IS skal ha halshugget brite

En video på internett skal vise terrorgruppa IS som halshugger det britiske gisselet Alan Henning (47), ifølge nyhetsbyrået AP.

Alan Henning

Den britiske drosjesjåføren Alan Henning dro ned som frivillig hjelpearbeider til Syria for å hjelpe det syriske folket med å skaffe mat og vann.

Foto: Mohamed Elhaddad/Free Alan Henning Group

Alan Henning

Alan Henning ble bortført i desember i fjor da han som frivillig leverte nødhjelp til Syria, skriver BBC.

Foto: Family Handout / Ap

Videoen som ble lagt ut fredag kveld inneholder beskjeden: «Enda en melding til Amerika og deres allierte,» ifølge SITE, som overvåker jihadistgrupper.

Henning presenterer seg selv i løpet av den drøye ett minutt lange videoen, og leser opp en melding fra sine gisseltakerne.

Det er ikke så langt bekreftet om videoen er ekte, men den følger samme mønster som tidligere videoer lagt ut av IS der de har drept tre andre gisler.

Blant disse var de amerikanske journalistene James Foley og Steven Sotloff, og den britiske hjelpearbeideren David Cawthorne Haines.

Dro til Syria for å hjelpe til som frivillig

Alan Henning ble bortført i desember i fjor da han som frivillig leverte nødhjelp til Syria, skriver BBC.

IS truet forrige måned i en annen video med å drepe drosjesjåføren fra Salford. Da skar et maskert IS-medlem strupen over på den 44 år gamle hjelpearbeideren David Haines.

Videoen som ble lagt ut fredag skal også inneholde en trussel om å drepe en amerikaner som også er i IS´ fangenskap. Dette skal ifølge nyhetsbyrået AFP være amerikaneren Peter Kassig, som også er hjelpearbeider.

– Nok et barbarisk og frastøtende drap

Dersom det stemmer at Henning henrettes i den nye videoen fra IS, er han det fjerde vestlige gisselet som er drept for åpen scene av IS siden 19. august, skriver NTB.

Det britiske utenriksdepartementet skriver fredag kveld i en uttalese at dersom videoen er ekte, så er dette nok et «frastøtende drap», skriver Reuters. De britiske myndighetene arbeider nå med å verifisere videoen, og sier de ønsker å støtte Hennings familie så langt de kan.

– Drapet på Alan Henning viser hvor barbariske og frastøtende disse terroristene i IS er, sier den britiske statsministeren David Cameron til Reuters.

Han sier Storbritannia skal gjøre alt de kan for å jakte ned Hennings drapsmenn, og sørge for at de får sin straff.

– Alan dro til Syria for å hjelpe fra alle trosretninger når de trengte det som mest, sier Cameron.

Også USA fordømmer det antatte drapet fredag kveld.

– Dette er nok en demonstrasjon av brutaliteten til IS, sier Det hvite hus i en offisiell uttalelse.

Tre groteske videoer

I de tre groteske videoene IS hittil har offentliggjort, vises ikke halshoggingen i sin helhet. Men en svartkledd, maskert mann med engelsk aksent holder opp en stor kniv før han så tilsynelatende kutter offerets strupe.

– På grunn av vårt parlaments beslutning om å angripe Den islamske staten, kommer jeg, som en av det britiske folk, nå til å betale prisen for den avgjørelsen, sier mannen som identifiserer seg som Alan Henning i videoen ifølge SITE.

Den ytterliggående ekstremistgruppa Den islamske staten (IS) har erobret store områder i Irak og Syria. 8. august innledet USA luftangrep mot IS-mål i Irak. Siden har USA og allierte land gjennomført en rekke bombeangrep mot IS både i Irak og Syria. Storbritannias nasjonalforsamling besluttet å slutte seg til luftkrigen sist fredag.

SISTE NYTT

Siste nytt