NRK Meny
Normal

Farligere for norske soldater

I Afghanistan er sikkerhetssituasjonen i områdene der de norske soldatene er stasjonert, verre enn noen gang.

Soldat i Memaneh

Latvisk soldat forbereder eskorteoppdrag for norske soldater

Foto: Karl Hans Johansen / NRK

Ikke siden NATO rykket inn i Nord-Afghanistan, har trusselen mot nordmennene vært større, ifølge sjefen for den norske styrken i Meymaneh.

En fiendtlig opprørsstyrke er i ferd med å bygge seg opp i det norsk-kontrollerte området.

Knut Fredheim

Knut Fredheim

Foto: Karl Hans Johansen / NRK

- Vi har sett et økende antall direkte angrep på koalisjonsstyrkene og norske styrker i løpet av høsten. I min dialog med lokale myndigheter uttrykker også de bekymring for situasjonen, sier sjefen for stabiliseringsstyrken i Afghanistan, Knut Fredheim.

- På bunnen akkurat nå

- Kan man si at situasjonen er i ferd med å komme ut av kontroll?

- Hvis man bruker antall anslag mot sikkerhetsstyrkene som et parameter på det, kan man kanskje si det. I tillegg ser vi at opprøret er mer koordinert enn det vi har sett tidligere. Sånn sett kan vi kanskje si at vi er på bunnen akkurat nå, svarer han.

I romjulen var norske soldater fra Telemark-bataljonen involvert i harde kamper nord for Meymaneh. Mens Norge hadde juleferie, kjempet soldatene for livet i trefninger med opprørsstyrker.

Opprørsstyrken vokser

Noe har skjedd her de siste månedene. Det som virkelig bekymrer soldatene, er at opprørsbevegelsen vokser, melder NRKs reporter:

Afghanske gutter og menn lar seg lokke med penger. Samtidig er propagandaen viktig. Om soldatene, også de norske, sies det at de er kommet til Afghanistan for å stjele og voldta afghanske kvinner. Dette er tilstrekkelig til at det blir stadig flere som går inn i opprørsstyrkene.

Fredheim sier de norske styrkene er utsatt for en konstant trussel. Om natten vet de at veibomber utplasseres.

- Det er en påkjenning å være her, sier Fredheim til NRK.

Video nsps_upload_2010_1_13_20_55_6_709.JPG

Video av norske soldater under angrep. Foto: Forsvaret.

Positiv meningsmåling

Kommentator Kjetil Wiedeswang i Dagens Næringsliv, som nettopp har vært i Afghanistan, sier at afghanerne nå ser mye lysere på situasjonen enn de gjorde for bare et år siden skal en tro den store årlige meningsmålingen som nylig er offentliggjort.

- Det kan skyldes at det dreier seg om forskjellige deler av landet, sier Wiedswang når han skal forklare så motsatte syn. Veldig mye av opprøreret er konsentrert i sør og øst.

- I andre deler av landet er det roligere, og det går fremover, sa han til Dagsrevyen onsdag kveld.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt