- Tvinger sivile til å gå foran som menneskelige skjold

Den syriske regjeringshæren bruker menneskelige skjold. Det hevder den amerikanske menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch.

Syriske tanks

Tanks tilhørende regjeringsstyrkene i Bab Amro nær Homs i februar i år. Kampene ved Homs har vært de kraftigste i det vel ett år lange opprøret mot Assad-regimet.

Foto: HANDOUT / Reuters

– Den syriske hæren tar sivile, lokale innbyggere og tvinger dem til å gå foran eller ved siden av militære kjøretøyer mens hæren beveger seg rundt, sier Ole Solvang, etterforsker i Human Rights Watch, til NRK.

Solvang er i Tyrkia, like ved grensen til Syria, der han har vært med på å utarbeide en rapport for Human Rights Watch om forholdene i landet.

Han har intervjuet flyktninger fra regimet, og også sett videoer som bekrefter at dette skjer.

I en av videoene (under), som en av opprørerne ved navn Raed Fares har lagt ut på Youtube, ser man åtte mennesker i sivile klær som går foran flere væpnede soldater og minst ett militært kjøretøy.

Sterke vitnesbyrd

En av dem som forteller i rapporten går under navnet «Abdullah». Han bor i Kafr Nabl, en by i Jabal al-Zawiya-området.

– Da vi var på vei til fredagsbønnen samlet soldater fra en base i nærheten inn mennesker. De tok rundt 25 mennesker, inkludert meg. Det var også åtte barn, på mellom 10 og 15 år blant oss, sier «Abdullah».

Han forteller at de ble tvunget til å marsjere foran og rundt de militære kjøretøyene til noen hus der styrkene lette etter opprørere.

– Vi marsjerte rundt 600 meter. De fornærmet oss hele tiden. De arresterte flere mennesker fra husene. Deretter løslot de oss, bortsett fra de arresterte aktivistene. Hele operasjonen tok rundt to timer forteller «Abdullah» i rapporten.

Flere steder

«Abdullah» er bare ett av vitnene som forteller sin historie til Human Rights Watch.

Menneskerettighetsorganisasjonen har dokumentert bruk av menneskelig skjold i fire landsbyer og tettsteder.

Ett av stedene var det vanlig praksis fra regjeringshærens side. I alle tilfellene går det klart frem at de bruker menneskene for å beskytte sine soldater.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Vil ha Syria for den internasjonale straffedomstolen

– Dette er et veldig seriøst brudd på internasjonale menneskerettigheter som setter livene til disse menneskene i fare, sier Human Rights Watchs Ole Solvang til NRK.

Nå mener Human Rights Watch at praksisen må få konsekvenser for de syriske lederne.

– Den syriske hærens bruk av menneskelige skjold er enda en grunn til at FNs sikkerhetsråd bør sørge for at Syria trekkes for den internasjonale straffedomstolen i Haag, sier Ole Solvang.

SISTE NYTT

Siste nytt