Normal

FN ber om Gaza-gransking

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber israelere og palestinere om å gjennomføre en troverdig gransking av påstandene om krigsforbrytelser under Gaza-krigen.

Richard Goldstone

Richard Goldstone, den sørafrikanske dommeren som ledet granskingen av krigen på Gazastripen.

Foto: DENIS BALIBOUSE / REUTERS

En talskvinne for generalsekretæren sier at Ban Ki-moon håper en slik gransking vil bli gjennomført over alt i verden hvor det er snakk om menneskerettighetsbrudd.

En FN-kommisjon under ledelse av den sørafrikanske dommeren Richard Goldstone har konkludert med at begge parter begikk krigsforbrytelser under krigen på Gazastripen sist vinter.

Israel: Rapporten er uetterrettlig

FNs sikkerhetsråd diskuterer rapporten på et ordinært møte i kveld, men det er ikke ventet noen avstemning. På dette møtet støttet både USA, Frankrike og Storbritannia oppfordringen fra Ban Ki-moon om at særlig Israel bør granske påstandene om israelske krigsforbrytelser.

Israel har i sterke ordelag tatt avstand fra påstandene i rapporten om at de israelske styrkene begikk krigsforbrytelser. Israel har kalt rapporten ensidig og uetterrettlig.

Les: Israel: – Pervers og giftig FN-rapport

FNs menneskerettighetsråd har behandlet rapporten, men uten å stemme over den.

Seinere i uka skal representanter for de 47 landene i rådet holde et ekstraordinært møte på Gazastripen. Det vil trolig irritere israelerne ytterligere.

Les: FN vil ha ny debatt om Gaza-rapport

Les: FN vil vente med Gaza-rapport

Les: - Både Israel og palestinerne begikk krigsforbrytelser

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt