Hopp til innhold

Dronningen sier ja til å stenge Parlamentet for å få gjennomført brexit

Dronningen sier ja til statsminister Boris Johnsons forslag om å oppløse Parlamentet i fem uker. Det kan gjøre det svært vanskelig for politikerne å hindre at britene går ut av EU uten en avtale.

Boris Johnson

Boris Johnson vil oppløse Parlamentet i fem uker for å hindre at politikere stanser hans brexit-planer.

Foto: Dylan Martinez / Reuters

Det var Sky News og BBC som meldte at Storbritannias statsminister Boris Johnson har spurt dronningen om å oppløse Parlamentet fra midten av september.

Hvis det skjer vil ikke politikerne i Parlamentet få tid til stanse statsministerens plan om å ta Storbritannia ut av EU uten en avtale 31 oktober, skriver BBC på sine nettsider.

Ifølge en meningsmåling som er er gjort for avisen The Times støtter bare 27 prosent av britene beslutningen om å oppløse Parlamentet, mens 47 prosent er imot.

– Opprørende

Partifeller av statsministeren reagerer sterkt på planen til statsministeren.

 Dominic Grieve

Partifellen til statsministeren, Dominic Grieve, er for at Storbritannia fortsetter i EU. Han sier han er opprørt over planen til Boris Johnson om å oppløse Parlamentet i fem uker.

Foto: Toby Melville / Reuters

– Dette er en opprørende handling, sier Dominic Grieve som er tilhenger av at Storbritannia blir værende i EU.

– Dette kan føre til at vi fremmer mistillitsforslag mot Mr. Johnson, sier Grieve til BBC.

– Denne regjeringen vil gå i oppløsning, legger han til.

Udemokratisk

Kritikerne av Johnssons plan mener at denne handlingen vil føre til at medlemmer av Parlamentet blir hindret i å utføre sine demokratiske plikter når det gjelder brexit, skriver BBC.

En kilde i regjeringen sier målet med å oppløse Parlamentet er å la statsministeren jobbe med å «implementere sin innenrikspolitiske agenda».

Parlamentet trer sammen neste uke, og en rask oppløsning kan gjøre det svært vanskelig for parlamentarikerne å vedta lover for å hindre eller utsette utmeldelsen fra EU og unngå en såkalt hard brexit.

– Det vil bli gode muligheter for å diskutere brexit både før og etter EU-toppmøtet i oktober, legger kilden til. Etter det Sky News forstår, er ikke hele regjeringen informert om planene ennå.

Uten en avtale

Tirsdag ble ledende representanter fra opposisjonspartiene enige om at de vil kjempe mot at britene forlater EU uten en avtale, skriver NTB.

Hovedsporet de så for seg var nettopp å bruke lovvedtak i kampen mot en hard brexit.

Et annet alternativ de vurderer, men som flere ser som en siste utvei, er å stille mistillitsforslag mot Johnson.

Det har lenge vært spekulasjoner om hvorvidt regjeringen vil suspendere Parlamentet.

I helgen skrev The Observer at Johnson hadde forhørt seg med regjeringsadvokat Geoffrey Cox om hvorvidt det er mulig – og lovlig – å stenge Parlamentet i fem uker fra 9. september.

SISTE NYTT

Siste nytt