Hopp til innhold

Israel kaller inn 40.000 reservister

Israel kaller inn 40.000 soldater og forbereder seg på en mulig invasjon av Gaza-stripen.

Bilbombe i Gaza

MILITÆROPERASJON: Israel skal ha angrepet rundt 80 mål tirsdag. Videoen er fra Gaza by der en bil ble truffet i et luftangrep. Fire palestinere skal ha blitt drept i angrepet.

Flere israelske medier, blant dem Haaretz, skriver at den israelske hæren IDF kaller inn 40 000 reservesoldater, eller så kalte reservister for et mulig angrep mot Gazastripen.

– Vår aksjonsplan er å øke presset. Vi føler at vi har brukt opp alle andre mulige alternativer. Vi opererer fra lufta og fra sjøen foreløpig, og neste skritt kan utvikle seg til en bakkeoperasjon om det skulle bli nødvendig, sier Lerner i en telefonbrifing med utenlandsk presse tirsdag.

Han gjør det klart at det bare blir en bakkeoffensiv om Hamas fortsetter å trappe opp sine rakettangrep mot Israel.

– Vi har gitt klar beskjed om at det vil ha en pris. Om ikke folk i det sørlige Israel kan leve trygt, bør heller ikke ledelsen i Hamas føle seg trygg, sier han.

Tidligere tirsdag kom det frem at Israels statsminister Benjamin Netanyahu har gitt hæren ordre om å forberede en mulig bakkeinvasjon av Gazastripen.

Artikkel fortsetter under bildet.

Bil truffet

TRAFF BIL: Palestinere samler seg rundt vraket av en bil som ble truffet i et israelsk luftangrep tirsdag.

Foto: Adel Hana / Ap

Har angrepet 90 mål

Israel fortsatte tirsdag med flyangrep mot Gaza. Ifølge palestinsk helsepersonell kilder er tolv palestinere drept i angrepene i dag.

Fire palestinere skal ha blitt drept da bilen de satt i ble truffet i et israelsk luftangrep tirsdag. Det opplyser helsepersonell til AFP.

Meldingen kom like etter at en palestinsk mann ble drept i et annet angrep. Ifølge vitner AFP skal ha vært i kontakt med tilhørte mannen Hamas' militante gren.

Det palestinske innenriksdepartementet opplyser tirsdag ettermiddag at seks personer er drept i et angrep på et hus tilhørende et Hamas-medlem.

Angrep på Gaza

Røyken steg opp over Gaza etter et israelsk flyangrep tirsdag.

Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA / Reuters

Ifølge helsepersonell ble sju personer drept i et angrep på et hus tilhørende et Hamas-medlem i den sørlige byen Khan Yunis på Gazastripen sju menneskeliv.

Blant dem var fire sivile, opplyser talsmann Ashraf al-Qudra i ambulansetjenesten på Gazastripen til nyhetsbyrået DPA. Ytterligere 25 ble såret, blant dem barn, ifølge ham.

Ifølge lokale innbyggere var det andre gang huset ble bombet tirsdag. Etter det første angrepet skal folk ha samlet seg på taket som «menneskeskjold» i håp om at det ville forhindre flere angrep. Det israelske forsvaret IDF hadde ingen umiddelbar kommentar til opplysningene.

Totalt skal Israel ha angrepet 90 mål på Gaza-stripen i løpet av dagen.

40 raketter avfyrt

Ifølge det israelske militæret avfyrte Hamas i morgentimene i dag 40 raketter fra Gaza mot Israel.

Etter det siste angrepet som tok sju liv tirsdag, sier en talsmann for Hamas at «alle israelere nå er mål for Hamas».

På spørsmål om hvilke tiltak Israel gjør for å verne sivile sier Lerner at Israel skal ha ringt til innbyggerne på Gazastripen før angrepene.

Israels fungerende ambassadør til Norge, George Deek, mener at situasjonen på Gazastripen kunne ha vært unngått.

– Det eneste Hamas behøvde å gjøre for å unngå det som nå skjer på Gaza var å stanse rakettutskytingen mot uskyldige sivile israelske borgere, sier George Deek i en uttalelse tirsdag.

George Deek trekker også frem faren Hamas utsetter palestinerne for.

– Det vil bli fred når Hamas stanser rakettutskytingen og drap på personer de anser som fiender, slutter å utsette palestinere for fare ved å skyte raketter fra skoler, slutter å bruke sykehus som lagringsplass for våpen og å omringe seg med menneskeskjold, avslutter han.

SISTE NYTT

Siste nytt