Hopp til innhold

Kan Max Mekker & co skape fred?

Palestinske barn får nå sin egen versjon av «Sesam Stasjon». Sesam-heltene skal erstatte kaniner med ønske om martyrdøden.

Sesame Street i palestinsk versjon Sharaa Simsin
Foto: Sidsel Wold / NRK

- Se, se på den gylne kuppelen, roper den oransje "muppeten" Hanin.

- Det er klippemoskeen, sier hans makker, den grønne "muppeten" Kareem.

De to skuer sammen utover den hellige høyden i Jerusalem, byen som både Israel og et selvstendig Palestina ønsker som hovedstad.

- Vi driver ikke politikk, men oppdragelse, sier Laila Sayegh, tidligere PLO-aktivist og medhjelper til Yasir Arafat i to tiår, nå muppet-sjef, til NRK.

«Shara'a Simsim» er navnet på den palestinske versjonen av Sesame Street, som ble til «Sesam Stasjon» på norsk.

Kaniner som martyrer

«Shara'a Simsim» skal lære palestinske barn hvordan de kan oppnå drømmen om et eget land gjennom toleranse, utdannelse og nasjonal stolthet - og ikke anti-israelsk vold.

For det er ingen selvfølge, i et område hvor barn på alle sider, både i Israel, Vestbredden og Gaza, tutes fulle av voksnes meninger og synspunkter. Og hvor kampmoralen, voldsretorikken og selvforsvarsfølelsen tidlig kommer inn i ethvert barnesinn.

Foreløpig er det bare barna på Vestbredden som får se muppetene. Israelerne hadde sin versjon, kalt «Rechov Sumsum», både alene og sammen med palestinere, men den er ikke videreført.

Skusepilleren Fadi al Ghoul med muppeten Hanin i Sharaa Simsin

Skusepilleren Fadi al Ghoul gir stemme til muppeten Hanin.

Foto: Sidsel Wold / NRK

På den Hamas-styrte Gazastripen er det Hamas sin egen TV-kanal Al Aqsa som som lager barne-TV.

Der får barna servert militante serier som "Morgendagens pionerer", med kaniner som ønsker å dø for å bli martyrer.

Barna blir forklart hvorfor det er dårlig moral å snakke engelsk, hvorfor det er lurt å kunne sitere Koranen på rams og hvordan vantro dansker bør drepes - til Vestens store forskrekkelse under striden om Muhammed-karikaturene.

Trenger nye helter

Sjefen for Sesame Workshop i New York, Gary Knell, mener alle palestinske barn bør få se "sesamdukkene" - for å få nye tanker og nye forbilder.

«Muppet-diplomati» har internasjonal presse døpt det.

- Programmene har med seg et budskap om fredelig løsning på konflikten barna lever midt oppe i. Det er et ekstremt voldelig område, og vi i Sesame Workshop mener det er viktig å hjelpe til med å bygge opp en palestinsk selvaktelse, sa Knell på en pressekonferanse i Jerusalem denne uken.

- Vi vil jobbe sammen med den palestinske utdanningsministeren og andre for å skape et sterkt «Shara'a Simsim», sa Knell.

«Shara'a Simsim» produseres av mediemiljøet ved Al Qud-universitetet i Ramallah, hvor den kjente palestinske skribenten og journalisten Daoud Kuttab startet opp mediautdanning for unge palestinere. Han er nå sjefprodusent for «muppet-diplomatene».

Sjefen for Sesame Workshop, Gary Knell sammen med de palestinske dukkeversjonene

Sesame-sjef Gary Knell sammen med to av de palestinske dukkene, hvorav en i rullestol.

Foto: Scanpix/AFP

Foreløpig sendes serien kun på Vestbredden. Signalene er ikke sterke nok til å nå frem til Gazastripen. Men målet er at også barna der skal få se de fredelige muppetene, som en motvekt til kaniner med martyrønsker.

- Barna trenger noen positive impulser etter alt det vonde de siste årene, mener Sesame-sjef Knell.

Krigen ble til storm

Serien har likevel som mål å vise virkeligheten. Derfor diskuterer de om hvordan fortelle om vinterens brutale krig i Gaza, om byer og nabolag som rives ned av bulldosere, slekninger som blir borte og barn som mister foreldrene.

- Vi kan ikke unngå å berøre palestinske barns liv under okkupasjonen, sier Kuttab til NRK.

Spesielt mange palestinske gutter vokser opp med et enormt sinne. Muppeten Kareem, som er en rastløs sjel, kanaliserer energien sin på sport, for å skape et forbilde. Det er ingen barnehager eller førskoler i de palestinske områdene, og derfor viser de små redde muppeter på første skoledag.

De stadig tilbakevendene israelske raidene, inkludert Gazakrigen, har de valgt å illustrere med stormer.

- Stormen ødela store deler av gaten, hus, gjerder og trær. Muppetene måtte finne ut hvordan de skulle bygge gaten opp igjen, for å komme seg videre - uten å snakke politikk, forklarer Layla Sayegh til NRK.

De har også puttet en av muppetene - med tillatelse fra Knell - i rullestol, for å lage en identifikasjon for alle de barna som har fysiske krigsskader.

Palestinske barn er så bundne, og det beste med jobben er å se dem løsne opp i kontakt med dukkene, mener hun. Hver uke er hun ute med muppetene «live».

Politiserte kanaler

Palestinsk TV er et relativt nytt fenomen. Før Oslo-avtalen i 1993 var det Israel som kontrollerte all TV-distribusjon. De siste årene har det kommet til flere palestinske TV-kanaler, styrt av ulike politiske fraksjoner.

Daoud Kuttab startet opp Al Qud i samarbeid med universitetet. De palestiske selvstyremyndighetene på Vestbredden har sin egen kanal, Palestinian Broadcasting Company, og Hamas har Al Aqsa - som vurderer om de skal starte en egen barnekanal. Hva denne skal inneholde er ikke kjent.

Rundt 90 prosent av husholdningene på Vestbredden har parabol-antenne, slik at barna der også kan se på internasjonale tegneserier dubbet på arabisk gjennom Dubai-baserte Spacetoon.

Mur eller ikke mur

Kuttab har jobbet med Sesame Street siden midten av 1990-tallet, da han ble forespurt fra det amerikanske eierselskapet Sesame Workshop om han kunne delta i en samproduksjon med israelsk TV.

Daoud Kuttab

Daoud Kuttab har levd med Sesame Street siden 1994 i ulike varianter.

Foto: Sidsel Wold / NRK

Den amerikanske barneserien har rullet og gått på verdens TV-skjermer siden den ble skapt i 1969. 140 land har enten vist en dubbet orginalversjon eller en egenprodusert versjon. Jim Henson, mannen bak «The Muppet Show», skapte et univers barn elsker. I Midtsøsten har også Egypt og Jordan sine versjoner.

Men budskapet om vennskap og forståelse - og om at vi alle trenger hverandre - viser seg vanskelig å etterleve, også for de voksne i Sesame-verden.

Den palestinske illustratøren, som lager reklameplakatene for«Shara'a Simsim» forteller til New York Times at flere av hans forslag er blitt refusert av hovedkontoret i New York, som holder oppsyn med alle Sesame-produksjonene rundt om i verden.

Illustratøren tegnet familier som spiste pinikk foran sikkerhetsmuren mellom Israel og de palestinske områdene, om muppeter og barn som hamrer løs på muren med hammer som et symbol på fremtiden for Palestina.

Det ble for mye for amerikanerne - som mener den omstridte muren ikke har noe å gjøre i barneprogrammet. Tegneren holder fast på at den er en naturlig del av de palestinske barnas hverdag.

Trøblete samliv

Men enda mer problematisk var den israelsk-palestinske samproduksjonen av «Sesame Street».

Israelske IETV hadde laget «Rechov Sumsum» på 1980-tallet. I 1994 kom ideen om å utvide «Rechov Sumsum» med en palestinsk gate - ment som modell for et samfunn i sameksistens for nye generasjoner israelere og palestinere.

Det amerikanske eierselskapet og IETV var entusiastiske, de palestinske samarbeidspartnerne, med Kuttab i spissen, litt mer skeptisk. Men man gikk likevel i gang.

De to muppet-leirene støtte på et vell av problemer.

Muppeten Kareem i Sharaa Simsin

Muppeten Kareem fremstilles som en rastløs liten fyr.

Foto: Sidsel Wold / NRK

Israelerne ønsket ikke å vise palestinske flagg eller avbilde kefije, det tradisjonelle arabiske hodetørklet for menn. Palestinerne nektet å vise israelske flagg eller kipa´, hodeplagget brukt av jødiske menn.

Det oppstod opphetede diskusjoner om matrettene hummus og falafel var å betrakte som jødisk eller palestinsk/arabisk mat.

Episoder hvor de israelske muppetene forklarte om resirkulering, ble vraket av palestinerne fordi sluttbildet viste en søppelbil med hebraiske tegn.

Til slutt kom spørsmålet om hvor de ulike dukkene - som skulle være venner - skulle treffes. Det var lange drøftelser om de kunne treffes i parker, men det ønsket ikke palestinerne. De var normalt ikke velkomne i israelske parker. Enden på en lang vise ble at de skulle besøke hverandre i sine respektive gater.

Israelerne ønsket at dukkene skulle komme på spontan-besøk, det nektet palestinerne.

- De eneste som kommer på uanmeldte besøk hos oss, er de jødiske bosetterne, mente de palestinske produsentene. Og fremholdt at det de ønsket var formell skillsmisse fra israelerne, ikke bare vennligsinnede besøk.

I den virkelige verden måtte palestinere ha tillatelse for å slippe inn i en jødisk gate eller nabolag.

Palestinerne ønsket ikke å vise situasjoner som kunne oppfattes som om at de godkjente Israel som den styrende part. Og alt dette var før den omstridte såkalte sikkerhetsmuren ble påbegynt i 2002.

- Det var en vegg mellom oss, og vi ønsket ikke å gi ungene et falsk bilde, sier Kuttab til The New York Times.

Alle gode ting er tre

Samproduksjon ble det likevel, og serien ble vist i hver sine versjoner til israelske og palestinske barn, «Rechov Sumsum» på hebraisk og «Shara'a Simsim» på arabisk.

Den israelske versjonen endte opp med mer palestinsk innhold enn den palestinske hadde israelsk, ifølge The New York Times. En studie i etterkant viste at israelske barn fikk et mer positivt syn på palestinske barn, mens holdningen hos palestinske barn forble uendret.

Intifadaen i 2000 og terrorangrepene i 2001, gjorde ikke samarbeidet bedre. Det ble likevel startet opp en ny runde, nå med jordansk TV som tredjepart. Det endte enda mindre vellykket, og prosjektet ble lagt vekk.

Nå er det altså tredje runde i den palestinske Sesam-gaten.

- Vi snakker om toleranse, om å respektere folk som snakker andre språk, selv om vi ikke nevner navn, sier Daoud Kuttab til NRK.

Men han medgir at det trolig blir få besøk av israelsk muppeter denn gangen.

SISTE NYTT

Siste nytt