Danskene mintes drepte nordmenn

Dronning Margrethe og danske statsråder deltok onsdag på en gudstjeneste i domkirken i København til minne om terrorofrene i Norge.

Video Minnegudstjeneste i København

VIDEO: Dronning Margrethe, kronprins Fredrik og kronprinsesse Mary var blant de fremmøtte i onsdagens minnegudstjeneste.

minnegudstjeneste københavn

Domkirken i København var fullsatt under dagens minnegudstjeneste.

Foto: Dansk TV2

I tillegg var det danske kronprinsparet, statsministerparet og den norske ambassadøren til stede i Vor Frue kirke i den danske hovedstaden.

Gudstjenesten ble ledet av sjømannsprest Pål Kristian Balstad og Københavns biskop Peter Skov-Jakobsen, og ble overført direkte på dansk TV2 og her på NRK.no.

Les også: Alt om terrorangrepene mot Oslo og Utøya

Danmark mintes de drepte

Både Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen og den norske ambassadøren til Danmark, Jørg Willy Bronebakk, holdt tale til minne og ære om de 76 menneskene som ble offer for terrorhandlingene den 22.juli i år.

– Den 22. juli frøs hjertet mitt til is. Det som skjedde i Oslo og på Utøya var verre enn noen kunne tenke seg, og det norske folk har lidd et uerstattelig tap, innledet statsminister Lars Løkke Rasmussen i sin tale.

Han forteller at et lite øyeblikk mistet han, som mange andre, nesten troen på menneskeheten. I dag sørger Danmark sammen med Norge.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

minnegudstjeneste københavn

Domkirken i København var fullsatt under dagens minnegudstjeneste. Flere var sterkt berørt.

Foto: Dansk TV2

– Men det som varmet opp igjen mitt hjertet, var å se reaksjonen fra det norske folk. Å se hvordan de taklet angrepet med å svare med enda mer samhold, mer omtanke og ettertenksomhet.

Minnegudstjenesten var et samarbeid mellom sjømannskirken i København, den norske ambassaden og Københavns domkirke.

Også en dansk kvinne er blant de savnede som trolig ble drept i skytemassakren på Utøya i Buskerud.

– Sammen skal vi reise oss igjen. Vi lar oss ikke skremme. Sammen skal vårt samhold bli enda sterkere. Det er løfter vi gir til de berørte på Utøya, i Oslo, i Norge og hverandre, understreker Løkke Rasmussen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Københavns domkirke, sørger over norske terrorofre

Fremmøtte tenner lys og legger ned blomster i domkirken før gudstjenesten.

Foto: Esben Salling / Scanpix

Preget ambassadør

Norges ambassadør i Danmark, Jørg Willy Bronebakk, var preget da han talte til den danske kongefamilien, regjeringen og de øvrige fremmøtte.

– Vi lider med de pårørende og alle dem som har fått sår på kropp og sjel. Også jeg strever med å forstå omfanget av denne tragedien, sier Bronebakk.

Han takket det danske folk for all støtten de har vist gjennom helgen og denne uken.

– Vi har fått en mengde blomster og hilsener fra både barn, unge og voksne levert til ambassaden, og støtten har vært helt overveldende, uttaler ambassadøren – og gjentar Stoltenbergs løfte fra mandagens rosetog:

– Våre foreldre og besteforeldre sa «aldri mer 9. april 1940». Nå sier vi «aldri mer 22. juli 2011».

«Til Ungdommen»

I tillegg til minnetalene sto det flere salmer på programmet i dagens minnegudstjeneste i København. Blant disse sangene var «Befal du dine veje og all din hjertesorg», «Til Ungdommen» av Nordahl Grieg og «Våren» av Edvard Grieg.

Video Stoltenberg holdt tale til minne Utøya-ofrene

Norges statsminister Jens Stoltenberg holdt i sørgegudstjenesten den 24.juli tale til minne terror-ofrene.

Foto: Nyhetsspiller

Søndag 24.juli, to dager etter at terrorangrepene rammet Norge, ble det holdt høymesse for sorg og håp i Oslo Domkirke. Folk strømmet i hopetall til kriken for å minnes de drepte, og statsminister Jens Stoltenberg holdt en personlig og rørende tale.

– Familier som har mistet en eller flere av deres kjære, har min og hele Norges dypeste medfølelse. Hele verden føler med dere, sa en sorgtynget statsminister fra talerstolen.

SISTE NYTT

Siste nytt

Flere personer skal være såret etter at en person begynte å skyte på et universitet i byen Perm i Russland mandag.

Skyting på Universitet i Russland

Seks personer skal være drept og rundt 20 skadd etter at en person begynte å skyte på et universitet i byen Perm i Russland mandag morgen.