Hopp til innhold

Danmarks første kvinnelige imam

– Moskèer er mannsdominerte og patrialkalske steder, sier Sherin Khankan. Det vil hun gjøre noe med og har startet Nordens første kvinneledede moskè.

Sherin Khankan

Sherin Khankan har startet Mariam-moskèen i Danmark som holder fredagsbønn kun for kvinner.

– Hello, how are you?, sier Sherin Khankan inn i handsfree-mikrofonen.

Presse ringer fra hele verden for å intervjue Nordens første kvinnelige imam. Denne gangen er det BBC som er på tråden. Foruten i Kina, finnes det stort sett bare kvinnelige imamer i USA, Canada, Tyskland og Belgia. Interessen er derfor enorm.

– Menn har adgang til moskèen, men ikke under fredagsbønnen. Den er kun for kvinner, sier Khankan til journalisten i den andre enden.

Starter kvinne-moskè i København

Nylig ble Mariam-moskèen åpnet midt i hjertet av København. Under fredagsbønnen bærer hun hijab, ellers ikke.

Mariam-moskè

Mariam-moskèen i Danmark er den første i sitt slag i Norden og ble åpnet i august.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

– Det som er målet med moskèen er dels å utfordre patriakalske struktrurer og patrialkalske tolkninger av Koranen og å skape et rom for kvinner, sier Khankan.

Moskèen har ekteskapsseremonier, men også skilsmisser. De tilbyr sjelesorg og de hjelper kvinner som sliter med voldelige ektemenn. Moskèen tillater heller ikke flerkoneri.

Trusler

Lanseringen av moskèen har også hatt sine omkostninger. Den nye kvinnelige imamen er utsatt for trusler blant annet på sosiale medier. I Danmark er det et tøft debattnivå, sier hun. Trusler kommer fra høyreekstreme.

Sherin Khankan

Sherin Khankan hevder det er et hardt debattklima om islam i Danmark.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

– Hvis man skriver at jeg skal skytes og offentliggjør min adresse og legger ut bilder av mine barn, så er det jo alvorlig, sier Khankan.

Truslene er ikke anmeldt og hun har heller ikke politibeskyttelse, men sier likevel hun tar sine forholdsregler.

Mor fra Finland, far fra Syria

Sherin Khankan er vokst opp i Danmark med en kristen mor og en muslimsk far. Moren kom til Danmark for å søke jobb som sykepleier, og traff faren, som var kommet som flyktning fra Damaskus. Oppveksten var fylt av en muslimsk tro. Siden ventet religionssosiologistudier på universitetet.

– I min familie har vi alltid fokusert på det som forener religionene og det som forener kulturene, sier Khankan.

– Kvinner kan ikke være imamer

Danmark er nå det eneste landet i Europa i tillegg til Tyskland og Belgia som har kvinner som leder fredagsbønn.

Waseem Hussein

Imam Waseem Hussein i Dansk islamsk senter er skeptisk til at kvinner kan lede fredagsbønnen.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Men blant landets 270.000 muslimer er ikke alle enige i at egne kvinne-moskèer er en god idè.

Waeem Hussein leder Dansk islamsk senter. Når de har fredagsbønn må kvinner gå inn på et eget rom. Der kan de se og høre bønnen på en TV-skjerm.

– Hvis du med imam mener en som holder undervisning og veileder andre mennesker, så er det ikke et problem. Men hvis du snakker om det spesifikke ritualet fredagsbønn, så sier islams nedarvede lære at det er menn som leder den. Sånn er det bare, sier Hussein.

Kvinnene i Mariam-moskèen håper at de har startet en ny trend.

– Vi vil gjerne oppfordre til at kvinner inspireres rundt omkring i verden til å bryte disse patriakalske strukturer som desverre fortsatt er en del av våres religiøse institusjoner.

SISTE NYTT

Siste nytt