Hopp til innhold

– Hver dag er verre enn den forrige

Ti år etter den amerikanskledede invasjonen i Irak er volden i landet så grov at det er for farlig til å holde valg.

Istykkersprengt bil i Bagdad

Irakere ser på resultatet av bombeangrepet på fuglemarkedet i Kadhimiyah i Bagdad 8 februar i år. Minst 17 mennesker ble drept da to bomber eksploderte.

Foto: ALI AL-SAADI / AFP

– Hver dag er verre enn den forrige. Det er angrep hele tiden. Vi er ikke sikre, sier Dhorgam til nyhetsbyrået AFP.

Dhorgam driver en fruktbod like ved fuglemarkedet i den sjiadominerte bydelen Kadhimiyah i Bagdad.

8. februar i år gikk det av to bilbomber ved fuglemarkedet. Minst 17 mennesker ble drept og 45 skadet i angrepene. Fortsatt er situasjonen på sykehusene i Irak så dårlige at man regner med at mange av de skadede har mistet livet, men tallene er det ingen som har.

Både Dhorgam og han to sønner Jawad og Sajad slapp unna med livet i behold fra bombeangrepene, selv om begge sønnene ble skadet.

Siden de mest voldelige dagene i 2006 og 2007 har antall som blir drept sunket kraftig. Fortsatt er det daglige angrep rundt om i landet, flere hundre sivile blir drept i måneden.

Ti år med invasjon og borgerkrig har satt sine spor på irakerne.

– Noen ganger våkner jeg plutselig om natten, og føler det som om jeg har hørt en eksplosjon, sier Dhorgam.

Også Umm Kaidar overlevde bilbombene på fuglemarkedet 8. februar. Da som i dag solgte hun friske urter, som mynte, malurt og timian, fra en liten bod.

– Jeg trodde jeg skulle dø. Det var sårede mennesker og ødelagte biler overalt, sier hun over en måned senere mens tårene triller nedover kinnene.

For Umm Kaidar er ikke tiårsdagen for invasjonen noen grunn til å feire, heller det motsatte. Hun tenker på alle familiemedlemmene som har blitt ofre for volden de siste ti årene.

– Alle er borte. Det er over. De kommer ikke tilbake, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Rester etter bilbombe i Bagdad

Flere bilbomber drepte minst 25 personer i AL-Mashtal-distriktet i Bagdad tirsdag 19. mars. På bildet ser man innbyggerne i den sjiadominerte bydelen strømme til etter at en av bombene hadde eksplodert.

Foto: MOHAMMED AMEEN / Reuters

Ett av mange angrep

Hacket irakisk nettside

En irakisk mann ser på den offisielle Facebook-siden til Amer Khuzaie, statsministerens rådgiver for nasjonal forsoning, etter at siden mandag ble hacket av en lokal gruppe som angivelig skal være tilknyttet Al Qaida.

Foto: SABAH ARAR / Afp

Angrepet mot fuglemarkedet i den sjiadominerte bydelen Kadhimiyah i Bagdad var bare ett av de uendelig mange som fortsatt rammer innbyggerne.

Senest tirsdag 19. mars, dagen før tiårsdagen for invasjonen, var det en serie med angrep i Bagdad.

Minst 52 mennesker ble drept og over 200 såret i over 20 eksplosjoner og flere angrep med skytevåpen. Onsdag morgen melder nyhetsbyrået AFP at Al Qaeda har tatt på seg skylden for angrepene.

– Jeg kjørte drosjen min og plutselig kjente jeg at bilen gynget. Det var røyk overalt. Jeg så to kropper på bakken. Folk løp rundt og skrek overalt, sa Ali Radi, en drosjesjåfør i Bagdad som var like ved en av eksplosjonene tirsdag til nyhetsbyrået Reuters.

De sjiadominerte områdene nord og øst i Bagdad var mål for de fleste av angrepene.

Ingen har tatt på seg ansvaret for bombeangrepene men at sjiamuslimer var målene gjør at terrornettverket al-Qaidas irakiske gren, kalt Den islamske staten Irak, er mistenkt.

Valg utsatt i seks måneder

Dagen før tiårsdagen måtte også den irakiske regjeringen kaste inn håndkleet og utsette planlagte valg i to provinser.

Lokalvalgene i de to sunnidominerte provinsene Anbar og Ninevah skulle vært holdt 20. april, men er nå utsatt i opptil seks måneder.

Valget er utsatt på grunn av trusler mot valgarbeidere og volden i områdene, opplyser statsminister Nuri al-Malikis media-rådgiver Ali al-Moussawi.

Flere politikere er blant dem som er drept i områdene den siste tiden.

Den siste tidens volden mot sjiamuslimer i Bagdad og i de sunnimuslimske områdene vest i landet skjer nettopp de stedene det var mest vold under de mest blodige månedene i 2006 og 2007.

Ser lyspunkter

Sarmad Al-Taai, irakisk forfatter og journalist, mener bombeangrepene tirsdag kom på et vanskelig politisk tidspunkt.

– Landet opplever den vanskeligste politiske krisen siden den amerikanske tilbaketrekkingen for mer enn 13 måneder siden. Bombene som gikk av i Bagdad i dag var et forsøk på å ramme sjiaene og særlig Al-Sadrs støttespillere, for å presse ham til å gå til motangrep mot sunnimuslimene, sier Al-Taai til NRK Urix.

Han sier at risikoen for borgerkrig fortsatt er til stede. Likevel mener han den generelle sikkerhetssituasjonen i Irak er bedre i dag enn den var i 2005–2006.

Feirer at Saddam er borte

– Det finnes en godt utstyrt hær som hindrer ekstremister i å ta byer, gater og landsbyer slik de gjorde før. Den største mangelen er etterretning som kan hindre selvmordsaksjoner. Dette ble ikke håndtert av USA eller av statsminister Nouri al-Maliki, mener Al-Taai.

Han sier at mange irakere ser grunn til å feire at det er ti år siden Saddam Hussein ble fjernet fra makten. Al-Taai tror ikke Irak vil havne under en ny diktator igjen.

– At det finnes et parlament og et samarbeid mellom ulike politiske krefter, og mellom sivilsamfunnet, kapitalmakten og religiøse grupperinger, vil hindre at vi får en ny diktator. Mange irakere er villige til å ofre ti år til for å hindre det.

SISTE NYTT

Siste nytt