Corbyn suspenderes fra Labour etter rapport om jødehets

Den tidligere lederen av Labour, Jeremy Corbyn, er suspendert fra partiet på grunn av hans uttalelser om en granskingsrapport om antisemittisme-varslinger.

Jeremy Corbyn

SUSPENDERT: Den tidligere lederen av Labour, Jeremy Corbyn.

Foto: Hannah Mckay / Reuters

Det melder flere britiske medier, deriblant Sky News.

Tilsynsorganet Equality and Human Rights Commission (EHRC) har i to år undersøkt antisemittisme i partiet.

Denne uken kom konklusjonen. Under Corbyns administrasjon i perioden 2015 til 2019 har partiet ved flere anledninger blant annet underspilt, snakket ned eller ignorert klager fra jødiske medlemmer av partiet, het det i rapporten.

Rapporten mener å ha bevis på 23 tilfeller av «politisk innblanding» fra Corbyns kontor i klagesaker som omhandlet antisemittisme.

Hevdet at problemet er overdrevet

Corbyn hevdet på sin side i et Facebook-innlegg torsdag at omfanget av problemet er blitt «dramatisk overdrevet av politiske årsaker» av hans motstandere.

I en pressekonferanse hevdet han at han ikke er en del av problemet.

I sin reaksjon på funnene understreket også Corbyn at antisemittisme er avskyelig. Han påpekte også at det ble iverksatt tiltak for å få bukt med problemet i 2018. Samtidig la Corbyn til at han ikke var enig i alle funnene til kommisjonen.

Labour valgte da å suspendere den tidligere partilederen.

– I lys av kommentarene han har kommet med i dag, og at han ikke har trukket dem tilbake, har partiet Labour suspendert Jeremy Corbyn inntil en gransking er gjennomført, sier en talsperson.

FILE PHOTO: Britain's opposition Labour Party Shadow Brexit Secretary Starmer leaves BBC HQ in London

Labour-leder Keir Starmer beklager at partiet har brutt loven.

Foto: Simon Dawson

– Skammens dag

Labour-leder Keir Starmer beklager imidlertid at partiet har brutt lover knyttet til antisemittisme under Jeremy Corbyns lederskap.

Starmer, som har ledet partiet siden Jeremy Corbyn gikk av i april, sier han aksepterer rapporten helt og fullt og kommer til å innføre tiltak som er anbefalt i rapporten, umiddelbart.

– De som benekter at dette er et problem, de er selv en del av problemet, kommenterer han.

EHRC konkluderte med at partiet brøt likestillingsloven i håndteringen av varslinger om antisemittisme på tre områder:

  • Politisk innblanding i antisemittismeklager
  • Manglende opplæring til de som håndterte antisemittismesaker.
  • Trakassering av de som klaget.

– Dette er en skammens dag for Labour. Vi har sviktet det jødiske folk, våre medlemmer, våre tilhengere og den britiske offentligheten, sier Starmer.

Jeremy Corbyn var partileder i Labour fra 2015, men trakk seg etter valgnederlaget i 2019.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt