Hopp til innhold

Døde mens hun ventet på tillatelse til å krysse grensen

18 år gamle Fida Hejji ble lovet inngang til Israel tre ganger. Da sykehuset var klare til å ta i mot henne, var det allerede for sent.

En mor holder opp et bilde av sin døde datter i Gaza

Shadia holder opp et bilde av sin døde datter.

Foto: Mohammed Salem / Scanpix/Reuters

Kreftsyke Hejji døde i november i fjor etter en lang kamp mot sykdommen og systemet.

Ett år etter krigen mot Hamas-styrte Gaza har en rekke FN-organisasjoner satt lys på helseeffekten av blokaden Israel innførte i juni 2007.

– Setter liv i fare

Igjen ber de Israel lette på den stramme styringen av Gazastripens grenser, for å sikre tilgang på livsnødvendige varer og tilgang til hjelp som ikke finnes i det okkuperte området.

Humanitær koordinator for de palestinske områdene, Max Gaylard, sier blokaden undergraver det lokale helsesystemet, og setter liv i fare.

– Det fører til en ødeleggelse av de sosiale, økonomiske og miljømessige faktorene for helse. Det hindrer forsyninger av medisinsk utstyr og opplæring av medisinsk personell. Det hindrer også pasienter med alvorlige lidelser i å få behandling i tide, sier Gaylard.

Israel har opplyst at de fleste søknader fra pasienter i Gaza får tillatelse til å krysse grensen for behandling, og at antallet godkjennelser har økt med 25 prosent siden 2008.

Disse tallene blir bekreftet av Verdens helseorganisasjon (WHO).

– Vi gjør vårt beste til å tilby befolkningen i Gaza behandling, i tillegg skjer dette i en tid når deres egen regjering fører krig, og prøver bevisst å skade israelere. Også de som har fått i oppgave å hjelpe menneskene i Gaza , sier Yigal Palmor, talsmann for Israels utenriksdepartement.

Håpet på livreddende behandling

Palestinske pasienter ved Shifa-sykehuset i Gaza by

Shifa-sykehuset i Gaza by måtte rasjonere behandling av kreftpasienter på grunn av mangel på utstyr.

Foto: Mohammed Salem / Scanpix/Reuters

18 år gamle Hejji hadde håper på livreddende behandling i Israel, som andre fra Gaza har mottatt før henne.

– I løpet av hennes siste levedager spurte hun ofte om når hun kunne få hvile, og når all hennes smerte ville ta slutt, forteller moren Shadia, som sier at hun visste at datteren var i ferd med å dø.

Israels overtakelse av Gaza fra Egypt under krigen i 1967, og den påfølgende okkupasjonen ga palestinerne liten mulighet for å opprette et selstendig helsesystem.

Israel trakk seg ut i 2005, men levevilkårene til de 1,5 millioner menneskene i Gaza har ikke blitt bedre siden den gang. Gazastripen er styrt av en islamistisk regjering fra Hamas, som nekter for å anerkjenne Israel og varsler væpnet motstand inntil dets ødeleggelse.

Til tross for stor motstand under krigen i årskiftet 2008/09 har Hamas holdt posisjonen i Gaza.

Israel ønsker ikke å tilby gruppen materialer som kan bli benyttet til militært bruk.

27 personer døde mens de ventet på svar

FN-rapporten som nå er kommet viser at 1103 pasienter søkte om tillatelse til å motta behandling i Israel i desember i fjor. De fleste fikk disse godkjent, mens 21 prosent fikk avslag på søknaden, eller ble forsinket. Disse pasientene gikk glipp av sine sykehusavtaler, og måtte begynne prosessen på ny.

– To pasienter har nylig dødd mens de ventet på godkjennelse, én i november og én i desember. Totalt sett mistet 27 personer livet mens de ventet på henvisning i 2009, står det i rapporten.

– Hver gang jeg hørte at Israel hadde stengt grensene, fortalte jeg meg selv at jeg kom til å dø, forteller 67 år gamle Mohammed Abdel-Al. Han har denne uken mottatt dialyse-behandling, men måtte vente fire måneder på operasjon i Israel før behandlingen kunne begynne.

FN sier at Gazas økonomi og miljø er i en svært dårlig forfatning, med uungåelige helse-konsekvenser.

Det humanitære fellesskapet er svært bekymret for fremtiden til den oppvoksende generasjonen, som ikke blir møtt med nødvendig helseoppfølging, står det i rapporten.

En palestinsk pasient mottar dialyse-behandling ved Shifa

En palestinsk pasient mottar dialyse-behandling ved Shifa. Behandlingene har måttet rasjoneres ut på grunn av mangel på utstyr.

Foto: Mohammed Salem / Scanpix/Reuters

Ødelagte sykehus og dårlig utstyr

Den israelske offensiven i fjor vinter ødela 15 av Gazas 27 sykehus. Også 43 av de viktigste 110 helsesentrene ble ødelagt i angrepene.

1400 palestinere døde i løpet av den tre uker lange krigen, mens Israel mistet 13 innbyggere.

FN-rapporten skriver at skadene fra sammenstøtene ikke kan repareres før Israel tillater byggematerialer inn i Gaza.

Leger og annet helsepersonell går også glipp av oppdatert helseopplæring så lenge grensene er stengt.

– Den kirurgiske delen av Gazas hovedsykehus Shifa, har stått uferdig siden 2006.

Nafeth Enaeem, som leder nyreavdelingen ved sykehuset, forteller at dialysebehandlinger måtte rasjoneres i fjor.

– Enkelte ganger har det tatt opp til tre måneder å få tilsendt en kabel til en maskin over grensen fra Israel til Gaza.

SISTE NYTT

Siste nytt