Skal etterforske rasehets mot italiensk minister

Den nye italienske regjeringen vedtok 1. mai å sette i gang etterforskning etter at landets nye integrasjonsminister er blitt utsatt for grov rasehets.

Cecile Kyenge

Cecile Kyenge på vei til sitt første regjeringsmøte søndag.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / AFP

Cecile Kyenge og Enrico Letta

Cecile Kyenge sammen med statsminister Enrico Letta etter at den nye regjeringen ble tatt i ed sist søndag.

Foto: Domenico Stinellis / AP
Mario Borghezio

Mario Borghezio på en kongress for høyreekstreme partier i den franske byen Orange i november 2012.

Foto: GERARD JULIEN / Afp
Emma Bonino

Den nye regjeringen utmerker seg i italiensk sammenheng ved å ha med sju kvinner. Emma Bonino (på bildet) er landets første kvinnelige utenriksminister.

Foto: GIAMPIERO SPOSITO / Reuters
Mario Balotelli har hjulpet AC Milan med fire scoringer etter sin ankomst.

Mario Balotelli er født i Palermo og har vokst opp hos sine italienske adoptivforeldre.

Foto: STRINGER/ITALY / Reuters

Italias ferske regjering har vedtatt å etterforske de grove rasistiske kommentarene som rettet mot landets første svarte regjeringsmedlem.

Cecile Kyenge ble lørdag utnevnt til integrasjonsminister i den nye regjeringen til Enrico Letta.

48 år gamle Kyenge kommer opprinnelig fra Kongo, men flyttet til Italia for tre tiår siden for å studere medisin.

Hun er øyekirurg og har vært aktiv i lokalpolitikken i Modena på sentrumvenstre-siden i en årrekke før hun i februar ble valgt inn i parlamentet.

«Bonga, Bonga-regjering»

Mens andre store europeiske land i en årrekke har hatt ministre som er svarte eller har en annen fremmedkulturell bakgrunn, er det første gang i Italia.

Den som har vakt mest avsky med sine uttalelser er Mario Borghezio, som er representant for partiet Lega Nord i EU-parlamentet.

Han har kalt den nye regjeringen for en «Bonga, Bonga-regjering», og sa i et intervju med Radio 24 at Kyenge ville prøve å «introdusere stammetradisjoner» fra hennes fødeland Kongo.

Mens Mario Borghezio er den Lega Nord-politikeren som har gått lengst i uttalelsene sine, har også partiets regionsleder i Lombardia, Matteo Salvini, vekket oppsikt og raseri.

Ifølge italienske aviser har Salvini sagt at Kyenge er «et symbol på en hyklersk og handlingslammet venstreside som bare tenker på innvandreres rettigheter og ikke deres plikter».

I tillegg til uttalelsene fra politikere har det også vært en serie rasistiske angrep på fascistiske nettsteder. Det er disse angrepene som har vært så grove at regjeringen nå har gitt det nasjonale antidiskriminerings-kontoret ordre om å etterforske.

– Jeg gjør dette i kraft av min rolle som ny statråd for likestilling, men fremfor alt som kvinne, sa likestillingsminister Josefa Idem etter å ha gitt ordren.

Får utbredt støtte

Presidenten i den italienske nasjonalforsamlingen Laura Boldrini kaller hetsen for uanstendig.

– Da jeg så henne avlegge eden følte jeg, som mange andre, at Italia tok et viktig steg fremover, og ikke bare for «nye italienere», sa Laura Boldrini.

Kyenge svarte tirsdag selv på hetsen ved å takke de som har støttet henne, og i et elegant spark mot vulgariteten til kritikerne skrev hun på sin twitterside at «Jeg mener at også kritikk kan virke opplysende om det gjøres med respekt».

Støtte fra Balotelli

Før Kyenge ble minister sist helg har fotballspilleren Mario Balotelli vært den mest kjente svarte italieneren.

Balotelli er kanskje den beste fotballspilleren i Italia i dag, men utsettes likevel jevnlig for rasisme både på og utenfor banen.

Da Kyenge ble utnevnt sa Balotelli at det var «et langt steg fremover for et italiensk samfunn som er mer sivilisert og ansvarlig, og har bedre forståelse for nødvendigheten av bedre og grundig integrering».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt