Her blir amerikanske marinegaster sjikanert av tyrkiske ultranasjonalister

Tre amerikanske marinegaster på landlov i Istanbul ble onsdag sjikanert av tyrkiske ultranasjonalister.

Onsdag morgen ble tre amerikanske marinegaster på landlov overfalt av tyrkiske ultranasjonalister fra «Tyrkiske ungdomsunionen» på åpen gate i Istanbul, melder avisen Hürriyet.

Overfallsmennene tok opp angrepet og la ut videoen på nettsidene til ungdomsunionen. Videoen viser angripere som omringer de sivilkledde marinegastene, roper mordere mot dem, kommer med slagord mot amerikansk imperialisme og forlanger at amerikanerne forlater Tyrkia umiddelbart.

Ultranasjonalistene dytter og knuffer amerikanerne helt uprovosert, kaster oransje maling på dem og trekker hetter over hodene deres. Til slutt jager de de unge amerikanerne nedover en gate i et historisk distrikt i storbyen.

Tolv personer pågrepet

USA fordømte episoden i Istanbul. En talsmann for Pentagon sa at den så ut til å være et enkelttilfelle utført av en gjeng bøller. De tre kom seg trygt tilbake på skipet, og alle tillatelser til landlov er trukket tilbake.

Tyrkiske medier skriver at tolv medlemmer av ungdomsunionen ble pågrepet og senere løslatt kort tid etter angrepet.

De amerikanske marinegastene tilhører destroyeren USS Ross og hadde nettopp deltatt i en NATO-øvelse ved Svartehavet.

Trakk hetter over hodene til tyrkiske soldater

Sjikanen hadde åpenbart sammenheng med en episode i juli i 2003. Da arresterte amerikanske soldater elleve tyrkiske spesialoffiserer og tretten sivile i Suleymania i Irak.

De tyrkiske soldatene fikk våpen i ryggen, hetter over hodet og ble ført vekk. Soldatene ble anholdt i 60 timer – uten at det kom annen forklaring på arrestasjonene enn at det dreide seg om "forstyrrende aktiviteter".

Muligens trodde de amerikanske soldatene at det dreide seg om irakere. Senere har USA beklaget hendelsen, men den er ikke blitt glemt og ses fortsatt
på som en dyp fornærmelse i NATO-landet Tyrkia.

Tre marinegaster fra den amerikanske destroyeren USS Ross var tilbake på skipet

Tre marinegaster fra den amerikanske destroyeren USS Ross var onsdag tilbake på skipet etter å ha blitt overfalt av ultranasjonalister.

Foto: Tamekia L. Perdue / Reuters/NTB Scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt