Hopp til innhold

Ekspedisjon til Mount Everest ønsker å frakte vekk lik og søppel

For første gang skal døde klatrere fjernes fra den øverste og mest farlige delen av verdens høyeste fjell.

Mount Everest med klatrere på sørsiden
Foto: SHERPA PEMBA DORJE / AFP

Helt mot toppen av Mount Everest på en høyde som overskrider 8000 meter ligger det store mengder søppel fra tidligere ekspedisjoner – og døde klatrere som aldri kom seg ned fra fjellet i live.

Nå planlegger en gruppe på tjue sherpaer en ekspedisjon spesifikt for å fjerne både de døde kroppene og store mengder søppel.

Ekspedisjonen skal gjøres i regi av myndighetene i Nepal, og er planlagt å starte 1. mai i år.

– Vi planlegger å fjerne minst fem døde kropper fra stien i området over 8000 meter som hittil ikke har blitt identifisert, forteller ekspedisjonens leder Namgyal til avisa Independent.

Tidligere har bare klatrere som døde lengre ned i fjellet blitt fjernet. Dette fordi det er svært vanskelig å flytte likene på så store høyder.

– Ubehagelig og veldig vanskelig jobb

Stein P Aasheim

Stein P. Aasheim var med den første norske ekspedisjonen til Mount Everest, og han ser positivt på en oppryddingsekspedisjon.

Foto: Eirik Lindebjerg / NRK

Stein P. Aasheim var med på den første norske bestigningen av Mount Everest. Han har erfaring fra mange ekspedisjoner og mener det er en veldig utfordrende oppgave sherpaene nå tar på seg.

– Å fjerne lik på 8000 meter er ei bør som omtrent ingen greier. De fleste har mer enn nok med å overleve og ta et skritt om gangen selv der oppe. Derfor blir folk som omkommer så høyt liggende, forteller Aasheim.

Likvel mener han at akkurat en slik ekspedisjon som denne kan klare å gjøre det som tidligere ikke har vært gjort før.

– Det er ingen som er fysisk bedre i stand til dette enn sherpaene i Nepal, sier den norske eventyreren.

Han er glad for at man velger å gjøre en innsats for å fjerne både søppel og i alle fall gjøre et forsøk på å få ned de som dessverre aldri kom ned igjen fra toppen.

– Først og fremst må dette være en lettelse for alle pårørende som sitter igjen hjemme, og som vet at en av deres nærmeste ligger oppå det fjellet, forteller Aasheim.

Området over 8000 meter blir ofte kalt for «dødens sone» fordi det er det aller farligste strekke av en ekspedisjon. Siden 1953 har bortimot 300 mistet livet helt øverst på det store fjellet, og alle ekspedisjoner kan risikere å måtte passere døde klatrere.

– Det er uhyggelig å passere andre døde klatrere, og det trenger du ikke å ha vært på verdens høyeste fjell for å forstå, sier Stein P. Aasheim. Han har aldri selv måttet passere en omkommet klatrer, men vet at det er noe man risikerer.

Store mengder søppel

I tillegg til å prøve å få ned døde klatrere fra toppen vil ekspedisjonen også jobbe for å fjerne store mengder søppel fra toppen.

Planen er å fjerne omtrent 3 tonn søppel fra toppen.

– Vi vil ta med oss tomme sekker opp. I dem vil få med oss tomme oksygenbeholdere, flasker, matembalasje, gamle telt, taurester og annet søppel fra området, forteller den nepalske ekspedisjonslederen Namgyal.

Opprydning på Mount Everest

Her sees noe av søppelet som en kinesisk ledet ekspedisjon fjernet fra litt lengre ned i fjellet under en tidligere opprydning i 2001.

Foto: DEVENDRA MAN SINGH / AFP

Tidligere var søppel på toppen et stort problem. For 15 år siden ble det innført strenge regler der klatreekspedisjoner kunne risikere bøter hvis de ikke tok med seg søplet sitt ned fra fjellet og det er blitt noe bedre. Stein P. Aasheim mener derimot at det i de senere år igjen er gått gal vei ettersom flere og flere ekspedisjoner er rene pakketurer der de som reiser ikke er én gjeng.

– Å rydde oppe etter seg bør jo klatrerne selv gjøre, men ekspedisjonene på Mount Everest er etter hvert blitt så oppdelte med folk som reiser sammen uten å kjenne hverandre at ansvarsfølelsen har smuldret mye bort, forteller Aasheim.

Derfor mener han at det er bra at man nå gjør et forsøk på å rydde opp. Slik han ser det er det nok avgiftene alle ekspedisjoner må betale til nepalske myndigheter som nå brukes for å finansiere opprydding. Noe som kan være litt pinlig.

– Det er jo mange av oss som i varierende grad kan føle seg truffet av at det forsøples der oppe. Så det er jo synd at en konsekvens av at folk går på tur i fjellet at en egen ekspedisjon finansiert av Nepals myndigheter må til for å rydde opp, sier Aasheim.

SISTE NYTT

Siste nytt