Ban Ki-moon har utpekt Robert Mood til observatørsjef

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har sendt et brev til Sikkerhetsrådet der han utpeker norske Robert Mood til å lede observatørstyrken i Syria.

Norsk FN general i Syria

Den norske FN-generalen, Robert Mood, har en høy stjerne hos blant annet Kofi Annan, som ledet våpenhvileforhandlingene i Syria.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

Anders Tvegård (USA)

Det får NRK bekreftet av kilder i FN.

Les brevet her.

Hvis ingen land har innsigelser på Bans utnevnelse i løpet av 24 timer, vil Mood bli presentert som leder for observatørstyrken fredag, får NRK opplyst.

Det er ventet at Mood reiser til Damaskus i helgen.

Kritiske russere

De fem vetomaktene i Sikkerhetsrådet skal ha blitt konsultert før Ban sendte ut brevet, uten at de skal ha hatt noen innsigelser.

Det har tidligere vært usikkert om Russland vil godkjenne Mood, mye siden russernes FN-ambassadør nærmest latterliggjort Mood tidligere i år.

Den 10 april, da Mood reiste fra Syria til Genève, beskyldte nemlig den russiske FN-ambassadøren Mood for å «flykte fra sin posisjon».

Etter det NRK kjenner til kan det bli aktuelt å etablert to nivåer av observatørstyrken, der de strategiske avgjørelsene tas i New York, sammen med Ban og FNs spesialutsending for Syria, Kofi Annan.

Her vil man få ansvaret for å følge opp Annans sekspunktsplan og jobbe tett med den politiskeledelsen. Mens de operasjonelle beslutningene tas i Damaskus.

Mood selv har tidligere uttrykt at han ønsker en operasjonell-stilling, men det kan tenkes at Annan ønsker sin tidligere høyre hånd ved sin side i New York.

Video Robert Mood

KLIKK FOR VIDEO: Se hvordan Robert Mood forbereder seg til livet som observatørleder.

– Vil si ja

– Robert Mood stiller seg positiv til et tilbud om å lede observatørstyrken, men vi vil ikke spekulere i denne prosessen. I forsvaret forholder vi oss til ordre, og denne ordren er ennå ikke gitt, sa Moods norske pressetalsmann Kim Gulbrandsen til NRK tidligere i dag.

Mood er nå i New York for å planlegge den nye observatørstyrken, som har fått navnet UNSMIS. Der er han med i arbeidet om å utarbeide mandatet, finne ut hvem som skal delta og berede grunnen for styrken.

Lørdag ble det nemlig klart at fortroppen fra FN som allerede er i Syria vil bli utvidet. De første 100 vil trolig være på plass i løpet av en måned.

Totalt er det ventet at 300 observatører vil være på plass i løpet av relativt kort tid, men det store spørsmålet mange i FN nå stiller seg er om dette er effektivt nok for å overvåke det skjøre freden.

Ledet våpenhvileforhandlingene

Mood har hele tiden vært en het kandidat og hans kjennskap til landet og konflikten har hele tiden talt til hans fordel.

Han var Annans nære rådgiver og ledet våpenhvileforhandlingene tidligere denne måneden, og han har tidligere ledet FNs observatørkorps i Midtøsten.

Mood har hatt et godt forhold til det syriske militæret, noe som de syriske styresmaktene skal ha sett på som en trussel, siden de skal ha har ønsket en mindre effektiv og sterk leder.

Uakseptabel situasjon

I dag ble det også kjent at Syria forsøker å nekte FN-observatører fra land som har sluttet seg til den såkalte Venner av Syria-gruppen.

Landene i gruppen har hatt flere møter der de har krevd president Bashar al-Assads avgang og gitt uttrykk for støtte til opposisjonen i Syria.

Gruppen, som består av mer enn 50 land, deriblant Norge, har lovet økonomisk støtte til opposisjonen og opprørerne i Syria.

FN avviser imdlertid Syrias krav knyttet til nasjonalitet og beskriver det som uakseptabelt.

UNSMIS har som mandat å overvåke den skjøre våpenhvilen i landet, som begge parter har brutt fra første dag.

Kofi Annan, som er FNs og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria, karakteriserer situasjonen i landet som uakseptabel.

SISTE NYTT

Siste nytt