Hopp til innhold

Demonstrasjoner etter masseslagsmål i Tyskland

BERLIN (NRK): Rundt 800 mennesker, flere av dem skal være høyreekstreme, demonstrerte søndag ettermiddag i den østtyske byen Chemnitz. Ifølge øyenvitner skal de ha angrepet migranter.

GERMANY-FARRIGHT-DEMONSTRATION

Opprørspoliti og innbyggere i Chemnitz samlet rundt blomster og lys, som er lagt ned for å minne den 35 år gamle tyske mannen som døde etter et masseslagsmål natt til søndag.

Foto: ANDREAS SEIDEL / AFP

Bakgrunnen for demonstrasjonen var at en mann døde av skadene han fikk i et masseslagsmål under en byfestival i Chemnitz, natt til søndag.

Mannen som døde var en 35 år gammel tysker, og ytterligere to menn i trettiårene er skadd. Flere ulike nasjonaliteter deltok i slåsskampen, og på sosiale medier går det rykter om at slåssingen startet, fordi tre menn ville beskytte en kvinne som ble seksuelt trakassert.

Politiet i delstaten Sachsen, der byen Chemnitz ligger, advarer imidlertid folk på Twitter mot å spekulere rundt motivet, og bakgrunnen for slåsskampen. Politiet tilbakeviser også rykter på sosiale medier, om at nok en person er drept.

To menn i tjueårene er pågrepet, men politiet vil ikke bekrefte hvorvidt de var involverte i hendelsen, og heller ikke hvilken nasjonalitet de har.

GERMANY-FARRIGHT-DEMONSTRATION

Opprørspoliti fra flere steder i delstaten Sachsen ble satt inn under demonstrasjonene i byen Chemnitz søndag.

Foto: ANDREAS SEIDEL / AFP

Uklart hendelsesforløp

I kjølvannet av slåsskampen var det søndag ettermiddag en demonstrasjon i Chemnitz, som det innvandringskritiske partiet Alternativ for Tyskland (AfD) tok initiativet til. Der var det rundt 100 mennesker som deltok, og denne demonstrasjonen gikk rolig for seg.

Litt senere søndag ettermiddag var det en ny demonstrasjon, som fotballsupporterklubben Kaotic Chemnitz tok initiativet til.

Politiet opplyser at rundt 800 personer deltok, og at det etter hvert ble veldig aggressivt.

Det ble kastet flasker mot politiet, som måtte be om forsterkninger fra byene Dresden og Leipzig, skriver politiet i Sachsen i en pressemelding.

Ifølge den tyske tv-kanalen MDR, var det flere høyreekstreme som deltok i denne demonstrasjonen.

Antifasistiske aktivister forteller i sosiale medier at det var fire tilfeller av angrep på migranter under denne demonstrasjonen.

Et øyenvitne forteller til MDR at en gruppe migranter skal ha blitt jaget gjennom byparken, en av dem skal ha falt, og dermed blitt slått og sparket av demonstrantene.

Politiet har ikke bekreftet om disse meldingene stemmer, men på grunn av bråket ble byfestivalen avsluttet noen timer tidligere enn planlagt.

Nye demonstrasjoner

AfD i Sachsen oppfordrer nå til nye demonstrasjoner i Chemnitz mandag ettermiddag. Det samme gjør høyreradikale nettsteder, skriver den tyske allmennkringkasteren ARD. Også grupper på venstresiden mobiliserer for å demonstrere.

Den tyske regjeringens talsmann Steffen Seibert, uttalte mandag formiddag at regjeringen fordømmer hatkriminalitet på det sterkeste, og advarer folk mot å ta loven i sine egne hender, skriver avisa Süddeutsche Zeitung.

SISTE NYTT

Siste nytt