Her forsvinner Kaj ned i en dyp bresprekk

50-årsfeiringen på skiferie i Alpene ble i overkant dramatisk for Kaj Wikström, da han ble slukt 20 meter ned i en bresprekk i 4000 meters høyde.

Kaj Wikström slukt av bresprekk

SE VIDEO: Her tar skituren en dramatisk vending for svenske Kaj Wikström. (Foto: Marius Biermann)

kaj

– UVIRKELIG: – Det var en helt uvirkelig situasjon. Jeg skrek og fikk panikk, sier Kaj Wikström om turen ned i den 20 meter dype bresprekken.

Foto: Privat

Det var en nydelig februardag i den sveitsiske alpebyen Zermatt ved foten av Matterhorn i Sveits.

Kaj Wikström hadde planlagt den ukelange venneturen siden i fjor høst, og denne torsdagen skulle han og to kamerater fra reisefølget på tolv sette utfor Monte Rosa-breen 4000 meter over havet.

Helikopteret tok av fra basen i Zermatt med kurs for fjellmassivet. Under seg kunne de se den silkemyke puddersnøen fra gårsdagens snøfall. I helikopteret sammen med Wikström og vennene satt fire nordmenn i samme ærend og en breguide fra reisearrangøren.

Himmelen var knallblå, og det var vindstille. Gradestokken viste et par minusgrader. Alt lå til rette for at det skulle bli en perfekt skitur ned til byen.

Slukt av snøen

På toppen av platået spente de på seg skiene og satte utfor. 50-årsjubilanten var en av de siste i følget som begynte på de 2500 høydemeterne ned til byen.

– Vi hadde bare kjørt noen hundre meter før en av nordmennene foran meg falt om kull og havnet i snøen, forteller Wikström til NRK.

Monte rosa i Alpene

FLOTTE FORHOLD: Alt lå til rette for en nydelig tur fra 4000 meters høyde i Alpene.

Foto: Kaj Wikström / Privat

Nordmannens kamerat hadde et hjelmkamera som skulle forevige turen og stoppet ved vennen for å bistå med å få ham løs.

Rett etter kom Wikström som også stoppet for å se om han kunne hjelpe.

– Jeg så at telemarksskiene hans satt fast i et hull, og jeg syntes først det virket som om han hadde skadet kneet. Men han sa at han var okei, forteller Wikström.

Wikström tok et par skritt bakover i snøen for å sette videre utfor. Med ett ga snølaget etter, og han ble slukt av bakken. Kameraet på hjelmen til norske Marius Biermann fanget det hele.

– Å faen. Kan du se ham, eller, spør nordmannen kameraten, som fortsatt sitter fast i snøen et par meter unna der Wikström forsvant.

Mobilen ringte

Wikström var ved bevissthet hele tiden. Han anslår at det tok fire-fem sekunder fra snøen ga etter til han satt kilt fast ved hofta 20 meter ned i bresprekken.

Det var is på alle kanter. Kaldt, mørkt og stille.

Over seg kunne han skimte dagslyset fra munningen av sprekken.

– Det var en helt uvirkelig situasjon. Jeg fikk panikk og skrek ut da det skjedde. Jeg forstod fort hva som hadde skjedd, forteller han.

Kaj Wikströms reisefølge

LIKE FØR: Reisefølget rett før den dramatiske turen nedover fjellet.

Foto: Kaj Wikström / Privat

Mens svensken satt fast, dro Biermann videre nedover for å få tak i resten av følget som befant seg 250 meter lenger nede i snøen. Breguiden varslet basen ned i dalen for å få tilsendt hjelp.

Det tok en halvtime før de endelig fikk kontakt med Wikström.

– Det var ganske rart. Plutselig merket jeg at mobiltelefonen min ringte. På utrolig vis hadde jeg dekning i 4000 meters høyde og 20 meter nede i en isbre, sier Wikström.

Det var en av kameratene som forsøkte å få tak i ham. Han klarte å fiske telefonen opp av lommen og fikk forklart at han var i live.

– Bare det at jeg svarte dem var jo en sensasjon. De ante jo ikke hvordan det hadde gått med meg.

Bresprekken Kaj Wikström falt ned i

20 METER: 20 meter nede i denne sprekken satt Kaj Wikström fast. Han måtte heises ut av isen.

Foto: Kaj Wikström / Privat

Kameraten kunne fortelle Wikström om at hjelpen var på vei.

– Utrolig heldig

Det gikk noen minutter til før Wikström kunne høre lyden av helikopteret som landet i nærheten.

En guide ble firt ned til svensken, og etter litt om og men ble han trukket opp fra den iskalde sprekken hvor han hadde sittet fanget den siste timen.

For Wikström var turen over her. Det var ikke denne spenningen han hadde sett for seg da han satte utfor. Han ble fløyet ned i dalen og fraktet videre til sykehus.

– De konstaterte at jeg først og fremst hadde hatt en utrolig flaks, forteller han.

Svensken var slått gul og blå. Røntgenbildene viste et bristet ribbein, men utover det slapp han fra det med skrekken.

Lar seg ikke skremme

Trygt hjemme i Karlstad sier Kaj Wikström opplevelsen ga ham en støkk. Men skigleden er ikke mindre av den grunn.

Han har vært på utallige skiturer i Alpene og i Norden i 30 år. Oppholdet i bresprekken er ikke god nok grunn til å gi seg.

– Jeg skal kjøre på som vanlig, men det er klart at jeg tar nok en fundering eller to før jeg legger ut på en lignende bretur igjen, sier den ferske 50-åringen.

Se den dramatiske videoen øverst i saken.

SISTE NYTT

Siste nytt

MILITÆR STYRKE: Russiske stridsvogner, pansrede kjøretøy, lastebiler og annet militært utstyr fraktes til grenseområdet mot Ukraina.

MILITÆR STYRKE: Russiske stridsvogner, pansrede kjøretøy, lastebiler og annet militært utstyr fraktes til grenseområdet mot Ukraina.

«Frykt for krig. Uklart hva Putin vil»

På grensen til Ukraina står titusenvis av soldater og store mengder våpen. Russland mobiliserer. En hel verden lurer på om det kommer et angrep, eller om det bare er en demonstrasjon av styrke.