Hopp til innhold

Ett norsk innslag på topp 100-liste

Har du hørt om Michele Bachmann? Hun er det «norskeste» innslaget på Time Magazine sin liste over verdens 100 mest innflytelsesrike mennesker i år.

Michele Bachmann

Michele Bachmann har norsk bakgrunn.

Foto: Charlie Neibergall / Ap

Michele Bachmann valgt inn i Representantenes hus i Kongressen i Washington, der hun er valgt inn fra delstaten Minnesota.

Fem barn og 23 fosterbarn

Hun nevnes også som en mulig presidentkandidat for Republikanerne ved valget neste år, selv om hun foreløpig ikke når helt opp i meningsmålingene. Bachmann er en knallhard Obama-kritiker, og er en foregangsfigur i Tea Party-bevegelsen - høyrebølgen - i amerikansk politikk.

Video Michele Bachmann

Michele Bachmann var et republikansk stjerneskudd ved Kongressvalget i fjor. Se NRKs USA-korrespondent Jon Gelius' portrett av politikeren.

Hun har fem barn og 23 fosterbarn. Radioverten Rush Limbaugh - en mann med stor innflytelse på konservative velgere i USA - beskriver Bachmann for Time som en uredd, energisk, ambisiøs, attraktiv kvinne.

Bachmann ble født i Iowa i 1956, i en familie med norsk bakgrunn - og hun er det eneste norske innslaget på Times liste over verdens 100 mest innflytelsesrike mennesker for 2011.

Demokratiaktivist Wael Ghonim (t.h.)

Google-sjefen Wael Ghonim er med på listen.

Foto: Tara Todras-Whitehill / Ap

Kunstnere og revolusjonære

Listen består av kunstnere, aktivister, forskere, statsoverhoder og forretningstopper. Dette er ifølge Time mennsker som har ideer som skaper debatter - og til og med revolusjoner.

Og når vi er inne på revolusjoner. Wael Ghonim, Googles markedssjef i Midtøsten og Nord-Afrika, som ble arrestert da demonstrasjonene begynte i Egypt, er med på listen.

Tidligere sjef for Det internasjonale atomenergibyrået og Nobelpris-vinner Mohamed ElBaradei skriver i Time at Ghonim var med på å holde revolusjonen i hjemlandet fredelig, og at han personifiserer det unge Egypt.

Obama hyller Giffords

Fra et amerikansk perspektiv er det mange selvsagte navn på listen over innflytelsesrike personer: Barack Obama, Michelle Obama, Joe Biden, Hillary Clinton, John Boehner, David Petraeus.

Gabrielle Giffords, kongressrepresentanten som ble skutt i hodet under et velgermøte i Tucson, Arizona, har også fått plass. USAs president Barack Obama skriver i Time at Giffords før hendelsen ikke var et kjent navn, men at hun siden har vært beundret av alle.

Lionel Messi

Lionel Messi er bare 23 år gammel, minner Thierry Henry oss om.

Foto: JOSEP LAGO / AFP

Det er også funnet plass til kjente mennesker fra media- og underholdning, som Oprah Winfrey, Arianna Huffington, Mark Zuckerberg og den canadiske Youtube-gutten Justin Bieber. Det samme er Mark Wahlberg og skaperen av TV-serien Mad Men, Matthew Veiner.

En ung fotballgud

Internasjonalt er også de selvsagte på plass, med Angela Merkel, David Cameron og Nicolas Sarkozy. Med på listen er også gifteklare prins William og Kate Middlelton.

Også en av USAs «fiender» har fått plass, Wikileaks-grunnlegger Julian Assange.

Det er ikke mange idrettsstjerner på listen, men om Barcelonas argentinske fotballgud Lionel Messi blir vi av tidligere Arsenal-spiller Thierry Henry minnet om at tross alt vi har sett blitt gjort med en ball av Messi, er han bare 23 år gammel.

SISTE NYTT

Siste nytt