Hopp til innhold

Har fått overta palestinsk hjem – her konfronteres bosetteren Jacob

Videoen av jødiske Jacob, som har tatt over huset til en palestinsk familie, gikk verden rundt. Lørdag møtte NRK bosetteren i okkuperte Øst-Jerusalem.

Bosetteren Jacob mener det er viktig å bevare den jødiske bosetningen i nabolaget i Jerusalem. Han har flyttet inn i tilbygget til Nabil Al-Kurd (72). Familien kan nå også miste resten av huset, hvor Nabil har bodd siden han var 12 år.

KONFRONTASJON: NRK møtte både bosetteren og familiefaren utenfor huset i Jerusalem.

Familien Al-Kurd har også blitt kjent over hele verden. De er en av mange palestinske familier som risikerer å bli kastet ut av hjemmet sitt i okkuperte Øst-Jerusalem.

– Dette huset er mitt hjemland. Det er mitt barn, mine forfedre, sier 72 år gamle Nabil Al-Kurd. Han har bodd i huset i Sheikh Jarrah-nabolaget siden han var 12 år gammel.

Utkastelsene er et klart brudd på Folkeretten, og har satt sinnene i kok over hele Palestina. De er også en av de utløsende årsakene til den siste krigen mellom Israel og palestinerne på Gaza.

Minst 249 palestinere, blant dem 66 barn, og 12 israelere ble drept i de intense kampene som raste i 11 dager.

Video gikk viralt

For noen uker siden dukket denne videoen opp i sosiale medier. Den viser datteren til Nabil, Mona, som konfronterer den jødiske bosetteren.

Laster Twitter-innhold

– Jacob, du stjeler huset vårt, sier Mona oppgitt.

– Jeg skjønner ikke hvorfor du hisser deg opp over meg. Hvis ikke jeg stjeler det, vil noen andre gjøre det, svarer bosetteren fra Brooklyn i New York.

Jødiske bosetter låser seg inn i hus som tilhører palestinsk familie.

Den Jødiske bosetteren Jacob fra New York har fått overta deler av huset til en palestinsk familie.

Foto: Gunnar Bratthammer

Familien Al-Kurd har bygd et tilbygg på eiendommen sin uten å søke om tillatelse. De sier at årsaken er at det er nesten umulig for palestinere å få byggetillatelser i Øst-Jerusalem. De har fått en sviende bot på nesten 170.000 kroner. Den ulovlige delen av huset ble stengt av etter en dom fra tingretten.

Men den samme tingretten ga bosetteren Jacob lov til å flytte inn i det ulovlige bygget, som ligger vegg i vegg med huset til AlKurd-Familien.

– Dette er den ulovlige delen som bosetteren fra USA har stjålet fra oss, sier Nabil og peker på tilbygget.

Denne bosetterpolitikken til Israel har blitt fordømt av FN som mener det kan være en krigsforbrytelse at Israel kaster ut palestinere og lar bosettere flytte inn i hjemmene deres.

NRK møter bosetter

Vi prøver å banke på døren til bosetteren, men får ingen svar. Plutselig ser vi at han dukker opp utenfor huset.

– Jacob, bor du her?, spør vi.

– Ja, det er mitt hjem, svarer bosetteren med klinkende klar New York-aksent.

– Men hva er din tilknytning til dette huset?

– Ingenting, men det er en jødisk familie som opprinnelig eide denne eiendommen og jeg får leie den av dem.

Det bodde jødiske familier i Sheikh Jarrah-området i Øst-Jerusalem før 1948. Men bosetterne som gjør krav på eiendommene til palestinerne har ofte ingen personlig tilknytning til eiendommene. De retter rettslige krav på vegne av de jødiske familiene som bodde her nesten 80 år siden.

Vi ber palestinske Nabil komme bort og snakke med Jacob.

– Han sier at han ikke har stjålet hjemmet deres?

– Han lyver. Det er jeg som har bygd dette huset, ikke ham. Senest for en måned siden sa han til datteren min som filmet ham at hvis ikke han stjeler huset så vil noen andre gjøre det.

– Dere lurte meg. Det var et skittent knep. Jeg stod der i pysjamasen min og dere filmet meg. Det var ikke et ekte intervju, sier Jacob og innrømmer at han uttalte seg klønete.

Risikerer utkastelser

I likhet med familien Al-Kurd risikerer mange palestinere å miste hjem de har bodd i flere generasjoner. Dette er eiendommer de i sin tid fikk av Jordan, som kontrollerte Øst-Jerusalem. Familiene fikk også pengestøtte fra FN til å bygge hus. Men alt dette endret seg da Israel tok over området i 1967. Nå risikerer de å miste hjemme sine, og bosettere som Jacob står klare til å flytte inn.

Palestinerne i Øst-Jerusalem bodde i det som i dag er Israel. Men da staten Israel ble opprettet for over 70 år siden, ble de drevet på flukt.

Jødiske bosettere som har overtatt hus som tilhørte palestinske familier i Øst-Jerusalem

Jødiske bosettere som har overtatt hus som tilhørte palestinske familier i Øst-Jerusalem.

Foto: Ammar Awad / Reuters

Over 700.000 palestinere måtte forlate sine hjem. De har ingen rett til å gjøre krav på eiendommer de eide i det som i dag er Israel. Men ifølge israelsk lov kan jøder fra hvor som helst i verden rette krav mot palestinske familiers hjem hvis de kan dokumentere eierskap.

På motsatt side av gaten til familien Al-Kurd har bosettere allerede overtatt flere hus som tilhørte palestinske familier. De har hengt opp mange israelske flagg. På taket har de plassert et enormt neonskilt av en David-stjerne som lyser opp hele nabolaget.

Fra Brooklyn til Jerusalem

Vi spør bosetteren Jacob om han syns det er riktig at han kommer helt fra Brooklyn i New York og overtar huset til en familie som har bodd der i over 60 år.

– Jeg mener det er rett og rimelig, fordi de ikke hadde noen rett til å bygge dette huset. Denne delen av huset er dessuten bygd uten tillatelse.

– Men hvorfor får du bo i det ulovlige huset, og ikke familien Al-Kurd?

– Jeg vet ikke. Retten har gitt meg lov til å bo her. Jeg vet egentlig ikke hvordan. Du får spørre advokatene om det, sier bosetteren som ikke har noen planer om å flytte ut.

– Jeg har bodd her i over åtte år. Vi har ikke hatt noen problemer eller krangler. Men nylig begynte de å skape problemer og jeg tror retten kommer til å avgjøre denne krangelen veldig snart.

Konflikten mellom Israel og Palestina strekker seg langt tilbake i tid.
Sentralt i konflikten er Jerusalem, som både israelerne og palestinerne ser på som sin hovedstad.
Sentralt står områdene i Øst-Jerusalem som Israel har annektert siden seksdagerskrigen i 1967.
I Øst-Jerusalem ligger gamlebyen som er delt i fire kvarterer. Tempelhøyden/Haram al-Sharif huser noen av verdens helligste steder for både muslimer og jøder.
Den siste runden med opptøyer, rakettskyting og bombing startet etter at israelsk politi stormet al-Aqsa moskeen på Tempelhøyden/Haram al-Sharif.
Årsaken til sammenstøtene er den planlagte utkastelsen av palestinere fra nabolaget Sheikh Jarrah nord for gamlebyen. I tillegg feiret israelerne erobringen av Øst-Jerusalem i 1967 den 10. mai.
Konflikten tok en ny vending da Hamas startet å skyte raketter mot Israel fra Gaza. Israelerne svarte med kraftige angrep tilbake.
Flere bygg har blitt bombet på Gaza.

Denne bygningen huset blant andre Hamas sin TV-kanal Al-Aqsa og andre medieorganisasjoner. Bombingen av denne og andre bygninger har medført store sivile tap.
Buss Tel Aviv
I Israel er også flere mennesker drept. Blant annet ble en buss utenfor Tel Aviv truffet av en rakett, det samme har en rekke privathus blitt.
Lod brann
Det har vært store opptøyer i israelske byer der det bor mange palestinere med israelsk statsborgerskap.

I den israelske byen Lod, er det erklært unntakstilstand. Byen ligger sør for Tel Aviv og har en stor palestinsk befolkning.

tempelhøyden Jerusalem

SISTE NYTT

Siste nytt