Egeland ønsker Marshall-plan til Syria

ZAATARI (NRK): Ved å gi syriske flyktninger arbeidstillatelse og yrkesopplæring i flyktningleirene håper Jan Egeland å gi flere håp om en bedre fremtid.

Erna Solberg og Jan Egeland i Jordan

Jan Egeland viste Erna Solberg rundt i flyktningleiren Zaatari i Jordan.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

I dag tok han imot statsminister Erna Solberg i flyktningleiren Zaatari i Jordan. Statsministeren hadde i dag sin andre og siste dag i sin Midtøsten-reise.

Verken i Jordan eller Libanon kan syriske flyktninger få arbeidstillatelse og de som kan jobber svart og lever på bistandsmidler. Det gjør at flere og flere innser at framtidsutsiktene er dårlige.

– Det må en Marshallplan til av investeringer for de syriske flyktningene som er her i området og ikke minst ungdommen. Utdanning, yrkesopplæringen og så må det bli legalisert at de får jobbe, sier Egeland til NRK.

Kan ikke love

Det kan ikke statsminister Erna Solberg love, men hun håper å få med seg det internasjonale samfunn på økt innsats.

– En av grunnene til at vi har initiativet til en giverlandskonferanse er at vi må få opp volumet på penger, vi må få flere land som bidrar, sier Solberg til NRK.

Solberg besøkte flyktningleiren Zaatari med sine rundt 80.000 flyktninger.

Den er en av de aller mest veldrevne flyktningleiren og hun fikk blant annet se hvordan de får yrkesopplæring og skolegang. Men også herfra har det i det siste vært flyktninger som velger å dra tilbake til Syria, noen for å se til sine gamle hus, men antakelig de fleste fordi det er et skritt mot veien til Tyrkia og deretter Europa.

Egeninteresse av å gi

– Denne typen tilbud vi gir her som gir håp, gir vi til altfor få, kanskje til 10.000, men det er 650.000 syriske flyktninger her. Altfor mange av de får nå budskapet fra verden om at de ikke får fullført utdannelsen, dere får ikke en framtid, ikke jobb, ikke et hjem, ikke familie. Det er jo klart de blir desperate. Noen drar tilbake til kryssilden, mange andre forbereder seg på å dra til Europa. Det ville vi og gjort hvis vi var i en sånn situasjon, sier Egeland.

Norge er en av de største giverlandene til syriske flyktninger. Solberg har møtt kong Abdullah II og håper på økt internasjonal innsats.

– Mange land vil ha egeninteresse av å investere i å hjelpe framfor å ha veldig mange som kommer til Europa, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt