Skyting og drap setter våpenhvilen på prøve

Tre demonstranter er drept av syriske styrker i Hama i ettermiddag. I morges var det en mindre skuddveksling mellom regjeringssoldater og opprørere ved grensen til Tyrkia.

SYRIA-VIOLENCE-CEASEFIRE-UN Syrian armoured personnel carriers are seen at the Wadi Khalid area near the Syrian border in northern Lebanon

Det skal ha kommet til nye sammenstøtt i Syria, melder observatører.

Foto: JAMAL SAIDI / Reuters

Observatører melder at tre demonstranter ble skutt av syriske soldater i urolige Hama tidlig i ettermiddag, idet folk samlet seg i sentrum for å demonstrere.

Demonstrasjonene er ansett som en test på om våpenhvilen er reell, og meldingene om drapene setter den skjøre fredsavtalen i alvorlig fare.

Sammenstøt på grensen

Sammenstøtet ved grensen i morges er det første siden våpenhvilen trådte i kraft torsdag, og fant sted i Idlib provinsen, nær grensen til Tyrkia, meldte eksilgruppen Syrias observatorium for menneskerettigheter.

I går var det flere skyteepisoder, uten at det kom til kamper mellom partene.

Det er ikke meldt om sårede eller drepte etter skuddvekslingen ved grensen i dag.

FNs sikkerhetsråd skal diskutere situasjonen i Syria på et møte senere i dag.

Massedemonstrasjoner varslet

Fredag har opposisjonen i landet varslet flere massedemonstrasjoner etter fredagsbønnen.

Retten til å demonstrere fredelig er en viktig del av fredsplanen, og det ventes i spenning på hvordan Syrias regjering vil håndtere demonstrasjonene i dag.

Det har lenge vært aktuelt for FN å sende observatører til Syria. Det har neppe endret seg på grunn av dagens utvikling.

– Det er fortsatt like aktuelt å sende observatører. Det er snakk om å en fortropp på 20 soldater som skal forberede et større oppdrag, sier NRKs Midtøsten-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

Oppdraget skal diskuteres i Sikkerhetsrådet i FN i dag, og alle stormaktene er innstilt på at det skal komme FN-observatører.

SISTE NYTT

Siste nytt

Det er 90 år siden Rios de Janeiros berømte Kristus-statue ble innviet.

Rios største kjendis fyller år

Kristus-statuen i Rio er Brasils mest berømte landemerke. Så selvsagt må det feires når den fyller 90.