NRK Meny
Normal

Han frakter flyktninger til Norge: – Den letteste ruten til Vesten

Den arktiske ruten om Russland er den billigste og letteste ruten til Vesten, sier en mann som tjener penger på å frakte å huse migranter som strømmer til Norge.

Han huser og frakter migranter til Norskegrensen

Siden i sommer har Igor Ajokovhuset og fraktet migranter til norskegrensen.

Foto: Bård Wormdal / NRK

En pakistaner i russiske Murmansk. På vei for å kjøpe sykkel. Han er en av mange migranter fra Afrika og Asia som nå via Russland vil prøve lykken i Norge.

Det er også mange russere i nord som nå tjener penger på trafikken. Siden i sommer har Igor Ajokov huset og fraktet migranter til norskegrensen. Det hele startet i juli.

– Det kom noen syriske flyktninger til mitt hotell. Det var tre familier. Jeg skjønte ikke at de var flyktninger, men så spurte de om det var mulig å komme inn i Norge. Jeg sjekket dokumentene og så de ikke hadde Schengen-visum, jeg forklarte at de dermed ikke kunne komme inn i Norge. Men så fikk jeg høre av en tolk som sa de kan komme seg til Norge, din oppgave er å få dem til grensen, forteller han.

Stoppet å kreve Schengen-visum

En pakistaner kjøper sykkel i Murmansk

Pakistanske Arshad Artisam drømmer om å komme seg til Norge.

Foto: Bård Wormdal / NRK

Russland stoppet i sommer å kreve Schengen visum for dem som skal over grensen til Norge. Norske justiskilder bekrefter opplysningene.

Ajokov forteller at russisk sikkerhetspoliti- FSB- kjenner til hva han holder på med.

– Etter en viss tid, ti dager, så dukket FSB opp hos meg. De sa vi måtte si fra om de tilfellene der det kommer folk fra Midtøsten, hevder Ajokov.

Han sier det ikke er russiske myndigheter som står bak flyktningtrafikken.

Den arktiske ruten om Russland er den billigste og letteste ruten til vesten, forteller han.

Gir ikke opp

Pakistanske Arshad Artisam har funnet sykkel. Han håper og tror han skal få asyl i Norge.

Men i likhet med mange som kommer nå, er det lite i hans historie som skulle tilsi at han får asyl i Norge. Han dro fra Pakistan på grunn av noen politikere som tok jorda hans, sier han selv. Han forteller også at han ble truet.

De fleste som nå kommer over norskegrensen ved Storskog er økonomiske migranter, ikke mennesker med behov for beskyttelse. Det sier norske justiskilder til NRK. Det betyr at mange vil få avslag på sin asylsøknad.

Selv slutter han ikke å håpe.

– Jeg er sikker på at Norge vil akseptere min asylsøknad, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt