Hopp til innhold

- Ingen Raila, ingen fred

Stemningen var høy på valgdagen i Kenya 27. desember. Glade mennesker gikk i flokk og følge til valglokalene for å stemme for forandring. Nedturen ble hard.

Valgkø i Kenya

Det var mye engasjement og stor oppslutning ved valget 27. desember.

Foto: KAREL PRINSLOO / AP

President Kibaki var de flestes helt for fem år siden, men nå hadde han forspilt sin sjanse: Folk var lei av hans gjennomkorrupte styre.

Mange av nasjonalforsamlingens medlemmer hadde heller ikke oppfylt forventningene fra 2002, da Regnbuekoalisjonen vant valget og kastet Daniel arap Moi og hans korrupte - men likevel overraskende stabile - regime.

Sammen mot Moi

I spissen for koalisjonen sto den gangen - skulder ved skulder - hovedpersonene i dagens blodige konflikt: Mwai Kibaki og Raila Odinga. Koalisjonens presidentkandidat var lederen for Det demokratiske partiet, Kibaki. Og han fikk hele 62 prosent av stemmene, i et valg som nasjonalt og internasjonalt ble vurdert som åpent og rettferdig.

For kenyanere flest var det valget en stor seier - en bekreftelse på at demokratiet for alvor hadde slått rot i Kenya.   

Kibakis første regjering var nøye balansert, geografisk og politisk. Alle landets 42 regioner var representert med en minister eller viseminister. En rekke reformer ble innført. Blant de viktigste var skolereformen, som gjorde det forbudt å ta skolepenger i grunnskolen. Det brakte 1,7 millioner flere barn til skolebenken på ett år.

Raila Odinga

Opposisjonsleder Raila Odinga, en gang Kibakis kampfelle.

Foto: ANTONY NJUGUNA / REUTERS

Ytringsfrihetsreformer og ambisiøse økonomiske reformprogrammer fulgte. Verdensbanken og IMF var igjen på Kenyas side. Bistandsorganisasjonene strømmet igjen til Kenya med nye prosjekter. Framtida var lys og lovende. 

Øst-Afrikas drivkraft

Foran valget sist desember har kenyanerne lenge sett på seg selv som senteret i Øst-Afrika, med god grunn. Siden Kenya ble uavhengig i 1963 har pilene for det meste pekt oppover, selv om utviklingen har tatt noen omveier. 

Nasjonens mange folkegrupper har levd fredelig og styrt landet sammen. Økonomien vokser, turistene strømmer til Masai Maras savanner, til de tallrike nasjonalparkene og de vakre kystområdene rundt Mombasa og ned mot Zanzibar.  

Gods til og fra nabolandene Rwanda, Burundi og Uganda fraktes inn og ut av den store havna i Mombasa, og naboland med politiske og økonomiske problemer søker støtte og tilflukt i stabile Kenya. 

For her går ungene på skole, universitetsmiljøene blomstrer og det samme gjør forretningslivet. Regjeringen kan skryte av en økonomisk vekst på over 7 prosent i 2007.

Kostbar korrupsjon

Kenyanere flest har merket framgangen. Men de kjenner også stadig sterkere at korrupsjonen koster mye.  Kampen mot korrupsjon, som var Kibakis og Regnbuekoalisjonens viktigste valgløfte, er vanskelig og går tregt, til tross for at strenge antikorrupsjonslover er vedtatt.

Den ene korrupsjonsskandalen avløser den andre. Det blir bl.a. kjent at Regnbuekoalisjonen på et halvt år har brukt over 70 millioner statlige kroner på biler til regjeringsmedlemmer, stort sett for privat bruk.

Etter hvert føler folk at det blir verre, ikke bedre. Den utbredte korrupsjonen gjør at kenyanerne ikke får sin rettferdige del av oppgangen. Og jo fattigere, desto hardere rammes de av korrupsjonen. En kenyaner bosatt i en by betaler i 2005 gjennomsnittlig 16 bestikkelser hver måned, i et land med høy ledighet og utbredt fattigdom.

ODM-tilhengere sier Nei til vold

ODM-tilhengere med to hovedkrav: Nei til vold - Kibaki må gå.

Foto: JAMES AKENA / REUTERS

Til tross for seriøst arbeid fra den nyetablerte Korrupsjonskommisjonen, og mange granskinger og rettssaker, blir aldri noen høyere politikere eller profilerte maktmennesker tiltalt for korrupsjon. Selv om alle er enige i at roten til ondet ligger nettopp her.

I 2005 kaster antikorrupsjonssjefen til Kibaki inn håndklet. Da ligger Kenya som nr 144 på den internasjonale korrupsjonsindeksen - bunnen av lista er bare 15 plasser unna. John Githongo er blitt berømt for sin handlekraft og engasjement i antikorrupsjons-kretser i Afrika og Europa. Nå sier han at det ikke lenger er mulig for ham å utføre sin jobb i Kibakis regjering.

Nedturen

Derfra gikk det nedover for Kibaki.     

Da presidenten la forslaget til ny grunnlov ut til folkeavstemning i 2005, gikk det som var igjen av Regnbuekoalisjonen i oppløsning. Kibakis motstandere mente at presidenten ville tilrane seg diktatorisk makt.

Odinga brøt ut og dannet Orange Democratic Movement, ODM, oppkalt etter symbolet folk skulle velge hvis de sa nei til grunnlovsforslaget - den oransje appelsinen.

De som ønsket å gi presidentembetet mer makt - "banan-tilhengerne"- skulle velge bananen. Men det gjorde ikke flertallet - Kibaki hadde mistet sin oppslutning hos folket, som sa nei til grunnlovsendringene. 

Etnisk problem

Valgkampen foran det omstridte desember-valget ble lang og fiendtlig, og verken fri for vold eller etnisk agitasjon, selv om lite nådde opp i det norske nyhetsbildet.

Valgplakat i Kenya

Julaften rev Odinga-tilhengere ned Kibakis valgplakat.

Foto: YASUYOSHI CHIBA / AFP

Kibaki tilhører det dominerende Kikuyi-folket, Odinga er Luo, men med bred støtte hos mange av landets folkegrupper.

Foran president- og nasjonalforsamlingsvalget 27. desember antydet målinger alt mellom en knapp og en overveldende seier til Odinga - eller Raila, som han heter på folkemunne. 

- Nok er nok, var ordene som gikk igjen i butikker og på gatehjørner. Kibaki hadde brukt opp sine sjanser.  

Med det vellykte og internasjonalt anerkjente valget i 2002 friskt i minne, hadde få sett for seg det omfattende valgfusket nasjonale og internasjonale observatører har beskyldt Kibakis støttesipillere for.

Derfor kom både utpekingen av Kibaki som vinner tre dager etter valget, og opptøyene som fulgte, som et sjokk i Kenya. 

ODM dominerte

ODM fikk som ventet stort flertall i den nye nasjonalforsamlingen, som ble valgt sammen med presidenten. Det blir antatt at de som ga sine stemmer til ODMs representanter, også stemte på ODMs presidentkandiat Odinga. Derfor føler mange seg sikre på at Kibaki har stjålet seieren fra sin gamle forbundsfelle.

ODM-tilhenger under opptøyene

To dager etter valget brøt helvete løs i Nairobis slum.

Foto: KAREL PRINSLOO / AP

Men da meldingene om opptøyene, lynsjingene og drapene kom, gikk raseriet hos vanlige kenyanerne raskt over til bekymring og redsel. Til tross for enkelttilløp til etniske sammenstøt siden selvstendigheten for 45 år siden, var bevisene for  samarbeid og samhold på kryss av alle etniske grenser mange og solide.

Dette var et gufs fra kolonitida som ingen, bortsett fra det lille mindretallet som sloss - hadde ønsket seg, ikke engang drømt om at kunne skje. 

Mange meklere

Senere har blant annet Sør-Afrikas biskop Tutu, Afrika-unionens leder, president John Kufuor, eks-FN-sjef Kofi Annan og Mosambiks tidligere minister og to ganger president-hustru Graca Machel forsøkt å mekle mellom Kibaki og Odinga.

I mellomtiden er nesten 1000 mennesker drept, mange på en skremmende bestialsk måte. Rundt 250.000 er jaget eller har flyktet fra hjemmene sine. Prisene på mat og drivstoff har skutt i været.

I helgen ble de første turistene - to tyskere - drept i kystparadiset Diani av en ransgjeng med macheter, og turistflukten fra Kenya nådde nye høyder, midt i høysesongen. Hundretusener har mistet eller er i ferd med å miste jobben. 

Kenya står ved et historisk veiskille. Og nå setter kenyanerne sitt håp til forhandlingsleder Kofi Annan. Motstanderne har omsider møtt hverandre ved forhandlingsbordet. Og det er neppe grunn til å frykte en gjentakelse av det katastrofale folkemordet i nabolandet Rwanda på 90-tallet.

For motstanderne av den politiske og voldelige konflikten i Kenya er i overveldende flertall. Og det gjelder også de fleste av ODMs mange fortvilte og bitre tilhengere, som daglig gjentar mantraet:

- Ingen Raila, ingen fred. 

Kenyansk opprørspoliti

Kibaki har som sjef for landets styrker sendt væpnet opprørspoliti og soldater både mot fredelige demonstranter og voldelige opprørere.

Foto: SAYYID AZIM / AP

SISTE NYTT

Siste nytt