Hopp til innhold

Felipe Gonzales: Legalisér narkotika

– Å gjøre narkotika lovlig over hele verden må til for å stanse krigen mellom narkotika-kartellene, sier tidligere statsminister i Spania, Felipe Gonzales.

Felipe Gonzales

Felipe Gonzales, tidligere statsminister i Spania.

Foto: Marco Ugarte / AP

Ordene falt på en mottakelse for den mexikanske ambassadøren i Madrid. Gjester og vertskap feiret de latinamerikanske landenes tohundreårsjubileum.

Gonzales, som var Spanias sosialistiske statsminister fra 1982 til 1996, sammenlignet narkotikakrigen i Mexico med forbudstid og kriminalitet i USA i begynnelsen av forrige århundre. Alkoholforbudet utløste en gangsterkrig med flere tusen drap.

– Når stanset voldsspiralen? Ikke når de puttet de kriminelle i fengsel for skattesvindel og hjemmebrenning, men når salg av alkohol ble lovlig, sa Gonzales.

Må respekteres av alle

Han la til at ingen land kan ta en slik avgjørelse alene, uten at det får store politiske konsekvenser for den enkelte leder.

– Det trengs derfor en lov som legaliserer narkotika på verdensbasis og som respekteres av alle, mente han. Gonzales sa at organisert kriminalitet er en av de største truslene verden står overfor, ikke bare i Mexico.

Nylig sa direktøren for Mexicos forskningssenter for nasjonal sikkerhet, Guillermo Valdés, at det på mindre enn fire år er registrert minst 1000 sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og kriminelle i Mexico.

– Vi er nødt til å innse at dette er en vond spiral, sa Valdés.

Felipe Gonzales tar til orde for en internasjonal konferanse om temaet, men innrømmer at forslaget kanskje er urealistisk.

– Jeg tror ikke at kjøp og salg av narkotika blir lovlig over hele verden, men tror likevel det er den eneste måten vi kan stanse volden, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt