Julian Assange er pågrepet

Wikileaks' grunnlegger Julian Assange er pågrepet i Storbritannia, opplyser britisk politi.

Julian Assange ankommer retten i London der han skal avhøres.

Julian Assange ankommer Westminster Magistrates Court i London der han skal avhøres.

Foto: Stefan Rousseau / Ap

Pågripelsen er gjort som følge av at Julian Assange har vært etterlyst av svensk politi og interpol etter påstander om voldtekt, seksuell trakassering og tvang i Sverige.

Scotland Yard opplyser at de pågrep Assange på en politistasjon i London dag klokken 10:30 norsk tid. Han ble fremstilt for retten klokken 15 norsk tid.

Britain WikiLeaks

Pressefolk utenfor Westminster Magistrates Court i London der Assange skal fremstilles for retten i ettermiddag.

Foto: Kirsty Wigglesworth / Ap

Ingen kausjon

Assange ankom rettsbygningen flankert av sine britiske advokater Mark Stephens and Jennifer Robinson. Utenfor venter hundrevis av journalister fra hele verden.

Assange nekter å reise til Sverige for å bli stilt for retten der. Forsvarerne hans ber om at saken utsettes en uke. Aktor på sin side nekter å løslate Assange mot kausjon, skriver VG Nett.

– Vi vil ikke godta å løslate Assange mot kausjon. Han har motsatt den svenske utleveringen og har motsatt seg å møte i retten her, sier aktor.

Aktor argumenterer med at Assange sier han vil søke asyl i Sveits, og at retten derfor vil holde ham i arresten.

Aktor har i retten lest opp utleveringsbegjæringen fra Sverige. Her kommer det frem at Assange skal ha seksuellt utnyttet to kvinner.

Meldte seg selv

Assange møtte selv opp og meldte seg på politistasjonen. Han kom sammen med sine britiske advokater, Mark Stephens og Jennifer Robinson, melder den britiske avisen The Guardian.

Assanges advokater sa i går at de planla et frivillig møte med britisk politi for å gjøre det enklere for Assange å få svart på de nødvendige spørsmålene.

US-DIPLOMACY-INTERPOL-WIKILEAKS-ASSANGE

Julian Assange ble etterlyst gjennom Interpol.

Foto: NICHOLAS KAMM / Afp

Svensk påtalemyndighet oversendte mandag all informasjonen til britisk politi i forbindelse med en arrestordren på Wikileaks-gründeren.

– Assange lyver

39 år gamle Assange har selv avvist anklagene og hevder at det var snakk om frivillig sex. Han mener mener selv at han blir utsatt for en svertekampanje på
grunn av lekkasjene av hemmeligholdte dokumenter fra blant annet
USA.

Den svenske bistandsadvokaten som representerer kvinnene som har anmeldt Wikileaks-grunderen anklager Julian Assange for å lyve når han hevder at overgrepsanklagene i Sverige er del av en svertekampanje.

– Assange lyver når han sier at mine klienter inngår i en USA-styrt konspirasjon mot ham og Wikileaks, sier bistandsadvokat Claes Borgstrom.

Wikileaks fortsetter som normalt

– Wikileaks er fremdeles i funksjon, vi vil fortsette som normalt, sier talsmann for varslernettstedet, Kristinn Hrafnsson til Reuters.

– Det som nå skjer med Assange kommer ikke til å forandre planene vi har i forbindelse med publisering av nye avsløringer i dag og i dagene som kommer, sier Hrafnsson.

Han forteller at grupper i London og andre steder vil drive Wikileaks.

Assange selv skriver i en artikkel i den australske avisen The Australian som ble publisert idag at Wikileaks uten frykt publiserer fakta som må offentliggjøres.

– Min idé er å bruke internett til å få frem sannheten, skriver Assange.

– Wikileaks fortjener beskyttelse, ikke trusler og angrep, skriver Assange i artikkelen

Han understreker at demokratiske samfunn trenger sterke medier, og at Wikileaks er en del av disse mediene.

USA: Gode nyheter

USAs forsvarsminister Robert Gates gleder seg over at Wikileaks-gründeren Julian Assange er pågrepet.

– Jeg hadde ikke hørt om det, men det lyder for meg som gode nyheter, sier Gates, som befinner seg på en amerikansk militærbase i Afghanistan.

Nettstedet under angrep

Samtidig som at grunnleggeren av Wikileaks blir etterforsket for seksuell trakassering kjemper han for å holde nettsidene til Wikileaks oppe etter flere dataangrep og stor motbør fra politikere.

Nå er serverne til varslernettstedet plassert i en bunker i Sverige.

LES: Her voktes Wikileaks-serverne

Før helga gikk Frankrike ut og sa at de ville forby nettstedet. Regjeringen i landet ønsker nå å finne ut hvordan de kan forby franske tilbydere fra å huse det omstridte varslernettstedet på sine servere.

Også USAs utenriksminister, Hillary Clinton, har gått ut og fordømt lekkasjene fra Wikileaks på det sterkeste.

WIKILEAKS-ASSANGE/ARREST

Wikileaks grunnlegger Julian Assange.

Foto: LUKE MACGREGOR / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt