Kina om sanksjoner i tillegg til handelskrig: «USA må snu eller ta konsekvensene»

Kina raser mot USA. For første gang rammes landet av sanksjoner i tillegg til handelskrigen som pågår. USA innfører sanksjoner mot det kinesiske forsvaret fordi landet kjøper krigsfly og våpen fra Russland.

 Sukhoi Su-35

Kina har kjøpt ti russiske jagerfly av typen Sukhoi Su-35. Det gjør at USA innfører sanksjoner mot det kinesiske forsvaret. Kina raser over avgjørelsen og truer med at USA må ta konsekvensene.

Foto: Sergei Karpukhin / Reuters

Sanksjonene kom tydeligvis som en stor overraskelse på myndighetene i Kina og reaksjonene er sterke.

– Vi ber USA på det sterkeste om å rette opp feilen de har gjort umiddelbart. USA må trekke tilbake de såkalte sanksjonene, hvis ikke så må USA bære konsekvensene, sier talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, Geng Shuang, ifølge nyhetsbyrået AFP.

BBC og CNN skriver også om de kraftige reaksjonene fra Beijing.

– Den kinesiske siden uttrykker sterk indignasjon over denne ubegrunnede handlingen fra amerikansk side, sier Geng Shuang.

Kina straffes for kjøp av russisk krigsmateriell

Det som utløser sanksjoner mot Kina er at landet kjøper krigsfly og våpen fra Russland.

USA har for en tid tilbake innført sanksjoner mot Iran og Nord-Korea i tillegg til Russland.

S-400 bakke-til-luft-missiler

Kina har bestilt bakke-til-luft-missiler av typen S-400 fra Russland. Den samme bestillingen kommer fra Nato-landet Tyrkia.

Foto: Alexander Nemenov / AFP

Kina har kjøpt ti jagerfly av typen Sukhoi-35 og bakke-til-luft-missiler av typen S-400.

«USA leker med ilden»

Kina ber USA snu.

Om kineserne reagerer sterkt, så er svarene fra Moskva om enn enda kraftigere.

Sergei Ryabkov

Han mener USA leker med ilden, viseutenriksminister Sergej Rjabkov i Russland.

Foto: Carolyn Kaster / AP

– Å leke med ilden er dumt, det kan bli farlig, sier viseutenriksminister Sergej Rjabkov, ifølge AFP.

– Det ville vært bra om de husket at det er noe som heter global stabilitet. De tankeløse undergraver global stabilitet når de fyrer opp under spenningene mellom USA og Russland, fortsetter viseutenriksministeren.

Nato-landet Tyrkia neste?

Dette er første gang at USA rammer tredjeland på denne måten, skriver AFP. Nyhetsbyrået siterer kilder i USAs administrasjon som mener at denne praksisen viser at Donald Trump er villig til å risikere forholdet til andre land i kampanjen mot Russland.

Embetsmenn forteller AFP at USA vurderer lignende sanksjoner mot andre land som kjøper våpen og annet krigsmateriell fra Russland.

Nato-landet Tyrkia er i samtaler med Russland om kjøp av bakke-til-luft-missiler av typen S-400, det samme som Kina har bestilt.

A Sukhoi Su-35

Sukhoi Su-35. Kina har bestilt ti krigsfly av denne typen fra Russland i tillegg til bakk-til-luft missiler av typen S-400. Det har utløst amerikanske sanksjoner mot det kinesiske forsvaret.

Foto: Sergei Karpukhin / Reuters

Det blir sett som spesielt pikant dersom USA velger å ramme en NATO-alliert ved å innføre sanksjoner mot landes forsvar.

Sanksjoner rammer individer og etater

De amerikanske sanksjonene mot Kina er rettet mot innkjøpsavdelingen i det kinesiske militæret og avdelingens leder Li Shangfu.

USA begrunner det med at det er han som står bak bestillingen av krigsfly og bakke-til-luft-missiler fra den største produsenten av militært materiell i Russland, Rosoboronexport.

I Russland er 33 personer og etater tilknyttet det militæret svartelistet, opplyser amerikanske myndigheter.

Blant etatene sanksjonene der er rettet mot er GRU, det russiske etterretningsbyrået. Etaten som er anklaget for å stå bak hacking og innblanding i den amerikanske valgkampen, med base i St. Petersburg, er også på USAs svarteliste.

Nært forhold Kina–Russland

Kina har ikke tatt del i sanksjonene USA og andre vestlige land innførte mot Russland etter annekteringen av Krim-halvøya i 2014.

Tidligere denne måneden deltok 3200 kinesiske soldater på den største militærøvelsen i Russland siden den kalde krigen.

SISTE NYTT

Siste nytt