NRK Meny
Normal

Folkevalgte vil at Krim skal bli del av Russland

Regionalforsamlingen på Krim-halvøya i Ukraina har enstemmig vedtatt at området bør slutte seg til Russland, melder nyhetsbyrået Ria.

Pro-russiske demonstranter

Pro-russiske demonstranter demonstrerer i byen Jevpatoria på Krim-halvøya onsdag.

Foto: STRINGER / Reuters

Grigorij Joffe i regionalforsamlingens ledelse sier de nå vil be Russlands president Vladimir Putin og nasjonalforsamlingen i Ukraina om å ta stilling til regionalforsamlingens

Folkeavstemning

Tidligere har flere pro-russiske politikere på Krim tatt til orde for at det må holdes en folkeavstemning for å avgjøre Krims status.

Krims visestatsminister sa til Reuters tidligere i dag at det vil bli holdt en folkeavstemning om halvøyas status 16. mars.

– Dette er vårt svar på uroen og lovløsheten i Kiev, sier lokalpolitikeren Sergej Shuvanikov til AP.

– Vil vil avgjøre vår egen fremtid.

Ukrainas fungerende president Olekasandr Turtsjynov avviser derimot overfor NRK at det befolkningen på Krim vil få avgjøre sin fremtid.

– En folkeavstemning om folket på Krim vil tilhøre Ukraina eller Russland mangler legitimitet, ettersom det ikke er behandlet i parlamentet i Kiev, sier Turtsjynov til NRK.

Sveriges utenriksminister Carl Bildt skriver på sin Twitter-profil at han frykter avgjørelsen i regionforsamlingen vil forsterke konflikten i regionen.

Frykter marginalisering

Den ukrainske Krim-halvøya kontrolleres i dag av styrker som etter alt å dømme er russiske. Vestlige ledere anklager Russland for å ha brutt folkeretten ved å sende soldater inn i Ukraina.

Det bor mange russiskspråklige på Krim, og de frykter å bli marginalisert av de nye pro-vestlige makthaverne i hovedstaden Kiev.

Sovjet-lederen Nikita Khrusjtsjov ga i 1954 Krim-halvøya til den daværende sovjetrepublikken Ukraina, og landet beholdt området også etter at det ble selvstendig i 1991.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt