Ruller opp «verdens mektigste» mafia i Montreal

I en korrupsjonshøring i den canadiske byen Montreal rulles det nå opp et kriminelt-nettverk som ville fått mafiaboss Vito Corleone til å bli grønn av misunnelse.

France Charbonneau leder korrupsjons-høringene i Montreal

France Charbonneau leder korrupsjonshøringene i Montreal som allerede har felt to ordførere og som kan få store konsekvenser for hele Montreal.

Foto: OLIVIER JEAN / Reuters

I over ett år har Charbonneau-kommisjonen jobbet med å avsløre korrupsjon og prissamarbeid med kontrakter som er inngått med offentlig ansatte i Montreal og deres tilknytning til organiserte kriminalitet i Canada.

Ordføreren måtte gå

Tidligere ordfører i Montreal, Gerald Tremblay

Gerald Tremblay måtte finne sin hatt, ta den og så gå denne måneden. Korrupsjonsmistankene henger blytungt over mannen som har styrt byen de ti siste årene.

Foto: Graham Hughes / Ap

Svarene de har funnet har ristet hele det politiske Montreal i grunnvollene. Det toppet seg tidligere i måneden da ordfører Gérald Tremblay trakk seg etter ti år i stolen, som en direkte konsekvens av hva kommisjonen hadde avdekket av korrupsjon.

To dager senere sa også ordføreren i nabobyen Laval, Gilles Vaillancourt, takk for seg etter 23 år. Av nettopp de samme grunnen som sin tidligere kollega i Montreal – korrupsjonsmistanker.

Hvor vanlig dette har vært og hvor dagligdags de kommuneansatte har sett på dette kom tydelig frem i et av avhørene. Der forklarte en av kommunetoppene nemlig at hele byens forretningsmodell var basert på vennetjenester og gjenytelser, eller det som mange definerer som korrupsjon, skriver den canadiske avisen The National Post.

«Alt» var avtalt

I over 30 år har Rizzuto-familien styrt millionbyen. Ingen avtaler har bitt inngått uten at mafiaboss Vito Rizzuto eller hans far Nico skal ha godkjent dem og mottatt sin del på 2,5 prosent.

De som ikke fulgte spillereglene kunne se langt etter en bygningsavtale, et oppdrag eller en kontrakt med kommunen.

Montreal mafia-boss Vito Rizzuto

Mannen som styrte «alt» i Montreal, Vito Rizzuto. Nå er han kalt inn til å vitne for kommisjonen.

Foto: RYAN REMIORZ / Pa Photos

Det har vært et sammensurium av kontrakter, trusler, avtaler, politikere, mafia, leiemordere og drap. Det var bygningskonglomerater, fortauskonglomerater, plastrørkonglomerater.

Alt var avtalt, men nå kan det være slutt.

Mafiaen i Montreal har av enkelte blitt kalt verdens mektigste, nettopp på grunn av sitt tette og store kontaktnett inn i det politiske styret og stellet i byen.

Det er egentlig ingen konkurranse. Mafiaen i Montreal er den mest sofistikerte gruppen, den mest dødelige og den mektigste i verden, sier en av mafiaens tidligere leiemordere, Salvatore «Big Sal» Miciotta til den canadiske allmennkringkasteren CBC, ifølge National Post.

«Big Sal» jobbet for en av de fem mektige mafiafamiliene i New York og ble kjent da han ved en feiltagelse skjøt og drepte en tidligere nonne istedenfor mennene bak den kjente pornofilmen «Deep Throat» tidlig på 80-tallet. Han ble senere politiinformant og etter at han ble arrestert i 1996 har han vitnet mot mafiaen ved en rekke anledninger.

Ustabil periode

I Montreal snører nå nettet seg rundt mafiaboss Vito Rizzuto, som slapp ut fra fengsel forrige måned etter å ha sonet en dom for sin medvirkning til et trippeldrap i Brooklyn i 1981.

I løpet av de fem årene han har sittet bak lås og slå i USA har nettverket hans begynt å smuldre opp. Både faren, en av sønnene og en rekke av hans beste menn har blitt drept eller forsvunnet i løpet perioden.

Bare uker etter at han returnerte til Canada ble en av hans partnere, Joseph Di Maulo, funnet skutt og drept i sin egen oppkjørsel. Noe politiet og canadiske mafiaeksperter mener kan være starten på et blodig oppgjør og en ustabil periode i Montreals underverden.

Da Joe Di Maulo ble begravet i Montreal slapp familien hvite duer

Da Joe Di Maulo ble begravet i Montreal slapp familien hvite duer som et fredstegn. Det store spørsmålet er om det blir fred i Montreals underverden nå som ting virker ganske ustabilt.

Foto: CHRISTINNE MUSCHI / Reuters

Nå har det også kommet frem håndfaste bevis om Rizzutos kontakter med kommunalt ansatte i Montreal.

I kommisjonshøringene innrømmet denne måneden Luc Leclerc, en kommuneansatt ingeniør, å ha mottatt 500.000 canadiske dollar mot at en av Rizzutos menn fikk en byggekontrakt.

Noe som førte til at ordfører Tremblay måtte forlate kontoret og overlate ordførerkjedet til Michal Appelbaum, som umiddelbart frøs alle kontrakter som kommunen hadde inngått for å få dem undersøkt.

Nå er Rizzuto selv kalt inn til høring, og det er knyttet stor interesse rundt hva mannen som skal ha trukket i «alle» trådene i Montreal vil fortelle, eller om han vil si noe i det hele tatt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt