Hopp til innhold

– Muslimske soldater en risiko

Militærpsykiateren som er tiltalt for å ha massakrert 13 mennesker ved Fort Hood, advarte kolleger om uheldige konsekvenser av å sende muslimer til Irak og Afghanistan.

Nidal Malik Hasan

Nidal Malik Hasan i et bilde fra 2000, da han var student i medisin.

Foto: Scanpix/AFP

Psykiater og major Nidal M. Hasan skulle snart sendes til Afghanistan med de amerikanske styrkene. Han skal ha uttalt seg svært negativt om å dra.

Da det var hans tur til å presentere et selvvalgt medisinsk tema på militærsykehuset der han var turnuskandidat i juni 2007, overrasket Hasan hele salen med helsepersonell.

– Burde få nekte

Han satte i gang en lysbildeframvisning på 50 bilder som sterkt problematiserte at USA sendte muslimer til Irak og Afghanistan for å krige.

Han mente at alle amerikanske muslimer som var innrullert i forsvaret, burde kunne nekte å krige mot sine muslimske brødre.

Avisen The Washington Post har fått se en kopi av presentasjonen. Nidal M. Hasan la ut om hvilke trusler muslimer i egne rekker kan innebære i en krigssituasjon i et muslimsk land. Og hvordan dette kunne påvirke de muslimske soldatene selv.

«Det blir vanskeligere og vanskeligere for muslimer som tjenestegjør å rettferdiggjøre å være en del av et militærvesen som konstant ser ut til å være i kamp med sine muslimske brødre», sier han blant annet i presentasjonen.

Deretter går han gjennom hvilke trusler slike muslimske USA-soldater kan utgjøre for resten av den amerikanske hæren. Han forklarer grundig ulike sider ved islam.

Ofrene i skytingen på Fort Hood

Dette er dødsofrene i skytingen på Fort Hood.

Foto: Scanpix/AP

Opprørte leger

Ifølge kilden til Washington Post, var alle i rommet ganske opprørte da presentasjonen - som skulle markere avslutningen til psykiaterens periode som turnuskandidat - gikk mot slutten. Alle de andre praksiskandidatene hadde snakket om nye legemidler eller behandlingsmetoder for eksakte psykiske lidelser.

Hasan viste også en tekst med forslag om å trekke ut muslimske soldater, og hvordan en slik retrett kunne forklares overfor dem det gjaldt:

En markering for ofrene på Fort Hood-basen i Texas

En markering for ofrene på Fort Hood-basen i Texas.

Foto: Joe Raedle/Getty Images / Scanpix/AFP

«Det må være hardt for deg å balansere din islamske tro mot konflikter som kan oppstå i denne krigen, skyldfølelser - har det blitt som du trodde?»

– Kan bli en mektig motstander

Etter en hel times forelesning viser han denne personlige kommentaren:

«Hvis muslimske grupper kan overbevise muslimer at de kjemper for Gud mot urettferdigheter fra ikke-troende (dvs. fiender av islam), kan muslimene bli en mektig motstander, med andre ord: selvmordsbombing etc.»

Måneden etter ble Hasan overført til Fort Hood som praktiserende psykiater. Etter planen skulle han dra til Afghanistan med det aller første. Ifølge slektninger av ham, hadde han bedt om å få slippe.

Ken Thomas minnes drapsofrene på Fort Hood i Texas

Ken Thomas minnes drapsofrene på Fort Hood i Texas.

Foto: Jessica Rinaldi / Scanpix/Reuters

Det er ikke kjent om han søkte om å bli hjemme av samvittighetsgrunner.

En talsmann for USAs hær sier at de ikke var kjent med presentasjonen. En talsmann for sykehuset, der Hasan til sammen jobbet i seks år, vil ikke kommentere saken.

Ville fjerne Hasan fra jobben

Ifølge National Public Radio (NPR) ble det diskutert å fjerne Hasan fra sykehuset der han jobbet, fordi han ikke gjorde jobben godt nok. Psykiatere som NPR har snakket med, sier at Hasan virket lite interessert i jobben sin ved Walter Reed Medical Center.

Ingen av legene NPR har snakket med vil stå frem med navn når de kommer med disse beskyldningene mot Hasan.

Blant manglene i jobben, unnlot Hasan ofte å ta telefonen når han var på vakt. En av Hasans tidligere kolleger hevder at Hasan forsøkte å få en pasient til å konvertere til islam, og at han fortalte pasienten av religionen hans kunne frelse ham.

Sersjant Brian Cheeseman på Fort Hood i Texas

Sersjant Brian Cheeseman hjelper soldater etter skytingen på Fort Hood.

Foto: Joe Raedle/Getty Images / Scanpix/AFP

Det nevnes ifølge AFP to hovedgrunner til at Hasan aldri fikk sparken. For det første er det en mengde papirarbeid og dokumentasjon som må til for å frata noen jobben som psykiater i militæret, og for det andre var man bekymret for hvordan det ville ta seg ut om man sparket en av svært få muslimer.

Obama deltar kl 20 i kveld

Hasan har nylig våknet fra koma etter hendelsen der 13 personer ble drept og 42 andre ble såret i militærleiren Fort Hood. Svært mange i USA spekulerer i motivet for skytingen.

President Barack Obama kommer til Fort Hood for å delta på minnemarkeringen i dag. I en TV-sendt tale i går kveld, sa president Obama at spørsmålet som blir stilt, er:

– Er dette en enkeltperson som handler på denne måten, eller er det flere som vil gjøre dette?

NETT-TV: Se direkte fra Fort Hood kl 20

President Barack Obama og førstedame Michelle Obama

President Barack Obama og førstedame Michelle Obama forlater Det hvite hus for å dra til Fort Hood i Texas.

Foto: Gerald Herbert / Scanpix/AP

SISTE NYTT

Siste nytt