Hopp til innhold

Jaktet på ubåter i over 50 år

Sverige har lett etter undervannsbåter i sitt territorialfarvann i over 50 år. Den mest kjente episoden var det sovjetiske U-137 gikk på grunn i denne svenske skjærgården i 1981.

UBÅT GRUNNSTØTING

Skip fra den svenske marinen holder vakt ved den russiske ubåten U-137 som gikk på grunn ved innløpet til Gåsefjärden utenfor Karlskrona i 1981.

Foto: Andersson, Torbjörn / NTB scanpix

Morgenen 28. oktober 1981 våknet Sverige opp til at en sovjetisk ubåt hadde gått på grunn i den svenske skjærgården.

Etter intens diplomatisk virksomhet ble ubåten etter en drøy uke slept ut i internasjonalt farvann og overgitt til sovjetiske myndigheter.

Les hele historien om «Whiskey on the rocks»

Senere ble det bekreftet at U-137 hadde kjernefysiske våpen om bord da den grunnstøtte

Episoden med U-137 ble kjent som «Whiskey on the rocks» basert på at Nato brukte kodenavnet Whiskey på den ubåtklassen U-137 tilhørte.

Første tilfelle i 1955

U-137 er den eneste gangen det faktisk er funnet en ubåt fra en fremmed makt inne i svensk territorialfarvann.

Første gang ubåtalarmen gikk i Sverige var i juli 1955 da det svenske kystartilleriet så at periskop på vei inn i Fårösund på Gotland. Svenskene brukte synkebomber og ubåten kom opp til overflaten der en mann åpnet en luke og viftet med et hvitt flagg. Ubåten fikk seile videre og hendelsen ble holdt hemmelig i mange år.

Deretter var det år om en annet observasjoner og sonarkontakter med ubåter.

Høsten 1980 gjennomførte det svenske forsvaret en nesten tre uker lang jakt på en ubåt utenfor Utö i Stockholms skärgård. Den svenske marinen hadde kontakt med ubåten på hydrofon og brukte synkebomber for å advare båten. Episoden var spesiell fordi det var første gang en ubåt ikke prøvde å komme seg unna når den ble angrepet, men ble i området.

1. til 13. oktober 1982 foregikk den mest omfattende ubåtjakten i Sveriges historie. I det som ble kalt ubåtjakten i Hårsfjärden kom det inn en rekke rapporter om kontakter med ubåter. Den svenske marinen brukte synkebomber, men klarte ikke å tvinge ubåten til overflaten. De senere årene har det kommet frem informasjon som kan tyde på at det var en Nato-ubåt som var i farvannet, og som også trekker i tvil om det var noen ubåt i det hele tatt.

Høsten 2014 lette det svenske forsvaret etter en mulig ubåt i Stockholms skjærgård fra 15. til 24. oktober etter at det var kommet flere iakttagelser som man mente var troverdige. Det svenske forsvaret bekreftet at en fremmed ubåt hadde vært inne i svensk farvann.

SISTE NYTT

Siste nytt