Hopp til innhold

Eide håper Irans president står ved signalene om mindre konfrontasjon

Utenriksminister Espen Barth Eide ser positivt på signalene fra den nyvalgte presidenten i Iran som av mange beskrives som en moderat konservativ.

Espen Barth Eide hos NRK på Marienlyst, Oslo

Espen Barth Eide sier han ser positivt på signalene fra den nyvalgte presidenten Hassan Rohani i Iran. Samtidig mener han det internasjonale samfunnet må avvente hva han faktisk gjør når han tiltrer.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Det vi nå ser fra den nyvalgte presidenten Rohani er at han sender signaler om politikk med mindre konfrontasjon, og en ny tilnærming til atomspørsmålet, sier utenriksminister Eide til NRK.

Hassan Rohani

Hassan Roshani under valgkampen.

Foto: Fars / Reuters

Hassan Rohani har signalisert at han ønsker en mindre konfronterende utenrikspolitikk, og da blant annet lagt vekt på å finne løsninger i atomspørsmålet med håp om at det internasjonale samfunnet kan lette sanksjoner. Han har også sagt at han vil innføre et «borgerrettighetscharter», uten at det er nærmere spesifisert hva det skal innebære.

Norges utenriksminister Espen Barth Eide liker signalene, men ikke akkurat juble ennå. Han beskriver seg selv som en moderat optimist til det som nå kommer fram.

– Signalene som har kommet er positive, og jeg mener vi skal møte de med en positiv forhåpning fra det internasjonale samfunnets side. Hvis det er riktig er det veldig velkomment. Det gjenstår å se, sier Eide til NRK.

Rohani-støttespillere feirer

Rohani-støttespillere tok til gatene i går kveld for å feire seieren i presidentvalget.

Foto: Yalda Moayeri / Reuters

Håp om endring i politikken knyttet til Syria og atomprogrammet

Eide mener Irans rolle i Syria er viktig, og håper at det kan komme endringer også der.

Utenriksministeren er likevel klar på at det er Iran som må ta det første skrittet som landet skal komme seg ut av isolasjonen.

– Det vil være bra for verden, og det vil være bra for folket i Iran om dette stemmer. Jeg har en moderat positiv forventning til at vi kan se endringer, sier Eide.

– Hvilke forventninger har Norge til Iran nå?
– Vi har nøyaktig den samme forventningen som FNs sikkerhetsråd har. Det er fullt samarbeid, og det er et krav at Iran må samarbeide med IAEA og slippe til inspektører, svarer Eide med henvisning til kravet fra det internasjonale samfunnet om innsyn i Irans atomprogram.

Demonstrasjon utenfor den iranske ambassaden

En gruppe på rundt 50 demonstranter hadde søndag møtt opp utenfor den iranske ambassaden i Oslo.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Demonstrerte mot det de kaller «terrorregimet»

Dagen etter at valgresultatet var blitt kjent samlet en gruppe på rundt 50 eksiliranere seg utenfor den iranske ambassaden i Oslo til demonstrasjon.

Reza Bustani demonstrerer mot Iran

Reza Bustani demonstrerer mot Iran.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Gruppen har bånd til eksiliranere som bor i flyktningleirer i Irak, og ville markere at et angrep mot en leir ikke langt fra Bagdad hadde tatt to menneskeliv lørdag. Norsk-iranerne mener angrepet er gjennomført av Iran og deres støttespillere som vil drepe dissidenter.

Selv om mange mener den nyvalgte presidenten i Iran er mer moderat har ikke en av arrangørene av demonstrasjonen i Oslo mye tro på Roshani.

– Vi har ikke noe håp om at han er bedre. For han er en del av regimet som har vært involvert i brudd på menneskerettigheter i mer enn 30 år. Selv er han en stor aktør i slike overgrep, og han er ikke noe annerledes enn andre, sier Reza Bustani til NRK.

Mens han holdt opp bilder av de to som døde i angrepet på leiren «Camp Liberty» i Irak lørdag var han med på å rope slagord mot ambassaden:

Perviz Solgi Khazai ved demonstrasjon utenfor Irans ambassade

Perviz Solgi Khazai

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

«Ned med terrorregimet i Iran»

og

«Demokrati, frihet, regimeskifte i Iran»

Også Perviz Solgi Khazai, som var iransk ambassadør i Norge før 1982 møtte opp for å markere motstand mot regimet inkludert den nye presidenten Roshani.

– I går var valget i Iran, et valg mellom pest og kolera. Det er ikke lov med et reelt demokrati i Iran, sier Khazai.

Han mener angrepet på «Camp Liberty» i Irak er en taktikk fra det iranske regimet for å vise folket i Iran at de som stiller seg opp mot de med makt får merke det.

– Dette er et tegn på svakhet fra lederen Khamenei, sier Khazai

Rose i demonstrasjon mot Iran

Demonstrantene bar bilder av dem som døde i leiren «Camp Liberty» og roser.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt