Hopp til innhold

USA ser på dataangrep som krigserklæring

Dataormer og -virus blir en del av den amerikanske krigføringa. Nå varsler USA at et alvorlig dataangrep på landet kan utløse tradisjonell krig.

Cyberkrig i USA
Foto: RICK WILKING / Reuters

Det amerikanske forsvaret har laget en liste over våpen og verktøy som kan brukes til krigføring i dataverdenen. Blant "våpnene" som listes opp av Pentagon, er datavirus som kan ødelegge viktige datanettverk hos fienden.

Målet med lista er ifølge the Washington Post å få en oversikt over godkjente våpen som USA kan bruke mot en motstander i krig, og supplerer den mer tradisjonelle våpenlista med tanks, automatvåpen o.l.

General Keith Alexander

General Keith Alexander leder U.S. Cyber Command, en egen kommando i det amerikanske militæret som driver med krigføring på internett.

Foto: HYUNGWON KANG / Reuters

Godkjent av CIA

Den hemmelige lista har eksistert i flere måneder allerede og er godkjent av blant annet CIA, ifølge anonyme kilder i det amerikanske militæret.

Den tydeliggjør hvilke våpen som er passende i hvilken anledning, hvordan våpnene skal brukes og om det kreves godkjenning fra presidenten for bruk.

Cyberspace-våpen ble blant annet brukt i fjor, da det såkalte Stuxnet-ormen ble spredt til et iransk atomkraftverk. Selv om flere eksperter hevder dataormen ble skapt av USA, er ikke dette bevist eller bekreftet fra offisielt hold.

Kan svare på dataangrep med skarpt

– Et cyber-angrep på USA vil ikke nødvendigvis bli besvart med samme midler, sier Pentagons talsmann, oberst Dave Lapan, og åpner for at USA kan svare med et gjengjeldelsesangrep med skarpe våpen.

Han bekrefter at Pentagon arbeider med en strategi for krigføring på nett, som etter planen skal være klar om to-tre uker, skriver BBC.

I de nye planene kan et cyberangrep på USA i regi av en annen stat likestilles med en tradisjonell angrepskrig.

Egen cyberkommando

USAs oppmerksomhet mot hackere og dataangrep ble skjerpet etter et storstilt cyberangrep på Lockheed Martin, landets fremste leverandør av våpen til Pentagon, skriver Reuters.

US Cyber Command

United Statens Cyber Command er en del av det amerikanske forsvaret som har krigføring på nettet som spesialfelt.

Foto: HO / Afp

Det amerikanske forsvarsdepartementet anslår at over 100 utenlandske etterretningsorganisasjoner har forsøkt å bryte seg inn i amerikanske nettverk.

I 2009 dannet USA «United States Cyber Command», som er en underavdeling av det amerikanske militære styrkene.

Kommandoen har krigføring i cyberspace som sitt virkeområde. Den organiserer og iverksetter ressursene som USA har til disposisjon i krigføring i cyberspace og har ansvaret for å sikre nettverket til det amerikanske militæret.

Både hæren, sjøforsvaret og marinen har egne cyberkommandoavdelinger.

Advarer mot krigsretorikken på nett

Direktør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Kjetil Nilsen, advarte mot bruken av ordet "cyberkrig" på cyberkonferansen til Forsvaret INI og Nasjonal sikkerhetsmyndighet, NSM i januar.

– Det skaper en oppfatning av at det pågår en krig i cyberspace i dag. Det er unyansert, og faktisk feil. I NSM ser vi en kraftig økning av målrettede spionasjeforsøk gjennom dataprogrammer. Men det er et godt stykke fra spionasje til krig, sa Nilsen.

Forsvarssjef Sverre Disen under en pressekonferanse.

Heller ikke tidligere forsvarssjef Sverre Diesen har særlig tro på cyberkrig.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Heller ikke tidligere forsvarssjef Sverre Diesen tror på cyberkrig som en selvstendig form for krig, ifølge Sikkerhetsbloggen til NSM.

I OECD-rapporten «Reducing Systemic Cybersecurity Risk» skriver forfatterne Peter Sommer og Ian Brown at det er lite sannsynlig at vi noen sinne kommer til å se en ekte cyberkrig.

SISTE NYTT

Siste nytt