bilen han satt mens Taliban angriper en politistasjon i Kunduz tirsdag denne uka.

Foto: STRINGER/AFGHANISTAN / Reuters

Tyst om politisk prosess

Da Afghanistans president Ashraf Ghani besøkte Beijing i oktober i fjor fikk han løfter om 1,5 milliarder kroner til fritt bruk. Kina har allerede sikret seg kontrakter innen landets olje- og kobbergruveproduksjon, men inntil nå har kineserne sagt lite om støtte til den politiske prosessen i Afghanistan.

Siden NATOs kampstyrker forlot landet i desember i fjor, er tiden inne for å gjøre slutt på Afghanistans uro og fattigdom, heter det fra Beijing.

Taliban er fortsatt en sentral aktør i Afghanistan til tross for NATOs 13 år lange krig mot dem. Gruppa sendte en delegasjon til Kina forrige måned, ifølge en kunngjøring på Talibans hjemmeside.

Norsk talibandiplomati

Norge har tidligere vært i kontakt med Taliban. For halvannet år siden var norske diplomater medvirkende til at Taliban fikk på plass et politisk kontor i Doha. Kontoret ble midlertidig stengt en uke senere.

Åpningsseremoni for Talibans politiske kontor i Doha

Gjester ankommer åpningsseremonien for Talibans politiske kontor i Qatar i 2013.

Foto: FAISAL AL-TIMIMI / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt