NRK Meny
Normal

Gary og Dan feiret hverandre og at «Don't Ask, Don't Tell» er historie

Loven som krevde at homofile i det amerikanske militæret måtte skjule legningen sin, er opphevet.

Løytnant Gary Ross (t.h.) og Dan Swezy

LYKKELIGE: Løytnant Gary Ross (t.h.) og Dan Swezy avla ekteskapsløftene like etter midnatt i delstaten Vermont.

Foto: Toby Talbot / Ap

For løytnant Gary Ross og Dan Swezy er tirsdag en gledens dag.

Like etter midnatt lokal tid i Duxbury i delstaten Vermont, avla mennene som har vært partnere i elleve år ekteskapsløftene.

Ross og Swezy brukte første mulige anledning, etter at loven kjent som «Don't Ask, Don't Tell», om at homofile i forsvaret skulle skjule legningen sin, ble formelt opphevet.

(Saken fortsetter under video)

Video Lov mot homofile i det amerikanske militæret er opphevet

SE: Her gifter de seg etter elleve års partnerskap.

Historisk lovendring

Den historiske lovendringen er et resultat av mange års politisk aktivisme og strid i det amerikanske rettsvesenet.

Heretter vil kvinner og menn som er åpne om sin homofile legning, kunne verve seg til de væpnede styrkene.

En talsmann for Pentagon forteller at forsvarsdepartementet har brukt flere måneder på å forberede USAs soldater på endringen.

– Dette er ingen overraskelse. Vi er forberedt. Folk vet nøyaktig hva de skal gjøre i forbindelse med at loven oppheves, sier talsmann Georg Little.

Innført under Clinton

J. D. Smith

Forkjemper for de homofiles rettigheter, J. D. Smith, kunne i dag komme ut av skapet og avsløre sitt egentlige navn: Josh Seefried (25). Han tjenestegjør i det amerikanske luftforsvaret.

Foto: Alex Brandon / Ap

Loven som var kjent under navnet «Don't Ask, Don't Tell», ble innført i 1993, mens Bill Clinton var president. Den krevde at homofile i det amerikanske militæret holdt tett om legningen sin, men slo samtidig fast at ingen hadde rett til å spørre soldater om deres seksuelle orientering.

Over 14.500 personer er blitt kastet ut av forsvaret siden innføringen av loven fordi legningen deres av en eller annen grunn er blitt kjent. Nå bes disse om å melde seg inn på nytt.

Vedtaket om å oppheve loven ble gjort av Kongressen i fjor.

– Vedtaket bekrefter likhet

Militæret har i flere uker mottatt søknader fra homofile som ønsker å verve seg, og nå etter at loven har tredt i kraft, vil disse søknadene bli behandlet, skriver BBC.

– Nasjonen vil endelig lukke døren for en grunnleggende urettferdighet for homofile og lesbiske. Vedtaket bekrefter likhet for alle amerikanere, sa Nancy Polesi som er demokrat og en ledende forkjemper for opphevelsen til BBC.

De eksisterende standarder som gjelder for personlig opptreden, som for eksempel det å vise følelser i offentlighet, er fremdeles ikke tillatt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt

Laster Twitter-innhold

14 åring arrestert for å danse på gaten i Saudi-Arabia

Tenåringen ble pågrepet for «umoralsk opptreden» etter at en video der han danser i gaten i Saudi-Arabia tok av på nettet.