Abbas: Egypt inviterer til nye forhandlinger

Egypt ber israelske og palestinske delegasjoner komme tilbake til forhandlingsbordet i Kairo, hvor målet er en varig våpenhvile, ifølge Palestinas president. Samtidig fortsetter angrepene fra begge sider.

Palestinere løper vekk fra en bombing av et hus

Palestinske menn løper vekk fra en hus hvor en bombe fra et israelsk luftangrep traff et hus i Gaza by, 23. august 2014.

Foto: ROBERTO SCHMIDT / Afp

President Mahmoud Abbas møtte sin egyptiske kollega Abdel Fattah al-Sisi i Egypts hovedstad Kairo lørdag.

– Mitt fremste mål er at samtalene om våpenhvile kommer i gang igjen så snart som mulig for å unngå ytterligere tap, sa Abbas under en pressekonferanse etter møtet.

Egypt kommer til å invitere partene til å gjenoppta forhandlingene om en varig våpenhvile, tilføyde han.

Den siste runden med samtaler mellom israelske og palestinske forhandlere brøt sammen tirsdag, etter ni dager med pause i kamphandlingene som i sommer har kostet mer enn 2.000 menneskeliv på Gazastripen. På israelsk side har 64 soldater og fire sivile blitt drept siden 8. juli.

FN ba Israel og Palestina gjenoppta samtaler

FNs sikkerhetsråd ba torsdag Israel og Palestina returnere til forhandlingsbordet og raskt bli enig om en varig våpenhvile.

I en erklæring som var lagt fram av Frankrike og ble vedtatt enstemmig onsdag, ga Sikkerhetsrådet full støtte til det egyptiske initiativet om en våpenhvile og ba partene gjenoppta forhandlingene de var engasjert i i Kairo før en midlertidig våpenhvile ble brutt tirsdag.

Rådet appellerte også til partene om å hindre at situasjonen eskalerer og umiddelbart inngå en humanitær våpenhvile, sier den britiske FN-ambassadøren Mark Lyall Grant, som leder Sikkerhetsrådet i august.

Vedtaket er ikke like sterkt som en full resolusjon, men flere diplomater gjorde det klart at de er rede til å vedta en resolusjon om det egyptisk-ledede forhandlingsforsøket ender i en blindgate.

Raketter sendt fra Israel og Gaza

Til sammen fem palestinere, blant dem to barn, ble drept i et israelsk luftangrep mot et hus sentralt på Gazastripen natt til lørdag, ifølge helsepersonell.

Luftangrepet rammet et bolighus, ifølge øyenvitner og helsepersonell. Samtlige av de døde kom fra samme familie, opplyser leger ved Al-Aqsa-sykehuset i Deir al-Balah. Det dreier seg om en 28 år gammel far, hans 26 år gammel kone og deres to sønner på tre og fire år. I tillegg ble farens 45 år gamle tante drept, ifølge kildene.

Det israelske forsvaret opplyser å ha gjennomført rundt 20 luftangrep mot Gazastripen tidlig lørdag. Tre raketter eller granater slo samtidig ned i Sør-Israel nær grensen til det palestinske området.

Fredag kveld var 40 sivile såret i et angrep på Sabra-nabolaget i Gaza by. Palestinerne skjøt også minst tre raketter mot Tel Aviv-området i Israel fredag kveld, men de ble skutt ned på av det israelske rakettforsvarssystemet Iron Dome, og ingen ble skadd.

En fire år gammel gutt ble imidlertid drept da en palestinsk granat traff en bil i et område i nærheten av Gaza, mens sju mennesker ble såret. Gutten ble alvorlig skadd og døde senere på sykehus i Israel. Statsminister Benjamin Netanyahu har lovt at «Hamas kommer til å betale en høy pris» for angrepet.

Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt

Det er 90 år siden Rios de Janeiros berømte Kristus-statue ble innviet.

Rios største kjendis fyller år

Kristus-statuen i Rio er Brasils mest berømte landemerke. Så selvsagt må det feires når den fyller 90.