Hopp til innhold

Egypt foreslår våpenhvile fra kl. 8 tirsdag

Egypt har mandag kveld lagt fram et forslag om våpenhvile mellom Hamas og Israel fra klokken 8 tirsdag morgen. Ifølge Hamas er det ennå ikke enighet.

Røyk i Rafah, Gazastripen

Røyk stiger fra et hus truffet av et israelsk luftangrep i Rafah sør på Gazastripen mandag.

Foto: SAID KHATIB / Afp

Forslaget kommer etter flere samtaler mellom egyptiske ledere og USAs utenriksminister John Kerry, melder AFP.

Innholdet i forslaget skal blant annet inkludere at det settes i gang samtaler om hvordan varer og humanitær hjelp enklere skal kunne nå Gaza så fort våpnene er lagt ned.

Egypt ønsker at partene, Hamas og Israel, legger ned våpnene og stopper all voldsbruk fra tirsdag klokken 8 (klokken 9 lokal tid i Midtøsten).

– 06.00 GMT er satt som tidspunkt for starten på en våpenhvile mellom de to partene, heter det i en uttalelse sendt ut på det statlige egyptiske nyhetsbyrået Mena, og med henvisning til tidssonen GMT som da vil si kl. 8 norsk tid.

Det skal også være et mål å få i gang videre samtaler i Kairo innen 48 timer etter det angitte tidspunktet. Alle voldshandlinger skal være helt slutt 12 timer etter fristen – hvis partene går med på forslaget.

Til den israelske avisa Haaretz opplyser kilder i det egyptiske utenriksdepartementet at forslaget til våpenhvile innebærer dette:

  • stopp i alle israelske militære operasjoner fra luft, sjø og over grensen på land
  • ingen bakkeinvasjon skal settes i gang, og sivile skal skånes
  • palestinske grupper skal på sin side stoppe rakettutskytinger og andre voldshandlinger
  • grenseoverganger til Gaza vil igjen være åpne som før offensiven
  • samtaler i Kairo innen 48 timer
Raketter fra Gaza mot Israel

En fotograf klarte å ta bilde av et stort antall raketter skutt ut fra Gaza mot Israel søndag kveld.

Foto: MENAHEM KAHANA / Afp

Siste det ble forhandlet fram en våpenhvile mellom Hamas og Israel, i november 2012, var Egypt en sentral part i få til en stopp på voldsbruken etter en tid med kraftige angrep mellom de to partene.

Hamas: – Ingen våpenhvile avtale klar ennå

Til tross for internasjonalt press de siste dagene fra både FNs sikkerhetsråd og store enkeltstater som USA, Frankrike, Storbritannia og Tyskland har de to krigende partene ikke stoppet voldsbruken ennå.

En Hamas-talsmann bekrefter at det pågår arbeid for å få på plass en våpenhvile, men sier det er for tidlig å slå fast at partene vil få til en slik avtale.

– Forsøkene på å skape våpenhvile pågår, men det finnes ingen avtale ennå, sier Hamas til AFP.

Til Haaretz sier kilder i det israelske regjeringsapparatet at sikkerhetsutvalget i regjeringen vil møtes tirsdag morgen for å diskutere det egyptiske forslaget.

Deler av mandag var noe roligere, men mandag ettermiddag og kveld har det igjen blitt skutt nye raketter ut fra Gazastripen.

Det israelske forsvaret sa rundt klokken 21 mandag kveld at de hadde registrert 85 raketter mot Israel fra Gaza, og at ytterligere 15 var stoppet av landets rakettforsvar.

USA advarte mot bakkeinvasjon

Tidligere mandag ble det kjent at USA hadde kommet med et klart budskap til Israel.

USA advarte mot enhver form for bakkeinvasjon av Gaza fordi det ville sette enda flere sivile liv i fare.

– Ingen ønsker å se en bakkeinvasjon, det vil sette flere sivile i fare, sa talsmann i Det hvite hus, Josh Earnest, mandag skriver NTB.

Amerikanerne gjorde det likevel klart at Israel har en rett og en plikt til å forsvare sikkerheten for sine egne borgere fra rakettangrep.

– Hamas må slutte å sende raketter som setter den israelske befolkningen i fare. På samme måte er USA svært bekymret for sikkerheten til den palestinske sivilbefolkningen, sa talsmannen.

SISTE NYTT

Siste nytt