Opiumseksport: 14 milliarder. Lovlig eksport 3,3 milliarder

Afghanistan tjener over fire ganger så mye penger på ulovlig narkotikaeksport. som landet gjør på å eksportere lovlige varer.

Brennende opium i Aghanistan

Under en seremoni i Herat vest i Afghanistan 24. juli 2011 brant politiet opp 1886 kilo opium som var beslaglagt i løpet av første halvår i fjor.

Foto: Aref Karimi / Afp

FNs generalsekretær Ban Ki-moon

FNs generalsekretær Ban Ki-moon på en pressekonferanse i Wien torsdag.

Foto: DIETER NAGL / Afp

Opiumsproduksjonen i Afghanistan økte med 61 prosent i fjor. Det kom frem da en stor internasjonal FN-konferanse om narkotika og Afghanistan åpnet i den østerrikske hovedstaden Wien i dag.

55 land deltar på konferansen som ble åpnet av FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

– Vi kan ikke forvente oss stabilitet i Afghanistan når 15 prosent av landets bruttonasjonalprodukt kommer fra narkotikahandelen, sa generalsekretæren til deltagerne på konferansen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Flott sal i Wien

Russlands utenriksminister Sergey Lavrov, FNs generalsekretær Ban Ki-moon, Østerrikes utenriksminister Michael Spindelegger, Frankrikes utenriksminister Alain Juppé og den afghanske ministeren for narkotikabekjempelse og Zarar Ahmed Muqbel Osmani er blant de som deltar på konferansen i flotte omgivelser i Wien.

Foto: HERWIG PRAMMER / Reuters

Dystre tall fra Afghanistan

Heroinbruker i Herat

En afghansk narkoman røyker heroin i en ødelagt bygning i Herat 17. oktober 2011. Siden vestlige styrker kom til Afghanistan i 2001 har bruken av narkotika hatt en kraftig økning i landet.

Foto: Aref Karimi / Afp

Opiumsproduksjonen i Afghanistan økte med 61 prosent i fjor og landet står nå for over 90 prosent av verdens opiumsdyrking.

Narkotikaen gir enorme inntekter til landet, penger som ikke går til staten, men i stedet til Taliban og lokale krigsherrer.

Generalsekretær Ban Ki-moon sa på konferansen at inntektene fra opiumseksporten kunne være så stor som 2,4 milliarder dollar, cirka 14 milliarder norske kroner årlig.

Til sammenligning var den lovlige eksporten fra Afghanistan på 571 millioner dollar, vel 3,3 milliarder norske kroner, i 2010, ifølge tall fra CIA The World Factbook.

– Vi kan ikke snakke om bærekraftig utvikling når opiumsproduksjon er den eneste ordentlige økonomiske aktiviteten i landet, sa Ban Ki-moon på konferansen i Wien i dag.

FNs generalsekretær krevde at den afghanske regjeringen nå gjr høyeste prioritet til bekjempelse av narkotikaproduksjonen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Eldre mann og ung gutt i Afghanistan

Afghanistan er fortsatt et av verdens aller fattigste land med et gjennomsnittlig bruttonasjonalprodukt per innbygger på drøyt 5000 kroner årlig. Her en eldre mann og hans sønn som selger varer på gaten i Herat, vest i landet.

Foto: Aref Karimi / Afp

Økning i opiumsprisene

Innhøsting av opium

Innhøsting av opium i Afghanistan i fjor høst.

Foto: GORAN SIVACKI / Reuters

En ukjent sykdom har rammet deler av opiumsavlingene i landet, noe som har ført til en kraftig prisøkning på opium i Afghanistan, står det i en rapport fra FNs narkotikabyrå og det afghanske departementet for narkotikabekjempelse som ble offentliggjort før jul.

I 2011 var det en økning på sju prosent i arealet som ble brukt på dyrking av opiumsvalmuer.

I tre provinser nord og øst i Afghanistan som tidligere var erklært som «opiumsfrie», er nå produksjonen i gang igjen.

Vil ødelegge avlinger

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov tok på konferansen i Wien i dag til orde for en kraftig innsats for å ødelegge avlingene.

– Uten seriøse tiltak for å ødelegge narkotika-avlingene, slik man for eksempel har gjort i Columbia, så kommer vi til å bekjempe symptomene i stedet for selve sykdommen, sa Lavrov.

Lavrov og hans franske kollega, utenriksminister Alain Juppé, er initiativtakere til konferansen i Wien.

Den russiske ministeren tok til orde for å sette opp et «eget FN-fond der penger som blir konfiskert i forbindelse med narkotikasmugling skal gå til bekjempelse av organisert kriminalitet, korrupsjon og narkotika i Afghanistan».

Afghans-pakistansk toppmøte

Hamid Karzai og Yousuf Raza Gilani

Afghanistans president Hamid Karzai og Pakistans statsminister Yousuf Raza Gilani (t.h.) under torsdagens møte i Islamabad.

Foto: AAMIR QURESHI / Afp

Mens representanter for de 55 landene møttes i Wien for å diskutere narkotikaproduksjonen, så var Afghanistans president Hamid Karzai på besøk i Pakistan.

Karzai møtte Pakistans president Asif Ali Zardari for å diskutere terrorbekjempelse.

Karzai hadde torsdag samtaler med Pakistans statsminister Yusuf Raza Gilani og lederne av Pakistans mektige etterretningstjeneste, som anklages for å ha nære bånd til talibanopprørerne.

– Den afghanske presidenten understreket at Pakistans støtte er helt avgjørende for å lykkes med en afghansk-eid og afghansk-ledet fredsprosess og for forsoning i landet, het det i en kunngjøring fra Gilanis kontor etter møtet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt