Hopp til innhold

– Jeg vil ikke bo i Putins Russland, da vil jeg heller emigrere

SIMFEROPOL (NRK): Demonstranter i Krims hovedstad frykter at en aggressiv russisk nasjonalisme brer seg ut over halvøya.

24 år gamle Adile er krim-tatar

24 år gamle Adile er krim-tatar. I bakgrunnen sees hovedkvarter til Kystvakten der ukrainske offiserer har vært omringet siden torsdag i forrige uke.

Foto: Kristian Elster / NRK

Oksana (37) og Abibia

Abibia (t.v.) og Oksana (t.h.) er henholdsvis Krim-tatar og fra Vest-Ukraina, men begge bor i Simferopol.

Foto: Kristian Elster / NRK

Selv om de fleste innbyggerne på Krim ser ut til å støtte løsrivelsen fra Ukraina, demonstrerte en gruppe kvinner i sentrum av regionshovedstaden Simferopol onsdag.

Kvinnene roper slagord og holder opp plakater med krav om fred og at russerne skal trekke seg ut.

På den andre siden av gaten fra der russiske og ukrainske står mot hverandre med skarpladde våpen ved Kystvaktens hovedkvarter midt inne i byen, demonstrerte kvinnene for fred og for at Krim fortsatt skal være en del av Ukraina.

– Vi er kommet for å vise vår støtte til de ukrainske soldatene. Vi vil ikke ha et delt Ukraina der folks menneskerettigheter blir brutt, sier Oksana (37) fra Lviv lengst vest i Ukraina til NRK.no.

Hun får følge av en av de andre demonstrantene, 60 år gamle Abibia som er etnisk Krim-tatar.

– Vi er redde for det russiske militæret. Vi vet ikke hva de vil finne på, sier Abibia.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstranter på Krim

Noen av kvinnene som demonstrerte for fred i sentrum av Simferopol. I bakgrunnen kystvaktens hovedkvarter der ukrainske marinesoldater er omringet av russiske styrker.

Foto: Kristian Elster / NRK

Forskjellig etnisk bakgrunn

Julia

Julia sier at hun er hviterusser, til tross for at familien har bodd på Krim i fire generasjoner.

Foto: Kristian Elster / NRK

Gruppen av kvinnelige demonstranter utmerker seg ved at de ikke bare er etnisk russere, slik rundt 60 prosent av befolkningen på Krim-halvøya her.

54 år gamle Julia sier at hun er hviterusser, til tross for at familien hennes har bodd på Krim i fire generasjoner.

– Se på dem der borte, sier Julia til NRK.no og peker på medlemmene av det selvbestaltede borgervernet på den andre siden av gaten. – De er russere alle sammen. På denne siden av gaten er vi alle nasjonaliteter.

Julia sier at Krim-halvøya historisk sett har vært et lappeteppe av nasjonaliteter.

– Her er det krimtatarer, grekere, armenere, jøder, uigurer og ukrainere. Det er over 100 forskjellige folkeslag her på Krim, sier Julia.

54-åringen sier at det de forskjellige folkegruppene har levd i fred på Krim i generasjoner.

– Det har alltid vært fredelig her. Ingen har noen gang sagt noe om at folk ikke får snakke sitt eget språk, slik russerne påstår nå, sier Julia.

– Russland, Russland, Russland

Borgervernsmedlem i Simferopol

Et av medlemmene av det selvbestaltede borgervernet på den andre siden av gaten for de demonstrerende kvinnene. – De er bare menn og så er de aggressive, sier Adile til NRK.no

Foto: Kristian Elster / NRK

Blant demonstrantene er det også flere yngre kvinner. En av dem er 24 år gamle Aline som er Krim-tatar er skremt over det hun ser på gaten foran seg.

– De roper bare Russland, Russland, Russland hele tiden. Og så er de bare menn, da blir de mye mer militaristiske, sier Adile til NRK.no.

24-åringen forteller at det går rykter om at myndighetene på Krim vil endre tidssone slik at halvøya er i samme tidssone som Moskva og ikke som resten av Ukraina. Hun sier rett ut at hun forlater landet dersom Krim løsriver seg fra Ukraina og slutter seg til Russland.

– Russerne har kommet hit to ganger før, og det er endt med tragedie for Krim-tatarene hver gang. Jeg vil ikke oppleve at de overtar en tredje gang. Jeg vil ikke bo i Putins Russland, da vil jeg heller emigrere, sier Krim-tataren Adile på gaten midt i Simferopol.

SISTE NYTT

Siste nytt