Hopp til innhold

Haarde vil ha samlingsregjering

Avtroppende statsminister Geir Haarde vil ha en bred nasjonal koalisjonsregjering på Island.

Avtroppende statsminister Geir Haarde

Geir Haarde vil ha en bred samlingsregjering på Island.

Foto: INTS KALNINS / REUTERS

Etter at Islands statsminister Geir Haarde ( det konservative Selvstendighetspartiet) sa at han trekker seg som statsminister, har han uttalt at Island nå bør få en bred nasjonal koalisjonsregjering der alle partiene i Alltinget er med.

Avskjedssøknad

Haarde sa at han ville ta dette opp med de øvrige partilederne. Geir Haarde møtte i ettermiddag Islands president Olafur Ragnar Grimsson for å levere sin avskjedssøknad.

Presidenten ba den nåværende regjeringen bli sittende til det er dannet en ny regjering.

Ingibjørg Gisladottir

Ingibjørg Gisladottir vil gjerne fortsette i regjeringen.

Foto: INTS KALNINS / REUTERS

Utenriksminister Ingibjørg Solrun Gisladottir, som leder koalisjonspartneren til Geir Haardes parti, Samfylkingin (sosialdemokratene), har gitt uttrykk for at sosialdemokratene kunne fortsette i en koalisjonsregjering sammen med Selvstendighetspartiet, men da med en annen statsminister enn Geir Haarde.

Haarde har imidlertid sagt at det eneste realistiske nå er en bred koalisjonsregjering der alle partiene i Alltinget er med.

Har kreft

Geir Haarde hadde en kort pressekonferanse etter møtet med presidenten, men kom ikke med nye utspill.

Før helgen uttalte Geir Haarde at han hadde fått ondartet kreft og skulle opereres i løpet av kort tid, og at han på partiets landsmøte i mars ikke ville ta gjenvalg som partileder.

Professor i økonomi Thorolfur Matthiasson sier til NTB at demonstrasjonene mot regjeringen den siste tiden har framskyndet regjeringens avgang. Han legger til at Haardes situasjon forverret seg da koalisjonspartneren Den sosialdemokratiske allilansen krevde å få statsministeren i de siste samtalene for å redde regjeringen.

Mathiasson mener et regjeringsskifte både kan få positive og negative effekter på den kriserammede islandske økonomien.

Kan gå begge veier

- På den ene siden er det bra å sende signaler til utlandet om at noen tar ansvar for den alvorlige situasjonen Island har havnet i. Men om det tar for lang tid å danne ny regjering, eller hvis det skapes usikkerhet rundt Islands forhold til Det internasjonale pengefondet IMF, så kan det skape problemer, sier han.

Demonstranten Kristian Jonasson kaller avgangen en stor suksess. Han feiret Haardes avgang saman med andre demonstranter i sentrum av Reykjavik i kveld.

Den 44 år gamle geologen gikk og slo på en stekepanne, mens kameratene ga lyd fra seg med trommer og fløyter.

Hovedmålet til deltakerne i proesteaksjonene har vært å presse regjeringen og ledelsen i Kredittilsynet og Sentralbanken til å gå av. Av disse er det bare sentralbanksjef David Oddson som i dag ligger an til å beholde jobben.

Folk i alle aldre har deltatt i protestene i Reykjavik.

Folk i alle aldre har deltatt i protestene i Reykjavik.

Foto: INTS KALNINS / REUTERS

SISTE NYTT

Siste nytt