Hopp til innhold

Nå skal homoekteskapets skjebne avgjøres

Dagens sak i USAs høyesterett kan avgjøre homofiles rett til å gifte seg over hele landet. Homoekteskap får nå støtte fra uventet hold.

Utenfor Høyesterett

Høyesterett skal i dag diskutere om Californias forbud mot homoekteskap er i strid med grunnloven.

Foto: MARK WILSON / Afp

I dag drøfter Høyesterett i Washington D.C. om Californias forbud mot homofile ekteskap er grunnlovsstridig. Dette kan få konsekvenser for par av samme kjønn over hele USA.

Det er ti år siden sist Høyesterett behandlet en sak om homofilt ekteskap. Dersom domstolen avgjør at Californias «Proposition 8» fra 2008 bryter med grunnloven, vil det sette presedens for resten av landet.

Utfallet av saken er usikkert, og kommer ifølge New York Times etter all sannsynlighet an på hva én av dommerne, Anthony M. Kennedy, bestemmer seg for. Han utgjør ofte vippestemmen i saker som omhandler stridssaker mellom liberale og konservative.

Støtte i folket

Bare ni delstater samt District of Columbia tillater ekteskap mellom personer av samme kjønn.

Bill Clinton

Bill Clinton sørget i 1996 for at homofile par ikke fikk samme rettigheter som heterofile par. Nå angrer han og ber Høyesterett dømme loven grunnlovsstridig.

Foto: Eric Gay / Ap

Men 58 prosent av amerikanerne støtter homofiles rett til å gifte seg, ifølge en meningsmåling gjengitt av BBC.

– Aldri før i historien har en betydningsfull borgerrettssak landet på høyesteretts dørteskel med så stor folkelig støtte som denne, sier Theodore Boutrous, advokat for homoaktivistene.

Mange ser saken i sammenheng med en høyesterettsdom fra 1968 som forbød delstater å nekte to personer av forskjellig rase å gite seg.

Republikanere snur

Homoekteskap har lenge vært en tydelig skillelinje mellom liberale og konservative i amerikansk politikk, og dette skillet har som regel gått mellom Demokratene og Republikanerne.

Men den siste tiden har flere fremtredende republikanere har snudd i saken. Mange titalls republikanere, blant dem nære allierte av tidligere president George W. Bush, har signert et opprop til støtte for homofilt ekteskap.

John Huntsman

John Huntsman er en av flere titalls fremtredende republikanere som nå gir sin støtte til homoekteskap.

Foto: SPENCER PLATT / Afp

En av dem er den tidligere Utah-guvernøren John Huntsman, som forsøkte å bli republikanernes presidentkandidat ved sist primærvalg. Huntsman skrev nylig en artikkel i tidsskriftet The American Conservative med tittelen «Marriage Equality Is a Conservative Cause».

– Ideenes markedsplass vil snart gjøre oss irrelevante dersom vi ikke er ærlige om vår tid og sted i historien, skriver Huntsman.

Bill Clinton angrer

På toppen av dette skal de samme dommerne onsdag vurdere den føderale loven som definerer ekteskap som utelukkende mellom en mann og en kvinne, den såkalte Defence of Marriage Act (DOMA). Loven nekter homofile par de samme rettighetene som heterofile par.

Denne loven signerte daværende president Bill Clinton i 1996. Nå har han endret oppfatning. Det var andre tider den gangen, skrev Clinton nylig i The Washington Post.

– Når DOMA skal behandles av Høyesterett må dommerne avgjøre hvorvidt den er i tråd med prinsippene til en nasjon som holder frihet, likhet og rettferdighet høyere enn alt annet, og dermed om den er i samsvar med grunnloven, sier Clinton nå.

En avgjørelse i begge saker er ventet å komme i juni.

Støtte for homoekteskap San Francisco

I San Francisco viste mange i går sin til støtte til homoekteskap. Dagens høyesterettssak vil ta for seg om Californias forbud mot homoekteskap er grunnlovsstridig.

Foto: BECK DIEFENBACH / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt