Hopp til innhold

Avisa utstyrer journalistene sine med våpen når de skal på jobb

Avisa Novaja Gazeta er så bekymret for sine ansatte at journalistene nå får delt ut elektrosjokk-våpen for å forsvare seg selv.

Dimitrij Mouratov

Sjefredaktør Dimitrij Mouratov i opposisjonsavisa Novaya Gazeta i Moskva deler ut elekstrosjokk-våpen til utsatte journalister.

Foto: Hanne Marie Brevik / NRK

Tallet på reportere i Moskva som blir overfalt og banket opp har økt kraftig, og sakene blir ikke etterforsket av politiet.

Sjefredaktør Dimitrij Mouratov tar imot NRK på sitt kontor midt i den russiske hovedstaden. Han er svært alvorlig og betenkt.

To banket opp i november

Bare i november har to profilerte skribenter blitt banket helseløs på gata. Den 4. november ble aktivisten Konstantin Fetisov angrepet med en baseball-kølle og ligger fremdeles i koma.

Bare to dager senere skjer det igjen, Kommersant-reporteren og bloggeren Oleg Kashin blir funnet i en blodpøl utenfor huset sitt. Når han bevsisstløs ankommer sykehuset konstaterer legene to brudd i kjeven, et brekt bein, blod i lungene og brudd på hodeskallen. Overfallsmennene hadde også sørget for å brekke opptil flere av fingrene hans.

Det har oppskaket de fleste avisredasjonene i Moskva. I Novaja Gazeta frykter sjefredaktøren en ny bølge med journalist-vold.

Selvsensur

- Det beste er selvsensur. Ikke skriv om nynazister, ikke driv undersøkende journalistikk rundt korrupsjon og ikke nevn det russiske sikkerhetspolitiet FSB . Da unngår man problemer. Men slik sensur er umulig for vår avis, sier Mouratov.

Sjefredaktøren mener det er politiet som må sørge for at det er trykt å drive kritisk journalistikk. Men det er svært lite som tyder på at myndighetene bryr seg om overgrepene.

Anna Polikovskaja

Den drepte journalisten Anna Politkovskajas plass står fortsatt tom i avisen Novaja Gazeta.

De siste fem årene har 350 journalister i Russland blitt overfalt, 41 er drept. På langt nær halvparten av sakene er oppklart, inkludert drapet på Novayagazeta-journalist Anna Politkovskaja, som fikk mye omtale også i norske medier.

Må beskytte journalistene

- Ingen av de 31 overfallssakene så langt i år har havnet i retten. Derfor må redaktørene selv forsøke å beskytte journalistene, sier Mouratov.

- Noen ganger får våre ansatte livvakter, f.eks vår tidligere korrespondent i Sochi, Sergeij Solovsky, han måtte flytte til Tyskland og leve i skjul. Han var utsatt for et drapsforsøk, sier han.

- Dessuten må vi gjøre grep her som er lite hyggelige. I dag har vi kjøpt inn og skal dele ut elektrosjokk-våpen slik at de kan beskytte seg selv. Det er et 20-talls ansatte som vil få det, forteller redaktøren.

Det er de rundt 20 reporterne som skriver om nynazister, korrupsjon og det hemmelige politiet som får våpen først. Det er de farligste temaene. Hvem som står bak overfallene er ikke kjent. Men ifølge journalistene selv blir ofte fotballpøbler hyret inn for å ”skremme” avisene til taushet.

- Vi har til enhver tid rundt 10 journalister som er i fare. Vi opplever at den mest kritiske fasen er når storyen er ferdig og klar til å publiseres. Da kjenner alle involverte hvilken sak vi vil trykke.

Sochi

- Tror du det vil være farlig å jobbe med korrupsjon tilknyttet de olympiske leker i Sochi?

Sjefredaktøren tar en lang pause før han snakker. Avisa har nettopp blitt saksøkt etter sommerens oppslag som avslørte at en forretningsmann hadde betalt mange hunder millioner rubler i bestikkelser til ansatte i Kreml for å få byggekontrakter i Sochi.

- Vi må huske at Sochi 2014 er prestisjeprosjektet til statsminister Vladimir Putin. Han er beskyttet av mange såkalte siloviki, politi og andre sikkerhetsfolk. Å kartlegge situasjonen i Sochi er ikke enkelt for våre journalister, og derfor heller ikke ufarlig, avslutter sjefredaktøren.

SISTE NYTT

Siste nytt