Hopp til innhold

Mads Gilbert tilbake fra krigsherjede Gaza

OSLO LUFTHAVN (NRK) Legen Mads Gilbert landet i kveld i Norge etter 15 døgn på Shifa-sykehuset i Gaza by.

Den norske legen Mads Gilbert ble møtt med øredøvende jubel da han landet på Oslo Lufthavn i kveld. I 15 døgn har Gilbert jobbet på Shifa-sykehuset i Gaza by.

HJEMME I NORGE: Mads Gilbert kom onsdag tilbake til Norge etter 15 dager i Gaza.

Etter drøye to uker i Gaza kom Mads Gilbert i kveld til Norge. Mange hadde møtt opp for å ta ham imot på Oslo lufthavn og sammen med legen Muhammad Abou Arab har ble Gilbert møtt av øredøvende jubel i ankomsthallen.

– Dette er fantastisk. Det er jo sånn folk på Gaza skulle hatt det nå, med glede, smil og blomster. De har det mye, mye verre. Dette er fantastisk, sier Gilbert til NRK.

I 15 døgn har Gilbert arbeidet sammen med palestinsk hjelpepersonell for å berge liv og hjelpe skadde på Gazastripen. Gilbert beskriver situasjonen på Gazastripen som ekstrem.

– Shifa-sykehuset der doktor Arab og jeg kommer fra er overfylt. Det er en ekstrem situasjon. Vi snakket med sykehuset like før vi landet og de får ikke evakuert pasienter. Situasjonen er svært alvorlig. Folk dør som følge av mangel på behandlingsmuligheter, sier han.

Den norske legen Mads Gilbert landet i kveld i Norge etter å ha arbeidet på Shifa-sykehuset i Gaza by. Han sier situasjonen er ekstrem og at folk dør på grunn av mangel på behandlingsmuligheter.

– Verre nå

Også i 2009 var Gilbert i Gaza og arbeidet. Han beskriver situasjonen nå som mer blodig.

– Israelerne er mer nådeløse nå. De bomber systematisk boligområder. De dreper hele familier og bomber sykehus. 20 prosent av sykehuskapasiteten på Gaza er ødelagt av Israels militære styrker. De angriper ambulanser og pasienter blir drept mens de er på sykehus. Det er mye mer nådeløst, mer kynisk og mye mer blodig, sier Gilbert.

Om Hamas' rolle i situasjonen sier han følgende:

– Dette er et folk som prøver å forsvare seg mot en brutal okkupasjonsmakt. Så kan man selvfølgelig diskutere metodene for det, men dette er ikke Israel mot Hamas. Det er det palestinske folket på Gaza i en bred front. Sykepleiere og leger, det er ingen der som har tenkt å gi seg. Uansett hvem de støtter politisk så er dette en elementær folkekrig mot en okkupant.

Sykehuset truffet

Før Gilbert dro ned for å arbeide ved Shifa-sykehuset skrev Gilbert en FN-rapport hvor han beskrev situasjonen for helsevesenet.

– I rapporten konkluderte jeg med at det kommer til å bryte sammen her, hvis det ikke skaffes utstyr til Shifa-sykehuset. Det er mangel på alt. Medisiner, engangsutstyr, reservedeler og aggregatet er gammelt og slitt, sa Gilbert om rapporten

.

Mads Gilbert kommer tilbake fra Gaza

STØTTESPILLERE: Mange hadde møtt frem for å ta imot Mads Gilbert da han landet i Norge i kveld.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Sykehuset hvor han arbeidet har også blitt angrepet. Mandag traff en rakett et bygg som tilhører sykehuset. Raketten traff en bygning like innenfor inngangen til sykehuskomplekset, og minst tre personer ble drept. Gilbert hadde da forlatt Gaza.

– Dette er en dramatisk opptrapping av de israelske angrepene på sykehus og sivilbefolkningen, sa Gilbert til NRK.

FN-skole rammet

Også onsdag har vært et blodig døgn på Gazastripen. 90 palestinere er blitt drept siden midnatt. Blant dem 16 som ble drept da en FN-skole ble rammet av et israelsk angrep. Dette angrepet fordømmes UNWRA. FNs organisasjon for palestinske flyktninger

.

Pårørende identifiserer døde familiemedlemmer

MISTET SINE KJÆRE: Pårørende må identifisere døde familiemedlemmer etter et angrep i Gaza 28. juli.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Organisasjonen advarer om at deres kapasitet er på bristepunktet etter at over 200 000 palestinere har søkt tilflukt i skoler og andre bygninger FN har ansvar for.

Gjemte våpen

Lagre med våpen er blitt funnet på flere FN-skoler i Gaza de siste dagene. Dette er blitt kraftig fordømt av FN, men det er ikke klart om det er Hamas som har plassert våpnene der.

Over 1300 mennesker har mistet livet på Gazastripen i løpet av de siste ukene. Det er anslått at 70 prosent av disse er sivile og 240 av dem skal være barn ifølge UNICEF. På israelsk side er 56 soldater drept, i tillegg til tre sivile.

SISTE NYTT

Siste nytt