Hopp til innhold

Dødstallene stiger i Gaza

Flere palestinere er drept søndag i israelske bombeangrep. På israelsk side ble en tenåring alvorlig skadd i rakettangrep.

Bombeangrep på Gazastripen

FORTSETTER: Bombeangrep sett på den nordlige delen av Gazastripen søndag. Lørdag og søndag spredte Israel flygeblader hvor de ba innbyggere nord på Gazastripen å forlate hjemmene sine før de skulle angripe.

Foto: AMMAR AWAD / Reuters

Ifølge palestinsk helsepersonell skal en kvinne og en tenåring i Gaza ha blitt drept under et israelsk luftangrep søndag, skriver AFP.

I tillegg skal en palestinsk mann ha blitt drept nord i Gaza der det israelske forsvaret (IDF) hadde rådet innbyggerne om å flykte fra. Ifølge IDF har de bombet hjemmet til tre personer søndag som de mener er tilknyttet Hamas eller rakettutskytning mot Israel.

Antallet drepte palestinere er dermed økt til 167 personer ifølge palestinske helsemyndigheter. 1000 palestinerer er såret. Ingen israelere er drept.

I Israel ble en 17-åring alvorlig skadet etter et rakettangrep fra Hamas i byen Ashkelon søndag, ifølge helsepersonell.

Luftangrepene fortsatte fra begge sider søndag. Ifølge en talsperson fra det israelske forsvaret skal 30 raketter ha truffet Israel. Fem av dem ble skutt ned.

Advarte med flyveblader

Israelske fly slapp nok en gang flygeblader med advarsler til innbyggere nord på Gazastripen søndag morgen, melder nyhetsbyrået DPA.

I flygebladene blir folk bedt om å evakuere den nordlige delen av den palestinske enklaven.

– Langt de fleste rakettene blir skutt ut fra områder i nord, og for å hindre at folk der blir skadd, ber vi dem om å reise sørover før vi bomber området, sier talsmann for det israelske militæret, Peter Lerner.

Det aktuelle området er ved Beit Lahiya.

Det dødeligste angrepet siden konflikten eskalerte tirsdag, har vært lørdag der 56 palestinere ble drept.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Palestinsk familie flykter

Palestinere flyktet fra hjemmet sitt søndag etter advarsler fra det israelske forsvaret. Denne familien har stablet madrasser på et kjøretøy et sted nord på Gazastripen.

Foto: AHMED ZAKOT / Reuters

Tyskland og Italia på vei

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier reiser mandag til Midtøsten for å ha samtaler med partene i den israelsk-palestinske konflikten. Målet med reisen er å dempe opptrappingen mellom Israel og palestinske Hamas, opplyser en talskvinne for utenriksdepartementet i Berlin.

Steinmeier skal møte både Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Palestinas president Mahmoud Abbas, skriver avisen Bild am Sonntag. Også den italienske utenriksministeren, Federica Mogherini, reiser til Midtøsten.

Steinmeier skal diskutere krisen i Midtøsten med sine kolleger fra USA, Storbritannia og Frankrike når alle møtes i Wien i forbindelse med forhandlingene om Irans atomprogram.

Mens vestlige ledere i midten av uka ga full støtte til Israels angrep på Gazastripen, krever de nå at Israel og palestinske Hamas blir enige om en våpenhvile, skriver NTB.

Norge advarer mot angrep

Børge Brende

Utenriksminister Børge Brende advarer mot angrep mot sivile.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Utenriksminister Børge Brende kommer rett fra møter i FNs sikkerhetsråd i New York. Etter flere dager ble partene i Sikkerhetsrådet enige om å be partene om å inngå en våpenhvile.

– Det er dramatisk det vi ser i Gaza. Norge advarer sterkt både mot en bakkeinvasjon og mot uakseptable angrep som rammer sivile blindt. Vi har de siste dagene jobbet intenst i FN for å legge grunnlaget for en resolusjon som ber om en umiddelbar våpenhvile, sier han til NRK.

Det er bare tapere i denne situasjonen, mener Børge.

– Hamas må slutte å skyte raketter, men Israel har nå kommet med motangrep som ikke er forholdsmessige og ikke nødvendige for å ivareta deres sikkerhet.

Norge ifølge Brende hatt en klar røst og drevet et stille diplomati denne saken

– Jeg tatt opp saken med de ulike aktørene i regionen, blant annet Israels utenriksminister Lieberman og med president Abbas. På embednivå har vi også hatt samtaler med Hamas, sier Brende.

Israelere som søker tilflukt

Israelere som søkte tilflukt på en busstasjon da bombealarmen gikk av i Askhelon søndag. Ingen ble drept, men en tenåring ble alvorlig skadet, ifølge det israelske forsvaret.

Foto: BAZ RATNER / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt