Hopp til innhold

Hamas avviser våpenhvile

– I krig legger man ikke først ned våpnene, for deretter å forhandle, sier Hamas-talsmann Fawzi Barhum.

PALESTINIANS-ISRAEL/GAZA A Palestinian girl, who hospital officials said was wounded in an Israeli air strike that killed her mother and two of her siblings, receives treatment at a hospital in Gaza City

80 prosent av ofrene for Israels angrep mot Gazastripen, er ifølge FN sivile. Hver femte som hittil er drept, var mindreårig.

Foto: MOHAMMED SALEM / Reuters

– Hamas kommer ikke til å respektere noen våpenhvile før det foreligger en avtale om dette, opplyser han.

Egypt la mandag kveld fram et forslag til en tolv timer lang våpenhvile i konflikten mellom Israel og palestinerne.

Det er ventet at sikkerhetsrådet i den israelske regjeringen skal møtes i løpet av dagen for å diskutere en mulig våpenhvile med Hamas, opplyser en representant for Israel til AFP.

Reuters melder at israelske myndigheter er positive til forslaget, og USAs president Barack Obama sier han håper det egyptiske forslaget skal gjenopprette ro i Gaza.

Truer med å intensivere angrepene

Hamas nekter imidlertid for å ha mottatt noe utkast til avtale.

– Men dersom innholdet i forslaget det meldes om, er sant, vil det være en overgivelse, og det avviser vi fullstendig. Vår kamp med fienden kommer til å intensiveres, opplyser Hamas' væpnede gren, Ezzedine al-Qassam-brigadene, ifølge AFP.

Til den israelske avisen Haaretz opplyser kilder i det egyptiske utenriksdepartementet at forslaget til våpenhvile innebærer dette:

  • stopp i alle israelske militære operasjoner fra luft, sjø og over grensen på land
  • ingen bakkeinvasjon skal settes i gang, og sivile skal skånes
  • palestinske grupper skal på sin side stoppe rakettutskytinger og andre voldshandlinger
  • grenseoverganger til Gaza vil igjen være åpne som før offensiven
  • samtaler i Kairo innen 48 timer

Hamas fastholder tirsdag at de først vil legge ned våpnene når Israel har undertegnet en avtale.

– Vi har trukket en rød linje når det gjelder motstandsbevegelsens våpen.

Samtidig fortsetter angrepene.

Tre raketter slo i dag ned i og ved den israelske feriebyen Eilat. En talsperson for det israelske militæret sier ifølge Reuters at de undersøker opplysninger om at flere personer skal ha blitt skadet i angrepene.

Det er foreløpig ikke klart hvor rakettene var skutt opp fra, men israelsk media melder av myndighetene mistenker at de var skutt over grensen fra Sinai-halvøya i Egypt.

Haaretz melder også at to søstre på 10 og 13 år skal ha blitt såret i rakettangrep i byen Lakiya i Israel mandag. Tilstanden for 10-åringen skal være kritisk.

Sivile ofre

De arabiske utenriksministrene møttes sent mandag til et ekstraordinært møte i Den arabiske liga i Kairo for å diskutere det egyptiske forslaget til våpenhvile.

Oppfordringen fra møtet var at alle parter må slutte opp om det egyptiske initiativet. Utenriksministrene sluttet videre opp om kravet fra palestinernes president Mahmoud Abbas, som i helgen ba FN sørge for internasjonal beskyttelse for palestinerne.

186 palestinere er drept i de israelske angrepene mot Gazastripen den siste uka, mens ingen er drept på israelsk side.

80 prosent av ofrene på Gazastripen er ifølge FNs kontor for koordinering av humanitærhjelp (OCHA) sivile, og hver femte som er drept, var mindreårig.

SISTE NYTT

Siste nytt