BBC-journalist arrestert og utvist fra Nord-Korea

Rupert Wingfield-Hayes og to andre BBC-kollegaer ble arrestert på flyplassen og utvist på livstid fra Nord-Korea i dag.

Kim Jong Un taler under partikongressen i Nord Korea

I går talte Kim Jong Un under partikongressen i Nord Korea, i dag kom nyheten om at tre BBC-journalister blir utvist på livstid.

Foto: Ap

Grunnen skal være det myndighetene i landet kaller «respektløs journalistikk» den siste uken, melder BBC på sine nettsider.

Dekket partikongressen

Myndighetene fortalte nyheten til det internasjonale pressekorpset, som er i landet i forbindelse med den syvende partikongressen til det Kommunistiske partiet, i dag.

Dette er også den første kongressen på 36 år, og blir av mange sett på som en slags «kroning» av landets diktator Kim Jong-un.

Avhørt i 8 timer

Wingfield-Hayes ble arrestert i hovedstaden Pyongyang på fredag da han, og sammen med BBC-producer Maria Byrne og fotograf Matthew Goddard, forberedte seg på å reise ut av landet.

De ble avhørt i 8 timer før de ble tvunget til å underskrive på en erklæring. Nå skal alle tre være på plass på flyplassen, og på vei ut av landet.

BBC-teamet var i landet, blant annet sammen med tre nobelprisvinnere i økonomi og biologi, for å se nærmere på livet til den vanlige nordkoreaner. Dette falt myndighetene i landet så tungt for brystet at de valgte å utvise journalistene.

NRK besøkte Nord-Korea

I fjor høst besøkte NRK det lukkende landet og så med egne øyne hvordan befolkningen led og manglet rent drikke vann, mens myndighetene hadde bygget opp et eget delfin-anlegg.

Der delfinene blant annet blir fôret med fisk, i et land med matmangel, og Røde Kors sammenligner vannsituasjonen i landet med Norge for 150 år siden.

Korrespondent Peter Svaar besøkte Nord-Korea i forbindelse med feiringen av jubileet til kommunistpartiet.

NRKs Peter Svaar besøkte Nord-Korea i fjor høst.

SISTE NYTT

Siste nytt