Normal

Aleppo: – Alle er livredde

Innbyggere i Syrias største by Aleppo melder om svært harde kamper, og krigshandlinger i tidligere mer rolige bydeler. Opprørerne hevder de har startet avgjørende kamper om byen.

Syriske opprørere under kamp i Aleppo

Syriske opprørere i aksjon i Aleppo fredag. Bildet er fra Ugarit News, og nyhetsbyrået AP har verifisert at det er fra en reell situasjon.

Foto: Ugarit News via AP video / AP Photo

Opprørerne startet torsdag en offensiv mot Syrias største by Aleppo.

I hele natt og i morgentimene fredag har byen vært rystet av svært harde kamper som påvirker hele byen.

Opprørssoldater bærer vekk en av sine skadede

Opprørssoldater bærer vekk en av sine skadede i Aleppo torsdag.

Foto: MIGUEL MEDINA / Afp

Innbyggere som nyhetsbyrået AFP har snakket med på telefonen forteller om hvordan kampene nå raser i nye og tidligere rolige bydeler.

– Lyden av skyting og granatnedslag har pågått i ett. Alle er livredde, sier folk som bor i de sentrale bydelene Sulimaniyeh og Sayyid Ali av Aleppo.

En av de nyhetsbyrået har snakket med fra disse områdene forteller om en tydelig eskalering i det som regnes som landets komersielle hovedstad.

– Jeg har aldri før hørt så mye skyting og smell, sier mannen som kaller seg Ziad.

Meldingene om kraftige krigshandlinger kommer etter at opprørsstyrkene til Den frie syriske hæren torsdag erklærte at de nå starter et altomfattende angrep på Aleppo.

(Saken fortsetter under bildet)

Opprørsstyrker fyrer av maskingevær på bil i Aleppo

Opprørsstyrker fyrer av maskingevær på bil i Aleppo torsdag. Offensiven fra opprørerne startet da.

Foto: Reuters

– Kampene har utviklet seg til flere fronter

Eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights bekrefter at andre kilder i byen de har snakket med forteller om det same.

Gruppa sier kampene i Aleppo nå er mer omfangsrike enn noen gang før.

– Kampene har aldri før vært så kraftige, og har ikke stoppet i det hele tatt siden torsdag, sier gruppas leder som er basert i London Rami Abdel Rahman.

Rahman følger konflikten, og sier at krigshandlingene nå påvirker store deler av byen.

– Sammenstøtene var tidligere begrenset til noen kvartaler av gangen i ulike bydeler. Nå skjer de på flere fronter over store deler av byen, sier lederen for eksilgruppa.

Samtidig som kampene pågår for fullt i Aleppo kommer det også inn meldinger om at regimets hær har satt i gang en offensiv i hovedstaden Damaskus.

Regimehæren skal ha gått inn i flere bydeler nord i Damaskus, og mange beboere skal ha blitt arrestert i aksjonen sier Syrian Observatory for Human Rights. Områdene nord i Damaskus er kjent for å huse ganske mange opprørere og støttespillere for opprørshæren.

Røyk fra Joubar-området av Damaskus

Røyk fra Joubar-området av Damaskus.

Foto: Reuters

– Boligblokk truffet av bombekaster

Nyhetsbyrået AFP har en journalist i området som også forteller om hvordan smellene fra kampene kommer tett.

Et skadet bygg i Al Halabi-området av Aleppo

Et skadet bygg i Al Halabi-området av Aleppo. Bildet er tatt torsdag, og svært få bilder er kommet ut av byen fredag.

Foto: Reuters

AFP-korrespondenten kunne telle jevnlige smell fra bombekastere torsdag ettermiddag og kveld.

På litt over to timer smalt det fra bombekastere 16 ganger i områder tidligere kontrollert av regimet, noe som inkluderte bydelene Sulimaniyeh og Sayyid Ali.

En av beboerne i området hvor granatene landet forteller at det aldri tidligere har vært så mange angrep i Sayyid Ali-området.

– Vanligvis er det bare to til tre granater. I går kveld var det hele tiden, sier personen som er bosatt i bydelen Sayyid Ali til AFP.

Ifølge de lokale som nyhetsbyrået har fått tak i på telefon rammet en av granatene også sivile. Nedslaget skal ifølge kildene ha tatt livet av fire sivile, inkludert et barn og en eldre mann.

– Vi prøvde å bære dem ut og få dem på sykehus, men de var allerede døde. Det var et forferdelig syn. Mange mennesker kom til, og alle prøvde å hjelpe så godt de kunne. Flere ble kjørt til sykehus i private biler, og det var sivile for dette er et boligområde, sier en av de som bor i området på telefon til AFP.

Ifølge nyhetsbyråets mann i byen har det også pågått kamper i bydelen Sakhur lenger øst i byen. Store deler av himmelen over byen har vært preget av røyk og støvskyer siden torsdag som et resultat av det kraftige bombardementet.

Røyk stiger i Izaa-området av Aleppo

Røyk stiger i Izaa-området av Aleppo torsdag.

Foto: MIGUEL MEDINA / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt