Børsen i Milano til værs

Børsen i Milano reagerte spontant med oppgang da valgdagsmålingene i Italia ble kjent. Sentrum-venstrekoalisjonen ser ut til å vinne foran Silvio Berlusconis allianse.

Børsen i Milano

Børsen i Milano reagerte positivt på valgdagsmålingene. (Arkivbilde).

Foto: STRINGER/ITALY / Reuters

Italias viktigste børsindeks FTSE MIB hadde steget med 3,9 prosent 30 minutter etter offentliggjøringen.

Bankaksjene steg merkbart. UniCredit lå an til en verdiøkning på 8 prosent. Også Silvio Berlusconis medieimperium Mediaset, som tapte markedsverdi i løpet av valgkampen, steg med 9 prosent på en halvtime.

Samtidig gikk rentene på statsobligasjoner merbart ned. Italienske og tyske statsobligasjoner falt til under 255 poeng, det laveste siden midten av januar. Også eurokursen steg betydelig, 1 prosent i forhold til dollar.

– Markedet ønsket ikke Berlusconi

– Markedet ønsket ikke Silvio Berlusconi tilbake i førersetet, og valgdagsmålingene tyder på at hans sentrum-høyreallianse kommer til å gå tapende ut av valget, sier en børsforvalter i en av de største investeringsbankene i Milano til nyhetsbyrået Reuters.

– Det vil bli sentrum-venstrelederen Pier Luigi Bersani som avgjør om han trenger støtte fra partiet til avtroppende statsminister Mario Monti eller ikke.

Analytiker Jane Foley i Radobank peker på Bersanis forsikringer om at han vil fortsette den reformpolitikken Mario Monti har begynt på.

– Markedene ser på en regjering under Bersanis ledelse som en god løsningen. Den vil bli enda bedre om Bersani får med seg Montis parti, sier Foley.

Ifølge valgdagsmålingene ligger Bersanis koalisjon an til å få mellom 34,5 og 37 prosents oppslutning, mens Berlusconis allianse ser ut til ha sikret seg mellom 29 og 31 prosent, mens nykommeren, komikeren Beppe Grillo, får rundt 20 prosent, ifølge målingene. Deretter kommer partiet til avtroppende statsminister Mario Monti med rundt 10 prosent.

Flertall i begge kamrene

Finansmarkedene og europeiske hovedsteder hadde på forhånd fryktet at valget ikke ville gi et styringsdyktig flertall. Den frykten ser ut til å være ubegrunnet.

Spenningsmomentet er knyttet til om Senatet (overhuset i nasjonalforsamlingen) blir vunnet av høyresiden, med Berlusconi-blokken som anførere.

En utregning for fjernsynskanalen SkyTG24 konkluderer med at venstresiden får flertall både i underhuset og overhuset i nasjonalforsamlingen. Andre utregninger viser en splittet nasjonalforsamling, med ulikt flertall i overhuset og underhuset.

Usikkerheten gjorde at indeksoppgangen snudde og sank litt. Klokken 17.00 sank hovedbørsindeksen med 0,29 prosent, til 16,186 poeng.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt